Infectii cu transmitere sexuala

Chlamydia Trachomatis

Chlamydia Trachomatis este agentul unei infectii cu transmitere sexuala, in cele mai multe cazuri fara simptome, care nu poate fi diagnosticata decat in urma unor teste de laborator. Complicatiile sunt grave si impun tratament.

Chlamydia Trachomatis este o afectiune care intra in categoria infectiilor cu transmitere sexuala. Se afla la originea a peste o treime din totalul infectiilor cu transmitere sexuala. Aceasta infectie poate deveni periculoasa prin complicatiile pe care le poate genera. Chlamydia determina o boala inflamatorie pelvina si sindrom dismenoreic ( dureri de burta la menstruatie ). Alte complicatii sunt anexitele rezistente la tratament si probleme de infertilitate si sterilitate. Femeia bolnava ori nu poate ramane insarcinata, ori pierde sarcina. Mai poate determina aparitia unor infectii urogenitale care au potential de contaminare a cailor urinare inferioare.

Statisticile arata ca boala afecteaza mai frecvent adultii tineri. Aproape jumatate dintre femeile diagnosticate la nivel mondial au varste cuprinse intre 15-19 ani, iar o treime intre 23 – 24 ani. Trebuie mentionat ca infectiile gonococice se asociaza adesea si cu Chlamydia. Boala se mai diagnosticheaza si in cazul persoanelor seropozitive.

Boala este insotita, atat la femei, cat si la barbati de micoze rezistente la tratament. Pentru diagnosticare, se pot face teste directe, prevalandu-se culturi din colul uterin sau secretia uretrala masculina.

Boala mai poate fi depistata si printr-o proba de sange ( testare imunologica).

Tratamentul poate dura pana la 7 zile. Este esential ca terapia sa fie urmata de ambii parteneri, recomandandu-se repaus sexual pe perioada tratamentului. Urmatorul control nu mai devreme de o saptamana de la terminarea tratamentului.

Sifilis

Sifilisul este o boala datorata unei bacterii. Primul semn al acestei boli este o ulceratie nedureroasa in locul prin care germenul a intrat in organism (anus, vagin, gura).

A doua faza apare peste mai multe saptamani si consta in aparitia unor puncte rosii pe tot corpul. Sifilisul infectios este o boala cu un impact con­siderabil asupra sanatatii publice, atunci cand nu este tratata avand efecte devastatoare asupra sanatatii (boli cardiovasculare si neurologice, efecte adverse asupra sarcinii, cum sunt nasterea unui fat mort si sifilisul congenital). Mai mult, infectiile asociate pot facilita transmiterea HIV.

Sifilisul se transmite prin contact sexual nepro­tejat si, cateodata, prin contact direct cu ulceratiile, punctele rosii sau fluidele (saliva, sperma, sangele, secretiile vaginale) persoanei infectate. Trebuie efectuate testele pentru sifilis in cazul unui comportament sexual cu risc de dobandire a unei ITS (persoane care nu folosesc prezerva­tiv, parteneri multipli, etc.). Este important ca ter­apia sifilisului infectios sa urmeze cele mai recente recomandari. Toti pacientii cu sifilis confirmat trebuie sa-si faca testul HIV, pentru ca un rezultat pozitiv va modifica dozarea si durata tratamentului si va impune efectuarea de con­troale anuale pe toata durata vietii. Pacientii infectati cu HIV trebuie supusi testelor curente pentru siillis Ia fiecare sase luni.

Tags: No tags

One Response