Parlamentul nu intelege necesitatea instituirii parteneriatul civil in Romania

Comunicat de presa 11.06.2014

Prin votul de astazi, legiuitorul roman perpetueaza inegalitatile existente intre familiile casatorite si cele neinregistrate legal. Consecinta unei asemenea decizii este ca circa 800 000 de romani care formeaza familii neinregistrate juridic nu isi pot exercita dreptul la viata de familie  sau drepturi precum cele referitoare la mosteniri, pensie, imprumuturi bancare, situatii medicale de urgenta.

ACCEPT si principalele organizatii de drepturile omului din Romania vor milita, pe mai departe, ca fiecare dintre familiile Romaniei sa beneficieze de protectie egala in fata legii.

“Dreptul de a fi familie nu trebuie redus la dreptul la casatorie, parlamentarul roman are dificultati majore sa accepte ca exista familii in afara casatoriei. Chiar isi cunosc si inteleg electoratul alesii nostri? Care sunt modele la care fac acestia referire? Ne comparam cu marea majoritate a tarilor Uniunii Europene, in care exista legislatie pentru cupluri consensuale in afara legislatiei casatoriei, sau cu tari precum Rusia lui Putin si aliatilor sai din fostul spatiu sovietic? Este trist sa vezi drepturile tuturor acestor familii sacrificate de dragul unor marunte calcule pre-electorale si  tratarea intregii problematici a acestor drepturi exclusiv in cheie homosexuala, a declarat Florin Buhuceanu, Director ACCEPT.

Decizia Parlamentului sanctioneaza cuplurile tinere sau varstnice care traiesc impreuna fara a-si legaliza relatia dar care merita recunoastere si protectie din partea statului. „Este vorba despre cuplurile traditionale de romi, despre cupurile tinere care nu isi permit inca sa suporte costurile casatoriei sau care nu se simt inca pregatite pentru acest pas, de cuplurile varstnice care dupa divort sau deces aleg sa isi traiasca batranetea intr-o relatie stabila,” a declarat Iustina Ionescu, Directoare de Programe pentru Centrul Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI).

Pentru informatii suplimentare il puteti contacta pe Florin Buhuceanu, director al Asociatiei ACCEPT, la telefon 0728.530.729 sau e-mail florin@acceptromania.ro

Tags: No tags

Comments are closed.