Comunicat de presa: Motivatia infractiunilor conteaza!

De 10 decembrie 2012, Ziua Internationala a Drepturilor Omului, Asociatia ACCEPT lanseaza raporteaza.ro, un site care permite semnalarea anonima a infractiunilor motivate de ura, indiferent de criteriul din care acestea au fost savarsite.

Ambasadorul Olandei, Excelenta Sa Matthijs van Bonzel, a deschis evenimentul de lansare. Au mai fost prezenti, alaturi de reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale, si reprezentanti ai Institutului de Politici pentru Ordine Publica si ai Politiei Capitalei.

In Romania infractiunile motivate de ura, desi sanctionate de lege, sunt invizibile. Intr-un document recent publicat de Agentia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA) – Cresterea vizibilitatii hate crimes in Uniunea Europeana: recunoasterea drepturilor victimelor– Romania ocupa un loc distinct, fiind singura tara din UE in care FRA nu a reusit sa identifice nici un indiciu privind monitorizarea infractiunilor motivate de ura.

„Motivul infractiunilor de tip hate crime este de a transmite catre categorii intregi de oameni mesajul ca sunt nedorite si nu sunt in siguranta.  Efectele unei infractiuni generate de ura trec dincolo de incidentul propriu zis si dincolo de victima care a fost direct afectata.  Din acest motiv, pedeapsa pe care o primesc, conform legii, persoanele gasite vinovate de producerea unei astfel de infractiuni este mai mare decat pedeapsa obisnuita.  Pentru ca legea sa poata fi aplicata insa, este necesar ca victimele sa-si cunoasca drepturile si sa ofere informatiile care pot indica o eventuala motivatie de ura. In plus este esential ca in investigarea faptelor sa tina cont si sa se consemneze motivatia infractiunilor.”[Irina Nita, directoare executiva, Asociatia ACCEPT.]

Raporteaza.ro este un site care va permite semnalarea anonima, atat din partea victimelor sau a martorilor, cat si din partea celor care afla indirect despre o posibila infractiune motivata de ura- spre exemplu un asistent social care afla detalii despre incident de la victima. Scopul este colectarea de informatii despre eventuale infractiuni motivate de ura care raman neraportate politiei si construirea unei prime imagini despre situatia hate crimes in Romania.

Site-ul raporteaza.ro este una din activitatile proiectului Sparge tacerea!, proiect care urmareste incurajarea raportarii infractiunilor motivate de ura precum si oferirea de servicii si informatii adecvate victimelor. Proiectul este implementat de catre Asociatia ACCEPT, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Olandei.

Persoana de contact: Irina Nita – Directoare Executiva ACCEPT

723 253 441, irina@acceptromania.ro.

——————————————————

Infractiunile motivate de ura (hate crime, in engleza) sunt infractiuni motivate de ostilitatea impotriva unor grupuri  stigmatizate.

Infractiunile motivate de ura pot cuprinde de la distrugeri materiale, amenintari, hartuire, intimidare, acte de violenta fizica, viol, agresiune sexuala sau tortura pana la omor. Infractiunile motivate de ura sunt generate de prejudecati legate de o anumita caracteristica a victimei (de exemplu: rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV sau apartenenta la o categorie defavorizata), indiferent daca acest lucru este real sau doar crezut astfel de catre agresor.

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.