Recunoasterea juridica a identitatii de gen a persoanelor trans in Romania

Asociatia ACCEPT [link http://accept-romania.ro/] si Centrul Euroregional pentru Initiative Publice – ECPI [link http://www.ecpi.ro/] lanseaza marti, 25 februarie 2014, in cadrul Lunii Istoriei LGBT, studiul  „Recunoasterea juridica a identitatii de gen a persoanelor trans in Romania”, realizat cu sprijinul financiar al Open Society Institute.

„Recunoasterea juridica a identitatii de gen a persoanelor trans in Romania”  prezinta experienta dobandita de Asociatia ACCEPT prin asistarea persoanelor trans pentru recunoasterea juridica a identitatii lor de gen si principalele repere juridice care exista la nivel european. Publicatia este adresata juristilor dar, fiind primul material informativ care abordeaza etapele recunoasterii juridice a genului persoanelor trans in Romania, poate fi de interes iclusiv pentru alte categorii profesionale (medici, psihologi, profesori, jurnalisti) si pentru persoanele trans.

Ca avocata am reprezentat cazuri in care instante de judecata din Romania au pus in aplicare dreptul la recunoasterea juridica a identitatii de gen a persoanelor trans. Un proces poate dura pana la doi-trei ani. In tot acest timp, persoana ramane expusa umilirii si discriminarii din cauza neconcordantei dintre identitatea sa de gen, exprimata inclusiv prin infatisarea exterioara si mentiunile privind sexul si prenumele din actele de identitate. Autoritatile statului au obligatia sa ia masuri pentru a usura accesul acestor persoane la recunoastere juridica.” a declarat Iustina Ionescu, avocata din partea Centrului Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI).

Principalele probleme cu care se confrunta persoanele trans sunt date de lipsa informatiilor referitoare la procesul de tranzitie si recunoastere juridica a identitati de gen, absenta unor proceduri clare care sa ghideze profesionistii ce pot avea un rol in acest proces, si numarul foarte mic de specialisti pe tema transgeneritatii, atat din domeniul juridic, cat si cel al sanatatii. Prin publicatia lansata azi dorim sa punem la dispozitia celor interesati cateva repere informative dar si sa facem o serie de recomandari pentru ca recunoasterea juridica a genului sa devina un proces clar, rapid si accesibil pentru persoanele trans.” (Irina Nita, Asociatia ACCEPT).

„Recunoasterea juridica a identitatii de gen a persoanelor trans in Romania” este disponibil online, pe site-urile ACCEPT, la http://accept-romania.ro/blog/2014/02/25/recunoasterea-juridica-a-identitatii-de-gen-a-persoanelor-trans-in-romania/,  si ECPI.

Pentru informatii suplimentare persoana de contact este Irina Nita, Coordonatoare programe la Asociatia ACCEPT, 0723 253 441 sau irina@acceptromania.ro.

Un alt document de referinta pentru domeniul transgeneritatii, util in mod special profesionistilor din domeniul sanatatii, este publicatia „Standarde de ingrijire pentru sanatatea persoanelor transsexuale, transgen si neconforme cu normele de gen traditionale” elaborata de Asociatia Profesionala Mondiala pentru Sanatatea Persoanelor Transgen (World  Professional Association for Transgender Health – WPATH) si tradusa in limba romana de ACCEPT.  Standardele de Ingrijire sunt disponibile online:

http://accept-romania.ro/blog/2014/02/25/standarde-de-ingrijire-pentru-sanatatea-persoanelor-transsexuale-transgen-si-neconforme-cu-normele-de-gen-traditionale/

Tags: No tags

Comments are closed.