Schimb de bune practici între Politia Capitalei si reprezentantii Politiei Olandeze organizat de ACCEPT

Asociatia ACCEPT , cu sprijinul Ambasadei Olandei in Romania si al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti (DGPMB), organizeaza in zilele de 21 si 22 ianuarie 2014 un curs cu tema „Infractiuni motivate de ura impotriva persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, trans)”, in scopul realizarii unui transfer de bune practici in acest domeniu. Acesta este cel de-al treilea curs care abordeaza subiectul infractiunilor motivate de ura organizat cu participarea Politiei Capitalei si face parte din colaborarea sustinuta dintre ACCEPT si DGPMB.

Cursul este sustinut de doi consultanti ai Politiei Olandeze, Amin Michel si Herman Renes, ce au experienta practica atat in lucrul direct cu victimele acestui tip de infractiuni, cat si in pregatirea altor politisti prin oferirea unor training-uri similare. Politia Capitalei colaboreaza cu Asociatia ACCEPT prin selectarea ca participanti a 30 de agenti si ofiteri romani de la 10 sectii din Bucuresti, care vor fi informati despre practicile utilizate de Politia Olandeza in prevenirea si rezolvarea infractiunilor motivate de ura impotriva persoanelor LGBT. Cursul cuprinde explicarea metodelor investigative utilizate specific in identificarea si solutionarea acestui tip de infractiuni,  cum ar fi tehnici de intervievare a victimelor sau relevarea motivului bazat pe ura din spatele infractiunii.

Infractiunile motivate de ura sunt fapte penale comise in baza unei prejudecati fata de un anumit grup de indivizi, fie ca este vorba de rasa, orientare sexuala, etnicitate sau convingeri religioase. Infractiunile motivate de ura difera de alte tipuri de infractiuni, deoarece au o conotatie sociala privind scopul si consecintele. Motivul savarsirii unor infractiuni de tip hate crime este de a transmite mesaje catre grupuri intregi, precum si sustinatorilor acestora, ca sunt nedorite si nu sunt in siguranta.

Romania a introdus recent sanctionarea specifica a infractiunilor motivate de ura – in 2006 s-a introdus in Codul Penal o prevedere care caracterizeaza drept circumstanta agravanta ura fata de diverse categorii sociale sau economice ca motiv al comiterii faptei.

Initiativa ACCEPT de a organiza un curs pentru pregatirea politistilor romani pe tema infractiunilor motivate de ura impotriva persoanelor LGBT a fost sustinuta si finantata de Ambasada Olandei in Romania. Olanda este un lider la nivel european in rezolvarea infractiunilor motivate de ura, monitorizarea tendintelor sociale in acest domeniu si combaterea discriminarii prin implementarea corecta a legislatiei  si sanctiunilor nationale si europene.

Tags: No tags

Comments are closed.