Drept la replica: articolul din Bihoreanul denigreaza comunitatea LGBTI si dezinformeaza

Referitor la articolul “Oradea pe invers” publicat de Bihoreanul in editia din 31.03.2014, autori Adrian Cris si Laura Gal, constatam ca redactia publicatiei saptamanale Bihoreanul asociaza in mod incorect, nejustificat si rau-intentionat comunitatea LGBTI (lesbiene, gay, bisexuali, trans si intersex) din Oradea cu incidenta HIV/SIDA la nivel judetean. In baza articolului 2.7 din Codul deontologic al jurnalistului elaborat de Conventia Organizatiilor de Media ne exercitam dreptul la replica, dat fiind faptul ca prin articolul mentionat au fost lezate in mod direct atat dreptul la demnitate al comunitatii LGBTI, cat si interesul legitim la informare corecta, impartiala si nediscriminatorie pe care publicul il are in ceea ce priveste un subiect de sanatate publica.

Asociatia ACCEPT, organizatie neguvernamentala de drepturile omului care apara si promoveaza drepturile LGBTI la nivel national, va atrage atentia asupra faptului ca Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. “Matei Bals”, prin intermediul Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA in Romania, publica bianual informatii statistice disponibile publicului larg, care analizeaza incidenta HIV/SIDA si caile de propagare ale infectiei.  Astfel, conform datelor din 2013, la nivel national marea majoritate a cazurilor noi de HIV/SIDA se regasesc in randul populatiei heterosexuale.Totodata, conform aceleiasi surse, 29,23% din noile cazuri de infectie cu HIV/SIDA afecteaza consumatorii de droguri intravenoase, si doar 11% din infectiile noi cu HIV/SIDA au fost identificate in randul BSB (barbati care fac sex cu barbati). Aceste date sunt statistic relevante si la nivel local, astfel incat asocierea tendentioasa si gresita a comunitatii LGBTI cu incidenta HIV/SIDA facuta de publicatia Bihoreanul nu are fundament din punct de vedere medical sau stiintific.

Faptul ca datele statistice indica o crestere a incidentei HIV/SIDA – pentru toate grupurile de populatie si nu neaparat numai in cazul grupurilor de risc – se datoreaza esecului de proportii al statului roman de a continua programele de preventie initiate in cadrul Fondului Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei, precum si esecului in asigurarea de educatie relevanta privind sanatatea sexuala si a reproducerii pentru populatie in general. Nici pana in acest moment statul roman nu a adoptat Strategia Nationala de Prevenire HIV/Sida si Strategia Nationala de Sanatate Sexuala si Reproductiva, in ciuda obligatiilor nationale si internationale asumate.

Mai mult, in contextul articolului sus-mentionat, descrierea efectelor infectiei cu HIV/SIDA este denigratoare fata de persoanele seropozitive si denota fie o informare superficiala a reporterilor, fie o actiune de dezinformare intentionata, vadit discriminatorie: in realitate, pacientii care traiesc cu HIV/SIDA, daca beneficiaza de  tratament adecvat, duc o viata activa de lunga durata. In schimb, consideram ca articole precum cel publicat de Bihoreanul  descurajeaza persoanele care doresc sa fie testate sa acceseze servicii medicale.

Aparenta crestere a numarului de persoane LGBTI care participa la testarea oferita de aceste centre judetene este rezultatul unor ani de campanii de constientizare si de informare in legatura cu drepturile cetatenilor si pacientilor, indiferent de orientarea sexuala sau de identitatea de gen, in mare parte asigurate de catre organizatiile neguvernamentale – asta este diferenta dintre democratie si practicile totalitare carora autorii articolului par a le simti lipsa. Faptul ca cei doi jurnalisti  sugereaza ca persoanele LGBTI ar trebui monitorizate special si utilizeaza deliberat o exprimare care denota nostalgie fata de era comunista, asociata cu parerea de rau fata de dezincriminarea homosexualitatii, nu tine de exercitarea responsabila a libertatii de exprimare si constituie un abuz al acestui drept. Reamintim nu numai ca dezincriminarea in 2001 a relatiilor consensuale intre persoanele adulte de acelasi sex a constituit un semn ca societatea romaneasca intra intr-o normalitate democratica, dar si ca legile statului garanteaza in mod explicit orientarea sexuala ca unul dintre criteriile protejate impotriva discriminarii (articolul  2 din Ordonanta de Guvern 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor faptelor de discriminare).

Homosexualitatea nu este o moda si nu este o stare care apare peste noapte, este un dat biologic. Limbajul peiorativ la adresa comunitatii LGBTI, a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA si la adresa minoritatii rome folosit in acest articol nu urmareste decat sa senzationalizeze si sa trivializeze un subiect sensibil de sanatate publica. Aceste actiuni mediatice iresponsabile au consecinte foarte grave in societate: discriminarea comunitatii LGBTI si a persoanelor seropozitive si crearea unei reticente in randul intregii populatii de a se adresa institutiilor sanitare de specialitate, data fiind ingrijorarea ca acestea ii vor denigra si nu vor respecta regulile de baza ale confidentialitatii dintre medic si pacient si viata privata a individului. In acest context, va atragem atentia ca medicul epidemiolog citat de Bihoreanul, dr. Mariana Fericean, care face o asociere nefondata intre incidenta HIV/SIDA si orientarea sexuala a pacientilor, are obligatia prin lege de a proteja identitatea pacientilor sai (articolul 8 alin.1 din Legea nr. 584/2002). Informatiile furnizate presei  de catre medic despre cazurile sale sunt mult prea detaliate si suficiente pentru identificarea persoanelor la care face referire, ceea ce distruge putina incredere care exista in sistemul medical in general si, in mod specific, in centrele judetene de testare si tratament al bolilor infectioase.

Articole denigratoare, tendentioase, nefundamentante stiintific ca cel din publicatia Bihoreanul au ca efect generarea de prejudecati la adresa comunitatii LGBTI si contribuie la discriminarea persoanelor din aceasta comunitate. In baza sectiunii 2.7 din Codul deontologic al jurnalistului elaborat de Conventia Organizatiilor de Media, referitor la dreptul la replica si rectificare, asteptam sa ne comunicati conditiile in care se va publica prezentul raspuns. In caz contrar, intentionam sa utilizam caile legale pe care legislatia Romaniei ca stat european ni le pune la dispozitie.

Cosmin Bebu-Vijianu

Presedinte, Asociatia ACCEPT

Tags: No tags

Comments are closed.