11 Octombrie – Ziua Nationala a Coming Out-ului

Ce este Ziua Nationala a Coming Out-ului?

Ziua Nationala a Coming Out-ului este un eveniment anual, care are loc pe data de 11 Octombrie, avand ca scop celebrarea persoanelor LGBT care isi asuma public orientarea sexuala sau identitatea de gen, sensibilizarea opiniei publice in legatura cu problematica coming out-ului, precum si cresterea vizibilitatii comunitatii LGBT.

Ideea de a dedica ziua de 11 octombrie celebrarii procesului de coming out a fost propusa si promovata pentru intaia data, in 1988, de catre Robert Eichberg, un psiholog din New Mexico, si de catre Jean O’Leary, activista pentru drepturile LGBT din Los Angeles. In doar doi ani, Ziua Nationala a Coming Out-ului a ajuns sa fie celebrata in toate cele 50 state americane si in sapte alte tari.

In prezent, Ziua Nationala a Coming Out-ului este celebrata in numeroase tari, precum Australia, Canada, Croatia, Germania, Olanda, SUA, Noua Zeelanda, Polonia, Elvetia si Regatul Unit.

De ce 11 Octombrie?

Data de 11 Octombrie a fost aleasa pentru a marca aniversarea celui de-al doilea Mars de la Washington pentru Drepturile Persoanelor Gay si Lesbiene, un protest politic de mare amploare pentru drepturile LGBT, care a avut loc in 1987. La acest mars, au participat peste 200.000 persoane, revendicand recunoasterea legala a relatiilor de cuplu gay, abrogarea legilor care criminalizau relatiile consensuale intre persoane de acelasi sex, protectia impotriva discriminarii persoanelor LGBT si a persoanelor seropozitive, precum si eradicarea rasismului si a sexismului.

Ce este coming out-ul?

Coming out-ul inseamna asumarea si afirmarea publica a orientarii sexuale si/sau a  identitatii de gen, de catre o persoana gay, lesbiana, bisexuala, transgender, queer sau asexuala.

Intr-o lume heteronormativa, asteptarea sociala implicita este ca toti suntem heterosexuali. Ne nastem, crestem si suntem educati, fiindu-ne atribuita o imagine de sine heterosexuala. Cand isi recunosc si isi accepta orientarea sexuala si/sau identitatea de gen, persoanele LGBTQ se angajeaza intr-un proces de crestere si dezvoltare personala care presupune renuntarea la identitatea falsa, asumarea identitatii veritabile, impartasirea acestei identitati cu cei din jur si afirmarea publica a acesteia. Este un proces treptat, de pierdere si de regasire a imaginii de sine, un proces de „moarte” si de „renastere” spirituala – cu alte cuvinte, un adevarat ritual de trecere. Acest proces poarta denumirea de „coming out”,  facand aluzie la sintagma „coming out of the closet” („iesire din dulap”), utilizata in tarile anglofone pentru a face o analogie intre asumarea orientarii sexuale si parasirea metaforica a unei ascunzatori.

De ce este nevoie de o Zi Nationala a Coming Out-ului?

Ca urmare a stigmatizarii, marginalizarii sociale si discriminarii minoritatilor sexuale, asumarea publica a orientarii sexuale si a identitatii de gen nu este lipsita de riscuri pentru mare parte a persoanelor LGBTQ, la nivel global. In mediile sociale cu un nivel ridicat de homofobie, persoanele LGBTQ care isi fac coming out-ul se expun unor riscuri multiple: agresiune fizica si verbala, pierderea suportului familial, pierderea relatiilor semnificative, pierderea locului de munca. In acelasi timp, ascunderea si neasumarea orientarii sexuale este corelata cu un nivel de stima de sine scazut, depresie, anxietate, sentimente de alienare si un risc crescut de sinucidere.

Pentru persoanele LGBTQ, asumarea si afirmarea propriei identitati in relatie cu cei apropiati si cu societatea constituie nevoi vitale. Evenimente precum Ziua Nationala a Coming Out-ului au scopul de a semnala rolul central al procesului de coming out in vietile persoanelor LGBTQ.

Povestile de viata ale celor care si-au facut coming out-ul constituie istoria vie a comunitatii LGBTQ, marturisind despre curajul de a fi noi insine intr-o lume de multe ori ostila.
Puteti viziona si citi cateva dintre aceste povesti la urmatoarele linkuri:
video
povesti scrise  

Care este povestea ta? Colectam povesti de coming out! Scrie-ne povestea ta si trimite-o pe adresa daniela@acceptromania.ro.

 

Tags: No tags

Comments are closed.