Bilant 2010

In 2010,…

V-am vorbit prin Photovoice

Anul trecut, 15 tineri LGBT au luat aparatul de fotografiat si ne-au aratat in expozitia “Let’s start queer art” o parte din viata lor, ne-au povestit ce simt si ce isi doresc, iar noi am luat  expozitia si am aratat-o (si inca o mai aratam) si celor care nu stiu cine sunt si cum sunt tinerii LGBT din Romania.

Am lansat un site exclusiv despre problematica trans – transgen.ro

Am realizat un site dedicat persoanelor trans din Romania si nu numai, care ofera informatii si resurse cu privire la identitatea de gen. Oricine este binevenit sa viziteze site-ul si sa se documenteze.

Am cerut sanctionarea discriminarii

Am obtinut decizii favorabile in situatii in care am reclamat discriminarea pe criteriul orientarii sexuale, in instanta sau la CNCD. Printre sanctionati – George Becali si Administratia Nationala a Penitenciarelor.  Acordam in continuare consiliere juridica gratuita persoanelor discriminate pe motivul orientarii sexuale sau a identitatii de gen.

Am organizat primul workshop despre problematica LGBT adresat politistilor

Intr-un proiect european in care suntem parteneri, am organizat primul seminar pe tema “hate crimes” la adresa persoanelor LGBT. Au participat 14 politisti din Bucuresti, iar moderatorii au fost juristi de-ai nostri si ai Institutului Danez pentru Drepturile Omului.  Colaboram in continuare cu Politia Capitalei, cu speranta ca intr-un viitor cat mai apropiat persoanele agresate din cauza orientarii sexuale sau identitatii de gen vor ajunge sa raporteze aceste incidente la politie, cu siguranta si incredere.

Ne-am vazut la GayFest 2010

Am ajuns la a VII a editie si ne bucuram de fiecare data cand se intampla. GayFest 2010 a insemnat: o conferinta de presa, o expozitie, filme de scurt si lung metraj, workshop – uri, un Trans cafe, un Quiz Pub, o dezbatere, un concert de pian, o piesa de teatru, petreceri, anul cu cei mai multi parteneri, toate acestea „asezonate” cu marsul diversitatii! Ne revedem in 2011!

Am postat O GRAMADA de afise pe strada

Am pus si afise pe strada prin care am incercat sa vorbim despre inegalitatea in drepturi si despre cateva dintre serviciile organizatiei: InfoAccept (serviciul de informare prin telefon al Asociatiei ACCEPT, www.antidiscriminare.ro, etc) dar si despre legea antidiscriminare care ne protejeaza.

Te-am distrat la un Blind Date

Am organizat piesa de teatru Blind Date, o piesa nonconformista si amuzanta care, prin intermediul unui Pestisor de Aur cu puteri magice si a altor 5 personaje inedite, a prezentat povestile de viata ale unor persoane LGBT, evidentiind faptul ca VIATA NE PRIVESTE PE TOTI LA FEL!

Ti-am zis de serviciul nostru de consiliere psihologica…

ca este un serviciu cu ajutorul caruia poti sa descoperi noi modalitati de raspuns pentru dificultatile personale, dar si unde poti deprinde abilitati pentru folosirea in mod constructiv a resursele personale.  In anul care a trecut am asigurat 260 de sedinte de consiliere si psihoterapie individuala pentru persoane LGBT si nu numai din Bucuresti.

Pe langa site, am organizat si un workshop despre problematica trans

Am organizat primul seminar din Romania pe tema transgeneritatii, la care am adus impreuna 27 de medici interesati de domeniu, 3 persoane trans si alti cativa moderatori (probabil singurii, la momentul respectiv, care aveau idee despre cum ar putea fi abordata reatribuirea de gen la noi in tara). Concluziile rezultate ne folosesc in continuare in munca de schimbare a situatiei persoanelor trans.

Ne-am dorit activitati pentru fete lesbiene si bisexuale si le-am avut!

Nu le-am uitat pe fete NICI in acest an si am organizat pentru ele cateva activitati: le-am sarbatorit de 8 martie la un party cu cadouri, ne-am strans intr-o seara sa cantam la o petrecere cu karaoke, am avut o seara cu filme tematice, ne-am intalnit sa vorbim si despre probleme de sanatate, ne-am dezvoltat personal in cadrul unui grup adresat exclusiv fetelor si ne-am adunat sa petrecem in cluburi gay dar si gay friendly!

Intr-un cuvant (sau ma bine zis intr-o fraza)…am invatat cate ceva, ne-am cunoscut mai bine si ne-am distrat:)

Te-am invitat la „La Cafea”

Ne-am adunat in fiecare vineri, timp de cateva luni, si am dezbatut subiecte care mai de care mai interesante. Si noi mai vrem! 🙂

Am tot organizat expozitii

Numarul nu il mai cunoastem, cert este ca in 2010 ti-am prezentat diversitatea prin ochii tinerilor, am facut un filmulet de scurt metraj despre viata persoanelor LGBT din perioada imediat postdecembrista si ti-am aratat felul in care jurnalistii vorbeau despre homosexualitate in anii 90 dar si dupa.

Ne-am dezbatut

Am dezbatut la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala: Homosexualitatea – între discriminare si acceptare! si apoi ne-am revazut la British Council pentru a vedea ce este de facut pentru ca persoanele LGBT din Romania sa nu mai fie discriminate.

Am mai lansat un site – www.senspozitiv.ro

Primul website care contine tot ce trebuie sa stii despre HIV/SIDA, drepturile persoanelor seropozitive, problematica LGBT si despre serviciile de prevenire pe care le poti accesa.

Am reprezentat in instanta

Am asigurat reprezentarea in instanta pentru 5 persoane trans (4 dintre actiuni sunt inca in desfasurare), urmand ca pe baza acestor cazuri sa alcatuim o harta cu modalitatile optime de tranzitie de gen la noi in tara. In prezent, in Romania procedurile care sa reglementeze reatribuirea de gen lipsesc, iar cazuistica despre care avem informatii e sporadica si inconsecventa.

Am promovat sanatatea

Printre altele, in 2010 am distribuit 29.000 prezervative, aproximativ 16.750 pliante si brosuri, si am testat si consiliat HIV si hepatita C 218 persoane. In plus am organizat 4 seminarii de sensibilizare pentru 96 de specialisti din domeniile medical si psihologic, cu speranta ca astfel persoanele LGBT vor gasi servicii de sanatate adecvate cand/daca vor avea nevoie de ele.

Am scos si 2 brosuri

In 2010 am tradus si tiparit 2 materiale:

– un ghid despre cum sa le spui celorlalti ca nu esti heterosexual si ce implica procesul de coming-out;

– brosura “Standarde de ingrijire pentru tulburarile de identitate de gen“, material de referinta adresat specialistilor din domeniul medical interesati de problematica trans.

Si nu in ultimul rand,

Am fost prima organizatie neguvernamentala de drepturile omului din Romania care a primit dreptul de a interveni ca amicus curiae* intr-un caz care e pe rolul CEDO.

Pe 21 octombrie 2010, am primit dreptul de a formula in scris comentarii cu privire la cazul de pe rolul CEDO: AG impotriva Romaniei, interventie care va ajuta la solutionarea cazului prin transmiterea de informatii legate de contextul social si legislativ romanesc, actual si trecut, in relatie cu minoritatile sexuale.

amicus curiae – persoana sau institutie care se ofera in mod voluntar sa ofere informatii unei curti judecatoresti, informatii care vor ajuta la luarea unei decizii in cunostinta de cauza.

Tags: No tags

Comments are closed.