Cum sa respectam persoanele transsexuale

Accepta-ma ca o persoana cu drepturi depline ale genului cu care ma identific.

Utilizeaza intotdeauna un limbaj care corespunde iden­titatii genului meu, chiar daca corpul meu nu arata ]nca potrivit lui, chiar si atunci cand vorbim despre trecutul meu.

Daca tot incerci sa te aco­modezi cu genul meu, este normal sa faci si erori. Nu atrage insa atentia cerand “scuze’ repetate. Corecteaza-te doar si mergi mai departe.

Daca ma identific ca barbat, niciodata sa nu folosesti cu­vinte specifice femeilor pen­tru a ma descrie, cum ar fi: fata, chelnerita, sani, vagin etc. sau viceversa. Intotdeauna sa folosesti un limbaj cores­punzator genului meu. De exemplu, daca sunt o per­soana transsexuala femeie­-catre-barbat, eu sunt intot­deauna barbat si niciodata fe­meie. Sa nu imi spui “corp de femeie” decat daca eu am sa utilizez acest termen.

O fata transsexuala este barbat-catre-femeie (male-to-­female). Un baiat transsexual este femeie-catre-barbat (fe­male-to-male). Nu folosi alti termeni inventati de tine pen­tru a ma descrie.

Identitatea corespunzatoare genului nu are nimic de-a face cu orientarea sexuala. Indife­rent daca sunt atras de barbati, de femei, de amandoi sau de nici unul, nu are legatura cu faptul ca sunt barbat sau fe­meie. De exemplu, daca sunt o fata trans careia ii plac fetele, nu ma trata diferit de o les­biana.

Sa nu te astepti sa ma com­port conform stereotipurilor genului meu. 0 sa ma imbrac in ce haine am eu chef si o sa am interesele pe care le doresc eu. A fi masculin sau feminin (a avea manierele si interesele pe care societatea le considera stereotipul unuia dintre genuri, nu are nimic de-a face cu a fi femeie sau barbat (sa te identifici cu un anumit gen).

Pentru aproape toate per­soanele trans, a fi transsexual nu este o alegere sau o de­cizie. Este pur si simplu reali­tatea. Decizia este implicata insa in acceptarea situatiei si atunci pot trai o viata cat mai echilibrata, sau in negarea ei si atunci pot trai in suferinta.

Niciodata sa nu mentionezi vechiul meu nume si nu intre­ba care a fost. In loc sa spui “atunci cand erai Nik” spune “inainte sa devii femeie” .

Nu folosi numele meu la persoana a treia ca si cum as fi o persoana separata de mine, exemplu : “esti im­bracata ca Dana acum?” Inainte de toate sunt o per­soana: fata sau baiat, femeie sau barbat.

Daca trebuie sa folosesti cuvantul transsexual, este mai bine sa il folosesti ca un adjectiv pentru a descrie o persoana, nu ca un substan­tiv (exemplu trans oameni, trans gay).

Foloseste cuvantul “tranzitie” pentru a descrie prin ce urmeaza sa trec sau prin ce am trecut.

Schimbarile pe care le fac corpului meu nu sunt numai cosmetice, ci mai degraba re­constructive. Sa am un corp cu care sa ma simt conforta­bil este important atat pentru sanatatea mea, cat si in relatiile sociale cu ceilalti oa­meni.

Nu iti imagina imediat ce ma cunosti ca prioritatea mea este operatia de schimbare a sexului. Fiecare persoana transsexuala este unica si alege sa parcurga etapele tranzitiei proprii diferit, in functie de anumiti factori. Nu toti doresc operatie.

Nu ma prezenta celorlalti ca prietenul tau transsexual. Nu-mi cere sa le povestesc viata mea sau sa le explic situatia mea persoanelor pe care tocmai le-am cunoscut. Povesteste celorlalti despre mine ca despre orice alta fata sau baiat, acordan­du-te cu identitatea mea de gen.

Daca tocmai am spus celor­lalti despre noul meu gen, ar fi de dorit sa folosesti noul meu nume atat cu mine, cat si cu celelalte persoane care stiu despre mine, dar mai ales cu persoanele care incearca sa se ajusteze genului meu corect. Comporta-te normal. Nu face mare caz din asta.

Daca nu am spus inca tu­turor ca sunt trans, atunci nu le spune tu.

Tags: No tags

Comments are closed.