Relatii Gay

Relatiile homosexuale

Cuplurile gay se formeaza din aceleasi motive si pe aceleasi baze structurale si functionale ca si cuplurile heterosexuale. Caracteristicile comune sunt atractia sexuala, afectiunea, respectul reciproc, loialitatea, fidelitatea, increderea, interese, valori si principii comune, sprijinul reciproc, comunicare buna, probleme si responsabilitati de acelasi gen.

Diferentele apar insa la nivel social, ca rezultat al urmatorilor factori externi: mediu social ostil si homofob, discriminare, etichetare, hartuire si comportament violent cat si abuz prin nerespectarea drepturilor legale ale cuplurilor formate din persoane de acelasi sex.

Factorii enumerati mai sus isi pun amprenta negativ in viata, stabilitatea si durabilitatea cuplurilor homosexuale. Lipsa de recunoastere si respect din partea societatii poate afecta calitatea relatiei si duce la deteriorarea si ruperea ei in final.

Deasemenea, exista si persoane gay care nu doresc sa se implice in relatii stabile, care sunt in etape de experimentare sexuala.

Relatiile intre persoane de acelasi sex, ca si cele heterosexuale, sunt de diferite tipuri, influentate de varsta, durata si grad de intensitate afectiva, cat si de contextul familial, social si de mediu extern in care ele se desfasoara.

Respectand diversitatea, tratam cu respect si dam o insemnatate valoaroasa acestui tip de relatii.

Au persoanele homosexuale, probleme specifice? De ce vin la psiholog?

Persoanele gay care apeleaza la serviciile de consiliere si psihoterapie prezinta doua tipuri de probleme: cele specifice – unde se dezvolta afectiuni psihice datorate disconfortului legat de orientarea sexuala sau identitatea de gen (probleme generate de partea de coming out interior si exterior – nesiguranta in a se repera ca si persoana gay, atitudine negativa fata de propria sexualitate, negarea propriilor sentimente si a orientarii sexuale, tulburari afective – stari de anxietate, irascibilitate, agresivitate, frica, teama, izolare, diminuarea sau lipsa relatiilor sociale) si cele cotidiene, respectiv, relatia de cuplu, relatia cu parintii, prietenii, dificultati de comunicare, probleme sexuale.

Se evidentiaza si probleme legate de cenzura in a se exprima liber in mediu social. Datorita faptului ca homosexualitatea si relatiile intre persoane de acelasi sex nu sunt acceptate si sustinute de societate, persoanele gay si-au format propriile lor sisteme de relationare, suport si functionare.

Tags: No tags

Comments are closed.