Incidente violente la marsul comunitatii LGBT din Budapesta

Sambata, 7 iulie 2007 a avut loc la Budapesta marsul comunitatii LGBT din Ungaria.

Participantii care demonstrau pasnic au fost atacati cu sticle, oua si cockteil-uri Molotov de catre membrii unei grupari neo-naziste. Mai multi oameni au fost raniti de sticle si cioburi, un camion a luat foc si cativa participanti au fost internati in spital.
Politia nu a reusit sa asigure protectia participantilor la mars. Conform legii, ei ar fi trebuit sa-i dezarmeze pe cei care manifestau impotriva persoanelor LGBT. Dar, potrivit declaratiilor unor martori, acestia nu au facut nimic ca sa-i impiedice, asistand la incidente fara a lua vreo masura.
Autoritatile nu au asigurat suficient nici paza clubului in care s-a desfasurat petrecerea de dupa mars, astfel incat 11 oameni care au iesit din club au fost batuti pe strazile din apropiere.
Politia nu a raspuns nici apelurilor unora dintre victimele acestor atacuri motivand ca programul lor s-a terminat sau ca se aflau in zona cu alt scop.
Mai multe organizatii de drepturile omului din Ungaria au protestat fata de neglijenta politiei pe care o acuza de incalcarea legii privind dreptul la libera asociere si de homofobie. Ele atrag atentia asupra consecintelor unei astfel de atitudini a autoritatilor care poate incuraja initierea unor atacuri violente asupra persoanelor LGBT. Cer condamnarea celor care s-au facut vinovati de neglijenta si adoptarea de catre Politie a unor proceduri prin care sa se asigure o protectie eficienta a celor care vor participa in viitor la marsurile gay.

Pentru detalii, persoana de contact:

Gabor Kuszing

gkuszing@netstudio.huAceasta adresa de e-mail este protejata de spam bots, trebuie sa ai activat suportul Javascript pentru a-l vedea

+36-70-2525254

http://www.melegfesztival.hu/

Tags: No tags

Comments are closed.