Despre bisexualitate

Cei mai multi dintre noi suntem obisnuiti sa privim totul in Univers ca pe o dualitate: alb –negru, sus – jos, frumos – urat, corect – incorect, etc…
Aceasta tendinta de a privi lucrurile dintr-o perspec­tiva duala ne influenteaza si atunci cand ne raportam la se­xualitatea umana. Pastrand aceasta perspectiva, orientarea sexuala este si ea impartita in doua clase: homosexuala-heterosexuala.

Este insa dificil sa clasificam com­portamentele, si mai ales senti­mentele unei persoane doar prin prisma a a doua categorii. Pentru o reprezentare flexibila a activitatii si atractiei sexuale umane se impune reconsiderarea acestei perspective dualiste si includerea cel putin a inca unei categorii, si anume cea a bisexualitatii.
Bisexualitatea de-a lungul timpu­lui a fost definita in mai multe feluri. Ea a facut obiectul a numeroase studii incepand din a doua jumatate a secolului al XX-lea, iar astazi exista.

Bisexualitatea se refera la atractia erotica, dorinta sexuala si iubirea romantica a unei persoane fata de alta, fara a tine cont de gen. Bisexualitatea reprezinta orientarea sexuala in care sentimentele de atractie sexuala ale unei persoane exista atat fata de barbati cat si fata de femei, nu neaparat in acelasi grad sau in acelasi timp. Conform studiilor lui Alfred Kinsey, atractia sexuala este privita ca un continuum pe o scala de la 0 la 6, unde 0 in­seamna heterosexualitate pura, iar 6 – homosexualitate pura. Din punct vedere al atractiei sexuale, bisexu­alitatea pe aceasta scala descrie intervalul 1-5. Cei care s-au autoe­valuat ca fiind atrasi in aceeasi masura atat fata de barbati cat si fata de femei se afla la mijlocul scalei, pe treapta 3. Termenul am­bisexual descrie persoana care re­lateaza ca simte atractie de aceeasi intensitate, egala, la nivel emotio­nal, fizic, intelectual si spiritual fata de parteneri, indiferent de gen.

Cuvantul bisexualitate se refera in special la comportament si atractie sexula. Bisexual si forma scurta bi este folosita ca adject iv, pentru a descrie identitatea bise­xuala, cu toate implicatiile cultur­ale ale comunitatii bi. Multi bisexu­ali simt ca au o preferinta pentru un anumit sex spre deosebire de celalalt, dar nu neaga atractia pe care o au fata de celalalt sex. Alti bi­sexuali nu au asemenea preferinte.

Exista tendinta unora de a se identifica mai degraba ca fiind homo­sexuali sau heterosexuali, in functie de atractia predominanta, fata de acelasi sex sau fata de sexul opus, decat ca bisexuali. De asemenea, sunt persoane care pot avea un comportament bisexual fara sa se identifice ca fiind bisexuale.
Bisexualitatea descrie ceea ce simte o persoana, nu neaparat ceea ce face. O femeie poate simti atractie atat fata de barbati cat si fata de femei, dar hotaraste sa ramana celibatara, considerandu-se bisexuala atat de ea insasi cat si de ceilalti.

De asemenea, sunt bisexuali care consimt sa se exprime sexual cu o persoana a unui singur gen si sa se considere in continuare ca fiind bisexuali. Este foarte important sa respectam modul in care fiecare persoana se autodefineste din punct de vedere al orientarii se­xuale. Bisexualitatea nu cuprinde doar comportamentul manifest sau atractia erotica constientizata si ex­primata, ci si intuitia, credinta fiecaruia in existenta unui potential erotico-afectiv fata de ambele genuri.

Dana Olteanu, psiholog

Tags: No tags

Comments are closed.