Schimb de bune practici intre Politia Suedeza si Politia Romana

Vineri, 6 iunie 2014 – Premergator Marsului Diversitatii, Asociatia ACCEPT a organizat o intalnire intre doi reprezentanti ai Politiei Municipiului Stockholm, membri ai Asociatia Gay a Politiei Suedeze[1], si reprezentanti ai autoritatilor romane pentru a discuta despre bune practici in combaterea infractiunilor motivate de ura. Intalnirea a fost organizata cu sprijinul Ambasadei Suedie in Romania, al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti (DGPMB) si al Institutul de Studii pentru Ordine Publica (ISOP).

Subiectul intalnii dintre reprezentantii Politiei Suedeze si cei ai Politiei Capitalei si ISOP a fost cadrul legal existent privind infractiunile motivata de ura si bune practici la nivel european in investigarea si sanctionarea acestora. De asemenea, participantii au discutat despre gradul de pregatire al politistilor romani pentru a oferi asistenta adecvata victimelor LGBT ale infractiunilor motivate de ura si activitatile de pregatire a agentilor si ofiterilor de politie din structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne in domeniul depturilor omului si nediscriminarii. Pe agenda intalnirii s-au aflat si teme precum masurile luate de DGPMB pentru protectia participantilor la Marsul Diversitatii si posibilitatea de a fi deschis cu privire la oreintarea sexuala ca politist roman.

Infractiunile motivate de ura sunt fapte penale comise in baza unei prejudecati fata de un anumit grup de indivizi, fie ca este vorba de rasa, orientare sexuala, etnicitate sau convingeri religioase. Infractiunile motivate de ura difera de alte tipuri de infractiuni, deoarece au o conotatie sociala privind scopul si consecintele. Motivul savarsirii unor infractiuni de tip hate crime este de a transmite mesaje catre grupuri intregi, precum si sustinatorilor acestora, ca sunt nedorite si nu sunt in siguranta.

________________________

[1] Acestia sunt Martin Marmgren ?i Göran Stanton, ofiteri ai Politiei Stockholm. Domnul Marmgreneste responsabil de cazurile tinerilor aflati in situatii de dificultate, iar domnul Stanton se ocupa de investigarea infractiunilor motivate de ura.

 

Tags: No tags

Comments are closed.