In opinia CNCD, politicienii nu sunt cetateni care trebuie sa respecte legile Romaniei

Asociatia ACCEPT isi exprima surprinderea pentru modul in care autoritatea competenta a statului roman in materia discriminarii, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a procedat la solutionarea cazului Puiu Hasotti, ignorand plangerea sa depusa in data de 23 aprilie 2013.

In opinia senatorului Hasotti homosexualii sunt “bolnavi” iar relatia dintre doua persoane de acelasi sex “nu este o stare fireasca”, “nu este o relatie naturala”. Senatorul Hasotti a facut o diferentiere intre homosexuali si persoanele heterosexuale într-un context negativ; spre deosebire de heterosexuali, homosexualii sunt “bolnavi”. Standardele internationale califica homosexualitatea ca fiind o caracteristica a identitatii sexuale a unei persoane (a se vedea United Nations, Human Rights Committee, Toonen v. Australia (No. 488/1992, ICCPR)). Dreptul afectat de comportamentul senatorului este dreptul la demnitate al persoanelor, drept confirmat prin Decizia nr. 62 din 18.01.2007 a Curtii Constitutionale si prin art. 15 din OG 137/2000, parte din legislatia prin care CNCD poate lua decizii.

Desi retine faptul ca libertatea de exprimare in cazul politicienilor nu este un drept absolut si califica declaratiile senatorului Hasotti drept nepotrivite pentru dezbaterea unor subiecte de interes public, institutia CNCD l-a absolvit pe senator de raspunderea legala. ACCEPT considera ca lipsa sanctionarii declaratiilor considerate chiar de catre CNCD drept homofobe este o decizie rusinoasa si regretabila. Induce concluzia ca politicienii romani nu sunt cetateni care trebuie sa cunoasca si sa respecte legile Romaniei, inclusiv cele ce previn si combat discriminarea pe diferite criterii.

„CNCD redevine pe zi ce trece tot mai mult institutia gandita de Adrian Nastase la inceputul anilor 2000, in fata obligatiilor Romaniei de a implementa Directivele europene antidiscriminare: o institutie decorativa, captiva politic si lipsita de determinare in a sanctiona derapajele discriminatorii. Recomandarile CNCD nu doar ca vor fi ignorate de cei carora le sunt adresate, dar creeaza un spatiu de impunitate pentru politicieni, care pot spune nestingheriti orice, oricui, oricand, travestindu-si opiniile personale in declaratii politice”, a declarat Florin Buhuceanu, director executiv ACCEPT.

Tags: No tags

Comments are closed.