COMUNICAT DE PRESA Ref: Declaratiile deputatului Marius Spanu pe tema homosexualitatii

Asociatia ACCEPT isi exprima profunda ingrijorare cu privire la caracterul iresponsabil al declaratiilor facute de parlamentarul Marius Spanu in cursul zilei de ieri, in care acesta pune semnul egal intre homosexualitate si pedofilie, savarsind astfel o grava confuzie intre cei doi termeni. Prin faptul ca astfel de declaratii aduc atingere demnitatii si prejudicii de imagine persoanelor LGBT din Romania, Asociatia ACCEPT solicita domnului parlamentar Marius Spanu sa-si retraga afirmatiile cu privire la asocierea dintre homosexualitate si pedofilie.

Asocierea deliberata dintre pedofilie si homosexualitate este iresponsabila si in contradictie atat cu evidentele stiintifice, cat si cu legislatia romana.  Fata de declaratiile deputatului Marius Spanu, Asociatia ACCEPT precizeaza urmatoarele:

  • Orientarea homosexuala nu poate fi legata in nici un fel de pedofilie. Exista cercetari care contureaza profilul adultului care abuzeaza sexual minori astfel: barbat, heterosexual, ruda cu victima.  Majoritatea covarsitoare a persoanelor condamnate pentru pedofilie este heterosexuala. Nu exista legatura intre homosexualitate si pedofilie.
  • Homosexualitatea a fost eliminata din catalogul oficial al tulburarilor psihice si emotionale inca din anul 1973. Studiile efectuate in ultimii 40 de ani au condus la concluzia ca orientarea homosexuala nu determina tulburari emotionale sau sociale.
  • Asocierea orientarii homosexuale cu infractionalitatea lezeaza dreptul persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si trans la demnitate si incalca legislatia romaneasca, europeana si internationala de drepturile omului.

Dl Spanu pune egal intre o relatie mutual consimtita intre doi adulti si un act sexual fortat care are loc intre un adult si un copil.  Homosexualitatea este o variatie naturala a orientarii sexuale, protejata de legislatia anti-discriminare; pedofilia este o infractiune sanctionata de Codul Penal. Este o confuzie incredibila si impardonabila care, pe de o parte atinge demnitatea tuturor cetatenilor gay, lesbiene, bisexuali sau trans.  Pe de alta parte, aceste declaratii neaga adevarata trauma a victimelor abuzurilor sexuale, si transforma demersul de sanctionare a acestui abuz intr-unul in care principala grija devine in mod eronat orientarea sexuala a celor implicati.” a declarat Irina Nita, directoare executiva a Asociatiei ACCEPT.

//

Persoanade contact: Irina Nita – Directoare Executiva ACCEPT (723 253 441,irina_n@accept-mail.ro).

Tags: No tags

Comments are closed.