Inalta Curte obliga CNCD sa reia investigatia in cazul plangerii depuse de un tanar hartuit de politisti din cauza pretinsei sale orientari sexuale

 Comunicat de presa 16.06.2014

La data de 27 iulie 2011, in curtea Sectiei 10 Politie din capitala, un tanar a fost batjocorit, amenintat si impins de mai multi politisti in legatura cu pretinsa sa orientare homosexuala. Tanarul a depus plangere la sectia de politie impotriva comportamentului politistilor. Timp de patru luni insa, sectia de politie nu a luat nicio masura de investigare a faptelor reclamate, de identificare si sanctionare a persoanelor vinovate, in ciuda faptului ca in Statutul Politistului sunt interzise comportamentele discriminatorii. In conditiile acestei atitudini a politiei de indiferenta fata de obligatia de a respecta dreptul la demnitate si de impunitate a politistilor pentru discriminare pe criteriul orientarii sexuale, tanarul s-a adresat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). CNCD a declarat plangerea inadmisibila, motivand in mod gresit ca nu intra in competenta sa sa investigheze masuri interne ale politiei, deoarece aceasta este o institutie in care tragerea la raspundere nu se poate face decat in interior, pe cale ierarhica.

Asociatia ACCEPT impreuna cu tanarul respectiv au atacat hotararea CNCD, iar saptamana trecuta Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat in favoarea noastra si a obligat CNCD sa redeschida dosarului si sa refaca investigatia.

Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie este importanta deoarece previne crearea unui precedent periculos in care angajatii anumitor institutii s-ar putea sustrage raspunderii pentru faptele de discriminare. Decizia este importanta nu numai in cazul de fata sau pentru comunitatea LGBT:  indiferent de criteriul care ar sta la baza faptelor de discriminare care au fost savarsite de politisti, militari, jandarmi, procurori, personalul penitenciar, gratie acestei decizii nu mai poate fi invocata existenta unor mecanisme interne de masuri disciplinare pentru a preveni aplicarea legislatiei anti-discriminare.

Florin Buhuceanu, Directorul ACCEPT, a declarat: „Toti suntem egali in fata legii. Toti trebuie sa tratam cu respect pe cei de langa noi, indiferent de orientarea sexuala a acestora asumata sau presupusa, cu atat mai mult cei care au aceasta obligatie legala. Institutiile publice nu pot deveni insule ale arbitrariului si discriminarii, ele trebuie sa fie primele care sa dea acest mesaj catre proprii angajati si catre societate. Cerem Inspectoratului General al Politiei Romane si Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sa transmita public mesajul: ‘Toleranta zero fata de discriminarea persoanelor LGBT!’”

Pentru informatii suplimentare ii puteti contacta pe Florin Buhuceanu, la florin@acceptromania.ro, (004)0728 530 729 sau Carolina Marin, la carolina@acceptromania.ro, (004)0745 666 788.

 

Tags: No tags

Comments are closed.