COMUNICAT DE PRESA 20.12.2010

Asociatia ACCEPT a obtinut castig de cauza la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) impotriva d-nului George Becali.

Asociatia ACCEPT (organizatie neguvernamentala care apara si promoveaza drepturile persoanelor LGBT – lesbiene, gay, bisexuali, transgender – ca drepturi ale omului) saluta decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) de a-l sanctiona prin avertisment pe domnul George Becali pentru declaratiile facute la emisiunea „Liga lui Mitran” de la Sport Total FM in legatura cu presupusa orientare homosexuala a fotbalistului bulgar Ivan Ivanov. In cadrul emisiunii, George Becali a declarat ca “Nici daca se desfiinteaza Steaua nu iau un homosexual la echipa”.

CNCD a decis ca afirmatiile domnului Becali, prin care respingea angajarea la echipa a fotbalistului Ivan Ivanovici pentru ca se presupunea ca este homosexual, aduc atingere dreptului la demnitate al persoanelor homosexuale.

Prin aceasta hotarare, CNCD a retinut un principiu important, afirmat si la nivelul Uniunii Europene: la fel ca in alte domenii ale muncii, si in cazul transferului jucatorilor de fotbal profesionisti, cluburile trebuie sa respecte legislatia antidiscriminare. Ceea ce conteaza la angajarea unui jucator de fotbal profesionist sunt cerintele ce tin de performanta, nu un element indisolubil legat de viata privata a persoanei, cum este orientarea sexuala. Conform CNCD, „[a] induce ideea ca simpla presupunere legata de orientarea sexuala a unei persoane determina ab initio, respingerea acestuia intr-o eventuala relatie economica, denota in mod evident arbitrariu” si reprezinta discriminare.

Potrivit Irinei Nita, directoarea Asociatiei ACCEPT: „In teorie, sportul promoveaza respectul, corectitudinea si performanta ca valori fundamentale. In practica insa ajungem sa vedem ca atunci cand intervine un zvon cu privire la presupusa homosexualitate a unui sportiv, fair play-ul fata de acesta ramane doar o vorba in vant. Dintr-o data ceea ce conteaza in aprecierea rezultatelor sale nu mai sunt performantele sportive. Homofobia in spatiul sportiv duce la negarea si invizibilitatea homosexualitatii in acest domeniu. Iar acceptarea acestei stari ca fiind „normala” nu face decat sa deschida calea pentru tratamente degradante si pentru intimidarea sportivilor homosexuali si lesbiene. Decizia CNCD de a sanctiona afirmatiile domnului George Becali ca discriminatorii este un semnal clar pentru cei care mai aveau dubii ca legislatia antidiscriminare este valabila si pentru cluburile de fotbal.”

Pe de alta parte, CNCD a respins solicitarile Asociatiei ACCEPT de sanctionare a Clubului Steaua pentru discriminarea in domeniul muncii. CNCD si-a motivat decizia pe faptul ca desi avea calitatea de actionar al Clubului Steaua la data la care a facut afirmatiile, d-nul George Becali nu avea calitatea de reprezentant al clubului. ACCEPT va contesta in instanta aceasta parte a hotararii.

Daca doriti mai multe informatii in legatura cu acest subiect, va rugam contactati Departamentul de advocacy & lobby, la telefon 021 252 56 20 sau e-mail la irina_n@accept-mail.ro, persoana de contact: Irina Nita, Directoare Executiva.

Tags: No tags

Comments are closed.