Parteneriatul intre persoane de acelasi sex

Iata-ne incercand sa abordam o tema extrem de complexa, cu nenumarate fatete, si anume parteneriatul intre persoane de acelasi sex. D-na psiholog, in decursul perioadei in care ati lucrat cu persoane LGB, v-ati format o opinie despre ceea ce inseamna un cuplu gay ?

R: Am inteles ca este vorba despre doua persoane de acelasi sex care incheaga o relatie prin intermediul careia isi exprima sentimentele, punand in comun valori, principii, obiective. Un cuplu gay, ca si un cuplu heterosexual, presupune capacitatea de a construi un vis impreuna la a carui realizare contribuie amandoi.

Considerati ca prin casatorie comunitatea gay va putea scapa de stigma pe care o poarta in legatura cu efemeritatea specifica relatiilor in interiorul acesteia ?

R: Efemeritatea relatiilor este mai degraba specifica tinerilor, fie ei stright sau gay, care sunt in cautarea unor parteneri ideali, sau a unor relatii ideale si nu numai comunitatii gay. Adolescenta este o perioada a cautarilor in toate sensurile, profesional, relational, spiritual etc. Este o etapa in care sunt testate valorile si principiile personale atat in relatiile de iubire cat si in relatie cu societatea in general. Pe de alta parte ca tanar experimentand diverse relatii cu cei din jur incepi sa te cunosti din ce in ce mai bine, iti conturezi preferinte, iti tatonezi limitele personale, te transformi. O data ce am depasit perioada adolescentei nu inseamna ca transformarea noastra s-a incheiat ca si cum am fi ajuns la o linie de sosire, ci ea va continua pe tot parcursul vietii dar nu va mai fi atat de tumultoasa.

Pentru unii aceasta adolescenta se prelungeste si de aici si frecventa relatiilor pasagere sau de scurta durata si la varsta pe care noi o apreciem ca adulta. Exista insa tineri care se maturizeaza destul de repede si care sunt capabili sa-si asume responsabilitatea unei relatii de lunga durata.

Considerati ca in cazul tinerilor, si in special al celor gay, este nevoie de un model pentru a garanta o viitoare casnicie reusita ?

R: Este adevarat ca in societatea romaneasca cuplurile gay nu au la indemana un model. Exista cupluri gay a caror relatie echilibrata poate constitui un model pentru cei din jur. Din pacate, insa, din experienta mea, aceste relatii sunt rare si nu sunt vizibile. Nu uitati totusi ca prin natura meseriei mele ma confrunt cu o anumita categorie a cuplurilor si anume a celor care nu reusesc sa depaseasca diverse situatii conflictuale.

Ceea ce transpare ca model actual este ceea ce se vede in media, in seriale TV sau filme, unde cuplul gay este privit din perspectiva comicului.

„Modelul”, din pacate, nu garanteaza reusita unei casnicii pentru ca persoanele implicate in relatie pot fi diferite de model. Mai mult decat atat, nevoile, dorintele, asteptarile si resursele celor doi implicati in relatile pot fi si ele diferite de modelul relational ales. Intr-adevar, un cuplu gay echilibrat, care a stiut sa depaseasca momentele dificile, prin puterea exemplului, ii poate ajuta pe altii sa rezolve anumite situatii conflictuale, dar asta nu insemna ca existenta lui garanteaza reusita unei alte relatii. Cred ca pentru tineri este mai important sa stie ca sunt cupluri gay in Romania care au reusit sa construiasca o relatie armonioasa, decat sa existe un model care sa fie copiat.

Cum se spune: nu tot ce se potriveste altora ti se potriveste si tie. Dar, la urma urmei, de unde ideea ca exista casnicii model ?

Reprezinta casnicia in general, si pentru gay in special, o garantie a trainiciei legaturii dintre cei doi parteneri ?

R: Nu, nu cred asta. Parteneriatul legal sau hartia de la primarie nu cred ca reprezinta solutia ca o relatie sa mearga bine sau care sa impiedice ruperea acesteia. Un parteneriat legal ii poate ajuta insa pe unii dintre cei implicati intr-o astfel de legatura sa se simta in siguranta. Dar, dupa parerea mea, un cuplu presupune responsabilitati, respect si o comunicare continua. Daca exista divergente in interiorul cuplului nu inseamna ca ele vor disparea in momentul in care cei doi vor semna o hartie sau se vor muta impreuna.

Exista cupluri gay care doresc sa se casatoreasca pentru ca aceasta le confera un anumit statut social, in sensul recunoasterii. O recunoastere sociala poate diminua intr-o anumita masura prejudecatile homophobe introiectate cat si discriminarea. Insa, dupa parerea mea, un act legal nu poate proteja un cuplu de momentele dificile pe care le traverseaza.

Trainicia unei relatii de cuplu este data de sentimentele frumoase, in special iubire, de dorintele, aspiratiile pe care cei doi stiu sa le puna in comun dar si de respectul pentru ceea ce aduce celalalt diferit in relatie. Este interesant cum putem sa-l iubim pe celalalt pentru lucrurile comune si cum incercam sa schimbam, sau sa nu recunoastem ceea ce este diferit.

Credeti ca uniunea legala ar putea schimba in timp modul de viata al persoanelor gay in general ?

R: Nu stiu daca ar schimba neaparat modul de viata al unei persoane dar cred ca ar crea o perspectiva optimista asupra relatiei de cuplu gay din punct de vedere social. Persoanele implicate au posibilitatea sa-si asume responsabilitati atat in interiorul relatiei de cuplu cat si in exterior in raport cu societatea.

Reporter Dragos Condurache

Psiholog Dana Olteanu

Tags: No tags

Comments are closed.