22 iulie 2013 – Ziua Europeana pentru Victimele Infractiunilor Motivate de Ura

Cu ocazia Zilei Europene pentru Victimele Infractiunilor Motivate de Ura, Asociatia ACCEPT isi exprima solidaritatea cu victimele infractiunilor motivate de ura si lanseaza un apel la incetarea violentei rasiste, xenofobe si homofobe (22 iulie 2013).

Ziua de 22 iulie este propusa de campania No Hate Speech Movement a Consiliului Europei pentru a comemora victimele atacurilor din Oslo si Utoya (Norvegia), in urma carora 77 persoane si-au pierdut viata, in anul 2011, ca rezultat al violentei motivate de ura.

Infractiunile motivate de ura sunt savarsite din cauza prejudecatilor pe care agresorul/faptuitorul le are impotriva unui grup stigmatizat. Numeroase acte ilegale, precum agresiunile fizice, vatamarea corporala, distrugerea proprietatii private, intimidarea si hartuirea, abuzul verbal, insultele, scrisorile sau graffitti-urile cu caracter ofensator, se inscriu in spectrul infractiunilor motivate de ura. Victimele sunt alese exclusiv in baza apartenentei (reale sau percepute) la un anume grup social. Conform Noului Cod Penal (Art. 77, alin. 1h), infractiunile comise pe considerente referitoare la rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuala, opinie ori apartenenta politica, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA, ori pentru alte imprejurari de acelasi fel, considerate de faptuitor drept cauze ale inferioritatii unei persoane in raport cu celelalte constituie fapte de o gravitate deosebita, motivatia de ura fiind circumstanta agravanta.

Violenta motivata de ura determina consecinte atat la nivel individual, cat si social. Victimele se confrunta adesea cu tulburari emotionale, depresie, anxietate, un nivel scazut al stimei de sine sau stres post-traumatic. In acelasi timp, infractiunile savarsite din ura transmit un mesaj de amenintare nu numai victimei vizate direct de faptuitor, ci si tuturor persoanelor care fac parte din acelasi grup cu victima, contribuind la instaurarea unui climat socio-afectiv de insecuritate, vulnerabilitate si teroare.

Infractiunile motivate de ura sunt indisolubil legate de discursul de instigare la ura. Mesajele rasiste, xenofobe sau homofobe, mai ales atunci cand sunt transmise si promovate de persoane percepute ca autoritati stiintifice, lideri politici sau spirituali, ofera justificare si validare urii si intolerantei, incurajand, de maniera mai mult sau mai putin directa, transpunerea in fapt a actelor violente.

Persoanele LGBT sunt adesea victime ale infractiunilor motivate de ura, in societatile in care intoleranta si prejudecatile homofobe sunt raspandite. Rezultatele cercetarii realizate de FRA (Fundamental Rights Agency), in 2012, arata ca, in ultimii 5 ani, 26% din subiecti (persoane LGBT din statele membre ale Uniunii Europene) au fost agresati fizic sau amenintati, 6% dintre aceste acte de violenta avand loc in ultimele 12 luni. De asemenea, o treime din subiectii transgender au fost victime a mai mult de trei incidente violente in ultimul an. Cu toate acestea, numai 22% dintre actele de agresiune si 6% dintre actele de hartuire au fost raportate politiei, astfel infractiunile motivate de ura ramanand invizibile opiniei publice.

In Romania, agresiunile impotriva persoanelor LGBT cunosc o istorie indelungata, primele incidente consemnate datand inca dinainte de abrogarea Articolului 200 din Codul Penal, articol care criminaliza homosexualitatea. Ulterior, in 2006, dupa Marsul Diversitatii, aflat atunci la a doua editie, sase participanti au fost batuti in metrou. Vinovatii nu au fost adusi niciodata in fata justitiei in pofida existentei martorilor si a inregistrarilor camerelor video de la metrou. Incidente mai recente au avut loc in noiembrie 2012 cand un grup de voluntari ai Militiei Spirituale a fost agresat, in urma participarii la o dezbatere academica despre istoria persoanelor gay; dar si in luna februarie a anului curent cand circa 50 protestatari au oprit o proiectie de film artistic difuzat la Muzeul Taranului Roman, eveniment derulat in cadrul Lunii Istoriei LGBT, agresand verbal spectatorii prezenti, folosind insemne fasciste si scandand sloganuri instigatoare la ura fata de persoanele gay si lesbiene, toate acestea sub ochii autoritatilor romane care nu au intervenit pentru restabilirea ordinii.

Majoritatea actelor de agresiune raman, insa, invizibile, in societatea romaneasca, nefiind aduse la cunostinta autoritatilor. Cetatenii care raporteaza o infractiune motivata de ura contribuie la intelegerea mai buna a violentei motivate de ura, scot la lumina experiente considerate inexistente si ajuta la combaterea si prevenirea infractiunilor motivate de ura. Infractiunile motivate de ura pot fi raportate pe site-ul web www.raporteaza.ro.

Pentru mai multe informatii referitoare la infractiunile motivate de ura, va rugam contactati:

Anemari Necsulescu
anemari@acceptromania.ro
0723.654.847

Tags: No tags

Comments are closed.