Raport al Ministerului American de Externe – 2008

Situatia respectarii drepturilor omului in Romania

In luna Martie 2008 au fost publicate rapoartele de tara ale Ministerului American de Externe privind respectarea drepturilor omului.
Despre Romania, raportul prezinta un numar de cazuri concrete privind abuzuri ale politiei asupra persoanelor aflate in detentie sau asupra membrilor comunitatilor de romi, dar si nivelul ridicat de discriminare cu care se confrunta persoanele LGBT, si cele seropozitive.
Sectiunea 5 din acest raport face referire la cazurile de discriminare a persoanelor LGBT si a celor seropozitive precum si situatia actuala privind abuzurile si progresele inregistrate.

Versiunea integrala a raportului o gasiti aici:

http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2007/100580.htm

(Sectiunea 5)

Alte abuzuri si discriminari  sociale

ONG-urile au raportat ca abuzurile politiei si discriminarea sociala impotriva homosexualilor sunt inca prezente in Romania, si ca aceasta ostilitate deschisa a  impiedicat de cele mai multe ori, raportarea unor anumite fapte de hartuiala sau discriminare. Membrii comunitatii LGBT au continuat sa isi exprime ingrijorarea cu privire la cazurile de discriminare  din domeniul  educatiei publice si din sistemul de sanatate.
Aproximativ 400 de persoane au participat la “Marsul diversitatii” – parada gay organizata la Bucuresti pe 9 iunie. Autoritatile locale au mobilizat sute de politisti pentru a proteja participantii, dar totusi au avut loc atacuri violente verbale si fizice impotriva celor din mars. Un grup de protestatari a aruncat cu pietre ,gunoi si pocnitori in participantii la mars, atacand de asemenea si fortele de ordine. Politia a arestat peste 100 de personae, dintre care 13 minori. Cinci tineri au fost acuzati de actiuni violente  si 50 persoane au primit amenzi pentru comportamente violente. Unii participanti din cadrul unei contrademonstrantii organizata de Noua Dreapta si alte organizatii religioase, au afisat simboluri ale Garzii de Fier si au purtat tricouri cu mesaje razboinice cu portretul liderului legionar Codreanu. Desi legea interzice afisarea si promovarea simbolurilor naziste si neo-naziste, autoritatile nu au intreprins nici o actiune legala impotriva contra-demonstrantilor.
Ca urmare a cererilor repetate ale asociatiei ACCEPT, un ONG ce promoveaza drepturile lesbienelor, gay-lor, bisexualilor si persoanelor transgender, politia a anuntat ca in martie a fost initiata o investigatie privind cazul celor 6 participanti din “marsul diversitatii” organizat in 2006, atacati de un grup de tineri la metrou dupa terminarea evenimentului.
Printre persoanele retinute de politie in arest, un numar crescut de tineri barbati care fiind perceputi de colegii lor ca fiind homosexuali, au depus plangeri de hartuire si alte violente fizice suferite din partea celorlalti detinuti, autoritatile esuaind in a-i proteja in mod efectiv.
In iunie Georghe Becali, patronul unei echipe de fotbal si lider-ul partidului extremist dreapta, Partidul Noua Generatie, a lansat un atac puternic impotriva gay-lor prin declaratii publice, restrictionand accesul acestui grup la meciurile echipei sale.
In iulie, Tribunalul Bucuresti a decis in favoarea unei persoane care acuza Distrigaz Sud de discriminare in accesul la serviciile sale de utilitati de gaz pe baza orientarii sexuale. Un angajat al Distrigaz Sud a hartuit verbal reclamantul cind acesta a venit sa plateasca factura de gaz a asociatiei ACCEPT.Apoi, reclamantul a fost atacat fizic de catre agentul de paza al companiei. Tribunalul a decis in favoarea reclamantului urmand ca  Distrigaz Sud sa plateasca victimei pagube morale de aproximativ $1,300 (3,000 lei). Asociatia ACCEPT , precum si victima au depus o plangere si la CNCD, decizia institutiei ramanand in asteptare.
Autoritatile rareori au impus legea in cazuri de discriminare a persoanelor infectate cu HIV. Discriminarea persoanelor cu HIV/SIDA impiedica accesul la serviciile medicale de rutina sau la ingrijiri stomatologice. Nerespectarea confidentialitatii persoanelor infectate cu HIV este o practica deseori intalnita si rareori pedepsita.
Raportul din 2006 al Obsevatorului pentru Drepturile Omului (HRW) atrage atentia asupra nivelului ridicat de discriminare al copiilor cu HIV/SIDA si prezinta esecul autoritatilor in a proteja acesti copii de discriminare, abuz si neglijare. Potrivit raportului, mai putin de 60% dintre copiii si tinerii infectati cu HIV/SIDA merg la scoala. Cele mai multe cazuri de infectie cu HIV/SIDA se datoreaza contaminarii prin transfuzii de singe sau alte proceduri medicale neadecvate spre sfarsitul anilor ‘80 si in perioada de inceput a anilor 1990. Doctorii refuzau adesea sa trateze copii sau tineri cu HIV/SIDA. Personalul medical, cel din scoli precum si angajatii guvernamentali nu au pastrat confidentialitatea informatiilor despre copii, ceea ce a contribuit la limitarea accesului acestora la servicii cum ar fi accesul la educatie. In unele situatii, copiii si parintii acestora au fost amenintati de catre parintii altor copii sa renunte la scoala. Au fost de asemenea rapoarte despre copii fara nici o dizabilitate mentala, dar care au fost plasati in centre cu copii cu astfel de dizabilitati din cauza ca erau HIV pozitivi.
Copiii nu au dreptul legal sa afle despre statusul lor HIV fara consimtaminul parintilor, si adolescentilor adesea le lipsesc abilitatile de a lua decizii informate asupra tratamentului medicamentos, educatiei sau angajarii lor. Mai mult de jumatate dintre adolescentii infestati cu HIV sint activi sexuali; ei adesea experimenteaza reducerea accesului la facilitatile pentru sanatate reproductiva si prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala.
Un raport din iunie 2006 al HRW precizeaza ca, desi tara noastra a fost prima din Europa De Est care a asigurat accesul universal la terapia antiretrovirala, stigma si discriminarea cu care se confrunta persoanele cu HIV/SIDA, adesea ii impiedica sa aiba acces la educatie, ingrijiri medicale, servicii guvernamentale si angajare. Guvernului ii lipseste o strategia eficienta privind tranzitia copiilor HIV-pozitivi, care traiesc in centre plasament sau camine, dupa ce implinesc varsta de 18 ani. Mai putin de 60% dintre copiii si adolescentii cu HIV, au parte de o forma inadecvata de educatie in scoli.
Legea pedepseste transmiterea cu buna stiinta a virusului HIV.
De-a lungul anilor guvernul a cooperat cu organizatii internationale pentru implementarea strategiei nationale HIV/SIDA, prin organizarea de conferinte si raspindirea de brosuri pentru cresterea constientizarii populatiei asupra acestei boli.

Tags: No tags

Comments are closed.