COMUNICAT DE PRESA Ref: Manifestare fascista in timpul documentarului Noi Doi

Asociatia ACCEPT considera ca actiunea organizata de Noua Dreapta in cinematograful Scala, in timpul proiectiei documentarului Noi Doi, este un demers care urmareste crearea unei atmosfere de intimidare, ostile si ofensatoare indreptate impotriva persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si trans) din Romania. Acest tip de comportament constituie hartuire si e sanctionat de legislatia romana.

Noi Doi este un documentar realizat de regizorul Claudiu Mitcu pe baza povestii de viata a unui cuplu de tineri gay, romani. Marti, 22 noiembrie documentarul a fost prezentat pentru prima data in Bucuresti, in cadrul Festivalului de film DaKINO. Chiar la inceputul proiectiei in sala au intrat cativa sustinatori ai organizatiei Noua Dreapta care au scandat lozinci homofobe, au fluturat un steag al Noii Drepte si au aprins o torta, dupa care au parasit sala.

„Problema este nu ca simpatizantii Noii Drepte doresc sa-si faca publica o parere, ci modul in care au ales sa o faca, si faptul ca actiunea lor a avut loc in acelasi timp si spatiu cu un eveniment cultural aflat în desfasurare.  Cand vor afla ca si unul dintre cei mai importanti compozitori, Ceaikovski, a fost homosexual, vor voi sa-si scandeze opinia la Ateneu, în timpul unui concert?” a declarat Irina Nita, directoare executiva a Asociatiei ACCEPT.

Tolerarea interventiilor care urmaresc intimidarea unei anumite minoritati (fie ea etnic?, rasiala sau bazata pe orientare sexuala) este un semnal negativ pentru toate persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil la discriminare. Felul huliganic in care Noua Dreapta a ales sa se exprime nu face decat sa scoata in evidenta cat de oportuna este aparitia acestui documentar.

Persoana de contact: Irina Nita – Directoare Executiva ACCEPT (723 253 441,  irina_n@accept-mail.ro).

Tags: No tags

Comments are closed.