COMUNICAT DE PRESA – 15.01.2009

Parlamentul European a adoptat ieri raportul Catania referitor la situatia drepturilor fundamentale ale omului în Uniunea Europeana.

Asociatia ACCEPT (organizatie neguvernamentala care apara si promoveaza drepturile persoanelor LGBT – lesbiene, gay, bisexuali, transgender – ca drepturi ale omului) saluta adoptarea de catre Parlamentul European a raportului Catania referitor la situatia drepturilor fundamentale ale omului in Uniunea Europeana. Raportul cuprinde aspecte legate de: drepturile femeilor, drepturile muncitorilor migranti, protectia comunitatilor roma, drepturile persoanelor LGBT.

Consideram ca prin acest vot Parlamentul European si-a aratat sprijinul pentru promovarea politicilor si practicilor în materie de drepturile omului, inclusiv cele privind drepturile persoanelor LGBT.

„Autoritatile romane au datoria de a raspunde acestor recomandari prin adoptarea unei legislatii interne care sa reglementeze institutia parteneriatului civil (inclusiv pentru cuplurile de acelasi sex), prin politici care sa condamne incitarea la ura si prin garantarea dreptului la manifestatii publice in conditii de siguranta pentru persoanele LGBT.” declara Florentina Bocioc, Directoare executiva la Asociatia ACCEPT.

In cadrul raportului “Parlamentul European invita statele membre sa propuna linii directoare pentru recunoasterea reciproca, intre statele membre, a legislatiei existente, in vederea garantarii faptului ca libertatea de circulatie in Uniunea Europeana a cuplurilor de persoane de acelasi sex se aplica in conditii egale cu cele pentru cuplurile heterosexuale”. De asemenea cere Comisiei Europene „sa vina cu propuneri care sa garanteze aplicarea de catre statele membre a principiului recunoasterii reciproce in cazul cuplurilor homosexuale, casatorite sau inregistrate ca parteneri civili, mai ales atunci cand acestea isi exercita dreptul la libera circulatie, in temeiul legislatiei UE.”

Sophie in ‘t Veld, vicepresedinta a Intergrupului pentru drepturile gayilor si lesbienelor din Parlamentul European, declara dupa votarea raportului: “[…] Uniunea Europeana ar trebui sa garanteze protectie egala pentru toti cetatenii sai împotriva discriminarii, intolerantei si violentei. Liderii politici si religiosi ar trebui sa fie responsabili de influentarea opiniei publice si sa se abtina din a face declaratii care incita la ura si violenta.”

Daca doriti mai multe informatii in legatura cu acest subiect, va rugam contactati Departamentul de advocacy & lobby, la telefon 021 252 56 20 sau e-mail la florentina@accept-mail.roAceasta adresa de e-mail este protejata de spam bots, trebuie sa ai activat suportul Javascript pentru a-l vedea
Persoana de contact: Florentina Bocioc, Directoare Executiva.

Tags: No tags

Comments are closed.