La World Class parintii care au copii de sex opus nu au voie sa ii schimbe in vestiar, ci doar in toaleta publica!

Astazi a avut loc prima audiere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii impotriva World Class. Din luna aprilie 2014, clubul World Class a introdus o regula neobisnuita pentru cluburile de profil din Romania, dar si din intreaga Europa: parintii nu mai pot sa-si ia cu ei in vestiar copiii de sex opus, indiferent de varsta lor; World Class le “pune la dispozitie” ca alternativa toaleta publica. Totul a inceput de la un incident cu caracter homofob.

Asociatia ACCEPT a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii intr-un caz initiat de Lestat Monroe impotriva filialei din Romania a lantului international de servicii de sport si sanatate World Class, referitor la fapte de discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala  si statut familial in accesul la servicii. World Class Romania nu a luat masuri pentru a proteja o familie formata din doi tati si copiii lor de agresiunea unor persoane homofobe, ba din contra, a creat o noua regula pentru a limita accesul lui Lestat Monroe si al familiei sale la serviciile clubului. Astazi a avut loc prima audiere, solutionarea cazului fiind amanata pentru 6 octombrie.

Lestat Monroe si familia sa au fost agresati de catre un grup de persoane neidentificate pe 29 martie 2014 in vestiarul folosit de clientii care utilizeaza bazinul de inot la World Class Health Academy Downtown, situat in incinta Hotelului Radisson Blu (link). Agresorii – doua persoane de sex masculin – au observat o familie homoparentala, formata din Lestat , partenerul sau de viata si cei doi copii gemeni ai lor, un baiat si o fata in varsta de trei ani. Cei doi agresori au contestat violent prezenta unei fetite in vestiarul pentru barbati; parintii le-au explicat ca regula general valabila in Europa este ca un copil cu varsta de pana la sapte ani sa fie schimbat de parinti in vestiarul disponibil lor, indiferent de genul copilului.  Agresorii au refuzat dialogul si au inceput sa ii insulte si sa ii bruscheze pe cei doi tati, de fata cu copiii, facand referiri derogatorii la orientarea lor sexuala.

Desi administratorul clubului, Dan Ciornei, a fost anuntat si a asistat la o parte din agresiune, nu a luat nici o masura imediata pentru a remedia situatia. Dupa incident, World Class Downtown a afisat o noua regula prin care interzice accesul parintilor in vestiar cu un copil de sex opus. Aceasta masura are ca rezultat interzicerea in fapt a accesului la bazin pentru familia lui Lestat, dar si pentru alte sute de familii, clienti sau potentiali clienti World Class. In baza noii reguli, mamele sau tatii care fac parte din familii monoparentale nu mai pot merge cu un copiii de sex opus la inot in intreaga retea World Class. Mai mult, orice parinte, indiferent de tipul de familie din care face parte, ar trebui sa aiba dreptul de a isi insoti copilul in vestiar cand merge la un club de inot. Contactata in acest caz, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie sustine aceasta viziune:  „…primordiala este siguranta copilului care poate fi asigurata cel mai bine daca acesta este insotit de un parinte/persoana de ingrijire. […] Persoanele in masura sa evalueze impactul unei astfel de situatii asupra copilului sunt chiar parintii sai intrucat cunosc cel mai bine nivelul si nevoia de intimitate, de spatiu personal precum si credintele privind nuditatea care sunt impartasite in interiorul familiei.” (Adresa nr.1066/SJ/RP/28.05.2014 –)

Ceea ce este cel mai grav este ca de la introducerea regulii, singura facilitate pusa la dispozitia parintilor pentru a-si schimba copiii de sex opus este o toaleta publica utilizata de sute de persoane in fiecare zi – un pericol pentru sanatatea micutilor.

Lestat Monroe a solicitat conducerii World Class anularea regulii discriminatorii, dar acestia au refuzat: „Sunt socat sa vad ca o companie condusa de un suedez aparent educat (Mikael Fredholm) si detinuta de investitori straini (Resource Partners) a incercat sa musamalizeze acest incident si sa ne faca „sa disparem” ca familie homoparentala. A fost de asemenea descurajant ca cineva precum managerul regional al World Class si fostul cantaret Marius Nedelcu a sustinut atat de agresiv noua regula a vestiarului (ceea ce inseamna ca sustine comportamentul agresiv si homofob al agresorilor). Marius a avut mereu o atitudine prietenoasa fata de persoanele gay in cei 11 ani de cand il cunosc, dar incepand de luna trecuta, mi-a spus ca biroul central World Class nu va permite managerului clubului, Dan Ciornei (care a fost martor la altercatie), sa ma insoteasca la politie ca sa depun o plangere impotriva persoanelor care mi-au amenintat familia,” a declarat Lestat Monroe.

ACCEPT a decis sa sesizeze CNCD in cazul initiat de Lestat.  “Un asemenea caz e cu atat mai important cu cat multi membri ai comunitatii LGBT evita adesea expunerea publica din cauza intolerantei generalizate din societatea romaneasca. Cu toate acestea, este foarte important ca persoanele discriminate sa ia atitudine si sa nu se lase intimidate, chiar atunci  cand autorul discriminarii e o companie. Incurajam persoanele discriminate, indiferent pe ce criteriu, sa lupte pentru apararea drepturilor ce le-au fost incalcate. Doar asa putem dovedi ca nimeni nu este mai presus de lege!” A declarat Florin Buhuceanu, Director al Asociatiei ACCEPT.

“Cred ca este important ca persoanele LGBT sa stie ca exista mai multe precedente in Romania in care angajatori, prestatori de servicii, politicieni sau persoane de rand au fost obligate sa raspunda pentru faptele lor de discriminare impotriva persoanelor LGBT – unele dintre acestea au fost duse in fata autoritatilor chiar de organizatia ACCEPT. Procedura de examinare a cauzei in instanta de judecata sau la CNCD poate fi cu usile inchise, ceea ce asigura o anumita protectie a vietii private. Orice potentiale retalieri ca urmare a depunerii unei plangeri impotriva discriminarii sunt la randul lor sanctionate de lege,” a declarant Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului.

Astazi a avut loc prima audiere, World Class fiind reprezentat de avocat, care a o depus intampinare si a cerut termen pentru a-si pregati apararea. “ACCEPT a depus probe audio-video din care rezulta ca  World Class aplica selectiv regula respectiva, in sensul in care daca este vorba despre femei sau barbati care fac parte din cupluri heterosexuale, angajatii World Class inchid ochii si le permit sa-si schimbe copiii de sex opus in vestiar. Aceasta dovedeste o data in plus ca o astfel de regula este neadcvata si da nastere unor noi abuzuri,” a adaugat Iustina Ionescu.

Urmatoarea audiere este pe 6 octombrie cand se vor tine dezbaterile pe fondul cauzei.

Pentru informatii suplimentare, ii puteti contacta pe Iustina Ionescu, avocata, 0722 253 789, iionescu@ecpi.ro, sau pe Florin Buhuceanu, Director ACCEPT, la 0728 530 729, florin@acceptromania.ro.

Tags: No tags

Comments are closed.