Instigarea la ura si discriminare, tolerata de autoritatile romane

24.10.2014

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a decis ca actiunile unui grup de extrema dreapta impotriva participantilor la o manifestare culturala organizata la Muzeul Taranului Roman (MTR) in cadrul Lunii Istoriei LGBT 2013 (lesbiene, gay, bisexuali si transgender) nu reprezinta agresiune si ca fortele de ordine prezente nu trebuie sanctionate pentru lipsa lor de reactie. Incidentul s-a petrecut in seara zilei de 20 februarie 2013, cand o proiectie de film, organizata cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucuresti, a fost violent intrerupta de grupuri extremiste prin ocuparea salii Noului Cinematograf al Regizorului Roman din incinta MTR, scandarea unor lozinci homofobe, utilizarea publica de insemne legionare si neonaziste si amenintari cu moartea la adresa publicului si a organizatorilor. Imediat dupa incident, 10 persoane participante la intrunire si Asociatia ACCEPT au facut plangere la politie reclamand tulburarea unei intruniri publice, incitarea la ura si inactiunea fortelor de politie chemate la fata locului care au asistat pasive la aceste fapte.

Ieri, 23 octombrie 2014, ne-a fost comunicata ordonanta de clasare a cauzei. Procurorul considera ca ”in timpul acestui eveniment nu au fost inregistrate agresiuni din partea nici unei persoane” si ca incidentul homofob si abuziv ar fi fost mai degraba un schimb amiabil de idei: participantii si-au reprosat ”lipsa de toleranta fata de persoanele cu o alte orientari sexuale,” pe de o parte, si pe de alta parte ”faptul ca evenimentul a fost organizat in acea locatie, considerata un simbol al taranului roman.”

https://www.youtube.com/watch?v=KXeSrFyobAU&feature=youtu.be

”Criticam solutia data de parchet si o vom ataca in justitie. Este inadmisibil ca inca o data organele de cercetare penala sa se arate neputincioase in fata unor acte extremiste indreptate impotriva unor bucuresteni, doar pentru ca participa la un eveniment cultural de sustinere a drepturilor egale pentru persoanele LGBT. Este deja al patrulea caz de aceasta natura raportat la politie in ultimii patru ani. Desi sunt prezentate probe video, exista martori si agresorii sunt sau pot fi identificati, autoritatile tratateaza superficial investigatia si se dovedesc mai ingaduitoare cu agresorii decat le permite chiar legea. Pentru aceasta atitudine Romania risca sa raspunda in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului in cazul din 2006 cand cinci tineri care se introceau de la marsul gay au fost batuti la metrou.” a declarat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului.

Aceasta decizie vine dupa ce plangerea penala formulata de ACCEPT, impotriva Politiei si a Jandarmeriei, a fost transferata de patru ori intre trei parchete de pe langa instante diferite.

”De fiecare data, s-a invocat declinarea competentei pentru solutionarea cauzei catre un alt parchet. De fiecare data,  institutiile si persoanele responsabile pentru siguranta si ordinea publica au fost considerate nevinovate. Tergiversarea cazului a durat un an si jumatate. Agresorii nu au fost chemati sa dea declaratii, daramite sa fie trasi la raspundere. Fortele de ordine care trebuie sa garanteze siguranta participantilor la evenimentul ACCEPT nu au fost sanctionate pentru inabilitatea lor de a isi face datoria.” a declarat Florin Buhuceanu, director ACCEPT.

„Timp de multi ani, un grup de maici – care a pornit de la manastirea Vladimiresti – a cerut, in timpul slujbelor religioase mai importante, in diferite lacasuri de cult din toata tara, curatarea bisericii ortodoxe de securisti; ele se manifestau conform regulilor scrise ale cultului ortodox. De fiecare data ele au fost bruscate – uneori grav batute – de preoti si de bodyguarzii acestora. De fiecare data, politia le-a retinut si le-a amendat pentru tulburarea ordinii publice.

Aceleasi forte de ordine, asista pasiv nu doar la tulburarea ci chiar la blocarea unei activitati culturale, la gesturi si adresari verbale violente din partea unor grupari promotoare a homofobiei desi au fost clar incalcate atat legile privind „ordinea publica” cat si cele care combat discriminarea. Putem constata, comparand modul de raspuns al autoritatii, ca acestea nu aplica legea ci folosesc legea pentru a apara clerul, homofobii si securistii.

Acestea sunt simptomele unui stat fascist,” a declarat Mircea Toma, presedintele ActiveWatch.

Pentru informatii suplimentare, ii puteti contacta pe Iustina Ionescu, avocata, 0722 253 789, iionescu@ecpi.ro, sau pe Florin Buhuceanu, Director ACCEPT, la 0728 530 729, florin@acceptromania.ro.

___________________________________

Ce s-a intamplat in 20 februarie 2013

Filmul care ar fi trebuit sa fie proiectat pe 20 februarie 2013 la MTR, “The Kids Are All Right”, este o portretizare cinematografica a unei familii gay din Statele Unite; filmul a fost laureat cu doua Globuri de Aur si a primit patru nominalizari la Oscar.

Spectatorii sositi in sala de cinema au fost fotografiati sistematic, filmati si agresati verbal drept “spurcaciuni” si “animale”. Protestatarii, in numar de aproximativ 50, au blocat proiectia filmului inca din primele minute, scandand “Moarte homosexualilor”, “Nu va vrem aici”, “Nu sinteti romani”, confundand libertatea de a-si exprima dezacordul cu un eveniment legal cu incitarea la discriminare si la ura pe criteriul orientarii sexuale. Pentru a-si explica si legitima actul de huliganism, acestia au intonat imnul Romaniei si cantece ortodoxe, au folosit insemne religioase (icoane) si fasciste (salutul legionar). Directorul adjunct al MTR, Mihai Gheorghiu, prezent la fata locului, nu a intervenit in conformitate cu obligatiile sale profesionale si nu a dispus luarea masurilor pentru continuarea evenimentului cultural in ordine si fara intreruperi.

Desi directorul MTR, Virgil Nitulescu, a solicitat telefonic prezenta fortelor de ordine printr-un apel la 112, iar Asociatia Accept a semnalat verbal si in scris, anterior evenimentului, necesitatea protejarii participantilor la aceasta manifestare culturala, reprezentantii politiei si jandarmeriei sositi la fata locului nu au intervenit pentru a pune capat manifestarilor de intimidare si a incitarilor la ura impotriva persoanelor LGBT. “Aceasta non-interventie, sub pretextul neutralitatii, a devenit in ultimii doi ani manifestarea uzuala de conduita a celor care se presupun a cunoaste si aplica legea in Romania. Mai mult, politia, jandameria si procuratura nu iau masurile pentru identificarea, urmarirea si tragerea la raspundere penala a agresorilor si a organizatiilor care ii sustin. Astfel de incidente violente nu sint singulare, iar reactia autoritatilor competente este ineficace si neprofesionista.” a declarat avocata Iustina Ionescu.

_____________________________________

Alte actiuni de agresiune din partea organizatiilor care se declara impotriva homosexualilor cu ocazia unor evenimente culturale care promovau drepturile persoanelor LGBT:

  • Pe 3 iunie 2006, cinci tineri si tinere care participasera la marsul gay au fost batuti de un grup de barbati in vagonul de metrou care circula intre statiile Izvor si Tineretului. Dupa cinci ani si jumatate, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale pentru ca faptele s-au prescris.
  • Pe 22 noiembrie 2011, la premiera filmului documentar „Noi doi”, din cadrul Festivalului DaKINO, la Cinematograful Scala din Bucuresti, la cateva minute dupa inceperea proiectiei, un grup de 15-20 de persoane purtand simboluri ale organizatiei Noua Dreapta au intrat in cinematograf cu dispozitive in flacari asemanatoare cu niste torte si au inceput sa strige sloganuri homofobe. Nu s-a luat nicio masura penala sau contraventionala impotriva organizatiei Noua Dreapta.
  • Pe 6 noiembrie 2012, organizatorii unei piese de treatru privind istoria gay in Romania (“Dupa Traian si Decebal. (Din Filele Istoriei Gay in Romania))” au fost batuti de un grup neidentificat de barbati, imediat dupa parasirea locatiei – Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. S-au depus plangeri la politie, dar pana in prezent nu s-au rezolvat favorabil.
  • Pe 20 februarie 2013, la proiectia filmului artistic “Copiii sunt bine mersi”, organizata in parteneriat cu Ambasada S.U.A. in Bucuresti, in cadrul Lunii Istoriei LGBT, la Muzeul Taranului Roman, la cateva minute dupa inceperea proiectiei, aproximativ 50 de activisti de extrema dreapta au patruns in sala de cinema. Acestia au oprit proiectia, hartuind spectatorii prin fotografierea si filmarea lor, strigand lozinci homofobe (inclusiv “Moarte homosexualilor!”), cantand imnul national, cantece religioase, purtand icoane ortodoxe si chiar facand salutul nazist.
  • Pe 18 martie 2013, 33 de organizatii (printre care si Asociatia Provita pentru Copii Nascuti si Nenascuti si Alianta Familiilor din Romania) au initiat o campanie cu titlul „Boicotati Colegiul ‚George Cosbuc’ din Bucuresti!”, in care asociau homosexulitatea cu boala. Tot parte din campanie, cele doua organizatii au afisat pe Calea Mosilor doua bannere prin care vizau Colegiul George Cosbuc. Au fost amendate de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii cu cate 1000 de lei, iar Curtea de Apel Bucuresti a mentinut in septembrie 2014 hotararea CNCD.

 

 

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.