Cheloo sanctionat de CNCD pentru discriminare pe criteriul orientarii sexuale

Consiliul National pentru Combaterea Discriminaii (CNCD) l-a amendat  ieri, 26 martie 2014, in urma sesizarii depuse de Asociatia ACCEPT, pe Cheloo –  Catalin Stefan Ion – cu suma de 3,000 de lei pentru declaratii discriminatoare la adresa lui Paolo Lagana si, implicit, la adresa comunitatii LGBT.

Incidentul a avut loc in cadrul emisiunii X-Factor difuzata de Antena 1 (INTACT Media Group) in data de 25 noiembrie 2013, cand Cheloo, conform CNCD, a creat “o atmosfera ostila, degradanta, umilitoare la adresa partii reclamante  [Paolo Lagana] pe considerentul orientarii sexuale a acestuia. Afirmatiile au atins si drepturile minoritatii sexuale din Romania,” dupa cum au declarat reprezentantii CNCD pentru HotNews.ro.

Cheloo, in calitatea sa de membru al juriului, l-a defavorizat nejustificat pe Lagana data fiind orientarea sexuala asumata de acesta, el fiind umilit public in momentul difuzarii emisiunii. Producatorii sau alti reprezentanti ai trustului INTACT  nu au reactionat si nu au intervenit pentru a proteja demnitatea concurentului si pentru a asigura pentru emisiune un cadru competitiv, care implica garantarea egalitatii de sanse intre participanti si valorizarea talentului, indiferent de orientarea sexuala, apatie ce incurajeaza un comportament homofob in domeniul audiovizualului. Producatorii emisiuni X-FACTOR nu au incercat in niciun moment sa se dezica de afirmatiile denigratoare si agresive ale lui Cheloo.

Asociatia ACCEPT a sesizat si Consiliul National al Audiovizualului (CNA) in urma acestui incident, iar CNA a amendat trustul INTACT cu suma de 10,000 de lei in luna decembrie 2013. In raport cu Cheloo, ca urmare a plangerii formulate de ACCEPT, CNCD a aplicat o sanctiune exemplara de 3,000 de lei.

Asociatia ACCEPT considera ca, pentru descurajarea reala a utilizarii discursului homofob in scopul cresterii audientei, sunt necesare sanctiuni drastice, care au un impact financiar suficient pentru a responsabiliza mass-media. Este nevoie de un semnal pentru a arata ca un asemenea comportament nu poate fi acceptat.

Tags: No tags

Comments are closed.