A fi tu…

A nu vorbi despre mine ca om, despre ceea ce sunt, inclusiv despre orientarea mea sexuala, inseamna a ma prezenta ca un intreg caruia ii lipseste o parte. Nu de multe ori, ca homosexual este mai usor sa te infatisezi cu o masca construita in urma unei lungi experiente relationale, ascuzand ceea ce simti. Sub adapostul acestei masti, viata ta decurge, in aparenta, asa cum iti doresti, consumand insa multa energie pentru a juca rolurile sociale de fiu, fiica, frate, prieten, angajat cu orientare heterosexuala. A fi gay nu te deosebeste cu nimic, spre exemplu, de colegul tau de munca. Este posibil sa existe diferente in ceea ce priveste competentele pe care le ai in domeniul in care lucrezi, dar acestea tin de pregatire, interesul, pasiunea pe care le ai pentru ceea ce faci. Facem tot posibilul sa ascundem ce simtim pentru a face pe plac celorlalti. Daca imi este teama de ceea ce simt, de ceea ce sunt, aceeasi teama o voi exprima si in exterior, atunci cand le voi vorbi despre mine. Apare o pacaleala in a carei cursa cadem toti, indiferent de orientarea sexuala – aceea de a ne lasa definiti de ceilalti. Sunt in final ceea ce crede celalat ca sunt. Daca cineva imi spune: esti destept si vei avea succes in viata, am sa cred ca a fi destept este o garantie a succesului. lar daca cineva imi spune: esti gay si asta o sa­-ti ruineze viata, am sa cred si asta si voi deveni ceea ce cred ceilalti ca voi fi, si cumva voi contribui la ruinarea vietii mele. ln acel moment incep sa fiu rezultatul credintelor celorlalti.

Persoane importante in viata noastra, sunt persoane dragi, pe care le iubim si este dificil sa filtram, sa fim obiectivi cu ceea ce primim de la ei. Oare am datoria fata de mine sa verific daca ceea ce primesc de la ei se afla in interiorul meu – daca sunt intr-adevar destept, daca vreau sa am succes, daca imi doresc sa fiu cu acest partener, daca am sau nu ce sa ofer in aceasta relatie, daca doresc sa-mi ruinez viata. Din dorinta de a fi acceptat, recunoscut, apreciat de ceilalti in relatiile pe care le am in viata mea, prefer sa renunt la o parte din mine si sa ma infatisez cu ceea ce-mi ofera cei de langa mine, construindu-mi o masca acceptabila in societate. Astfel ii dau celuilalt puterea sa ma defineasca: sa fiu frumos sau nu, sa fiu capabil sa-mi exprim sentimentele sau nu, sa fiu Eu sau nu. In tot acest timp nu am avut puterea de a ma accepta, recunoaste, aprecia – a fost mai confortabil sa-i las celuilalt puterea, sa stie cum sunt, ce sunt. Izvorat din credintele tale, din experientele tale, pe care sa-l poti marturisi celorlati.

Orientarea sexuala este o componenta a personalitatii tale si nu ea singura este cea care te defineste ca om. Intr-o societate in care inca sunt prezente comportamente de tip homofob, care te limiteaza in manifestari, te afli la o rascruce in care tu decizi daca primesti sa te lasi definit de societate.

Nivelul inteligentei cognitive, emotionale, capacitatea memoriei, talentul in a initia si mentine relatii nu sunt conditionate de orientarea ta sexuala, ci de intreaga structura a personalitatii tale, de valorile si principiile integrate in urma experientelor de viata. A fi gay nu confera un statut inferior sau superior celorlalti, iar a manifesta latura ta gay inseamna a avea puterea de a nu te lasa prada intentiilor si dorintelor celorlalti de a te defini, si puterea de a te manifesta in complexitatea ta.

Dana Oteanu, psiholog

Tags: No tags

Comments are closed.