Coalitia “Opriti codurile”

Asociatia ACCEPT face parte din Coalitia “Opriti codurile” si a participat la activitatile acesteia impreuna cu celelalte 22 de organizatii membre. Coalitia a aparut ca o reactie a unor organizatii civice si de presa din Romania la rapiditatea cu care autoritatile au decis adoptarea celor patru coduri (Codul Penal, Codul Civil, Codul de Procedura penala si Codul de procedura civila), fara indeplinirea obligatiilor legale referitoare la organizarea consultarilor publice/dezbaterilor publice.
Iata declaratia de principiu a Coalitiei: “Scopul campaniei “Opriti codurile!” este unul constructiv: nu ne propunem tergiversarea sau blocarea procesului legislativ, ci retragerea proiectelor celor patru coduri din Parlament si organizarea de catre initiatorul acestora a unor dezbateri publice in conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparenta decizionala, care reprezinta standardul legal obligatoriu in materia consultarii publice. “
Activitatile desfasurate pana in prezent:
· analiza textelor codurilor si realizarea de comentarii/observatii
· monitorizarea procesului de dezbatere a codurilor in Parlament
· intalniri cu factorii de decizie de la nivel guvernamental
· intalniri cu factorii de decizie de la nivel parlamentar
· intalnire cu Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu
· redactarea unei scrisori cu observatiile Coalitiei adresata Comisiei Europene

Mai multe informatii gasiti la: http://www.opriticodurile.ro/index.php

Ca parte a procesului de lobby si advocacy pentru promovarea si protejarea drepturilor persoanelor LGBT din Romania, Asociatia ACCEPT a redactat, impreuna cu IGLHRC o scrisoare pe tema amendamentelor propuse in Parlament.

Scrisoare deschisa privind amendarea Codului civil

Asociatia ACCEPT si IGLHRC au redactat impreuna o scrisoarea deschisa adresata autoritatilor romane referitoare la propunerea unui amendament in Codul civil care ar putea interzice adoptiile pentru cuplurile de acelasi sex.

Scrisoare cuprinde argumentele pentru respingerea acestui amendament, cu o trecere in revista a normelor interne si internationale care obliga Romania sa respecte drepturile persoanelor LGBT ca drepturi ale omului.

Gasiti aici textul scrisorii: rom si eng

Tags: No tags

Comments are closed.