Apelul societatii civile pentru o campanie electorala lipsita de discurs politic discriminator

Anul 2014 este din nou unul electoral. Pe 25 mai sunt organizate alegeri pentru Parlamentul European si alegeri partiale in unele circumscriptii uninominale, iar in luna noiembrie alegeri prezidentiale.  Pe acest fond, exista tentatia adoptarii de catre competitorii electorali a unor teme populare, dar indreptate impotriva drepturilor fundamentale, mergand de la stigmatizarea unor grupuri sociale pana la incitarea la ura si violenta. Societatea civila, prin organizatiile semnatare, face un apel la toate partidele si toti candidatii independenti sa evite tentatia populismului.

In contextul campaniei electorale pentru alegerile europene din 2014, solicitam partidelor politice si candidatilor independenti sa se angajeze:

1. Sa nu utilizeze in discursul electoral si in realizarea materialelor de campanie mesaje, declaratii si imagini care incita la ura si discriminare in baza rasei, culorii, nationalitatii, etniei, afilierii la un anumit grup social, convingerilor religioase, genului, varstei, dizabilitatii, orientarii sexuale, identitatii de gen, sau oricaror alte criterii de diferentiere.

2. Sa utilizeze un limbaj care sa promoveze incluziunea sociala, pentru a evita discriminarea si stigmatizarea unor persoane in baza criteriilor enumerate la punctul anterior.

3. Sa respecte demnitatea persoanelor in cadrul comunicarii electorale, indiferent de rasa, culoare, nationalitate, etnie, afiliere la un anumit grup social, convingeri religioase, gen, varsta, dizabilitati, orientare sexuala, identitate de gen, sau orice alte criterii de diferentiere.

4. Sa nu utilizeze in discursul electoral si in realizarea materialelor de campanie mesaje, declaratii si imagini care sa induca persoanelor ce fac parte din diferite grupuri minoritare un sentiment reciproc de neincredere si ostilitate.

5. Sa adopte masuri disciplinare conforme cu propriul lor statut impotriva candidatilor si membrilor de partid care incalca prevederile enumerate la punctele 1-4, avand in vedere si Carta Partidelor Europene pentru o Societate Lipsita de Rasism ce stabileste bune practici in campania electorala si in formularea discursului politic.

6. Sa disemineze acest document catre toti membrii de partid si catre toate persoanele implicate in campania electorala.

Solicitam ca acest angajament sa fie asumat nu numai de candidatii la alegerile europene, ci si de toti liderii si membrii partidului, de voluntarii implicati in campanie sau de personalul contractat in vederea campaniei.

Solicitam partidelor si candidatilor independenti sa completeze si sa semneze angajamentul (folosind formularul de mai jos) si sa il publice pe pagina oficiala de campanie.

 

Organizatii semnatare,

(lista ramane deschisa)

Asociatia ACCEPT

Fundatia pentru o Societate Deschisa

Asociatia Front

Asociatia E-Civis

Centrul pentru Jurnalism Independent

Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala – SECS

Societatea Academica din Romania

Asociatia Carusel

ECPI – Euroregional Center for Public Initiatives

Centrul FILIA

Asociatia MetruCub – Resurse pentru Cultura

Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala

Asociatia Mame pentru Mame

Centrul de Resurse pentru Participare Publica – Ce-Re

Asociatia Transcena

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Fundatia Tineri pentru Tineri

Asociatia GRADO

Expert Forum

ECPI – Euroregional Center for Public Initiatives

Centrul Ratiu pentru Democratie

Alianta Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni

ActiveWatch

Asociatia Mediatorilor Scolari din Romania-ROMED

Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”

Asociatia Militia Spirituala

Tags: No tags

Comments are closed.