antidiscriminare.ro – Victimele discriminarii mai aprope de justitie

Coalitia anti-discriminare lanseaza noul website antidiscriminare.ro, prima platforma utilitara in domeniul anti-discriminarii si drepturilor omului din Romania, in cadrul conferintei ‘Acces la justitie pentru persoanele care sunt victime ale discriminarii.’

Victimele si martorii actelor de discriminare vor putea utiliza platforma online pentru a le raporta catre institutiile abilitate. Pana in aprilie 2016, 500 de utilizatori vor beneficia de asistenta juridica primara gratuita, oferita prin intermediul website-ului.

Platforma antidiscriminare.ro dispune de modulele interactive de creare a petitiilor pentru respectarea drepturilor omului si de consiliere juridica anti-discriminare. Acestea vor asigura victimelor discriminarii, sau persoanelor care vor sa le vina in ajutor, suportul necesar pentru raportarea situatiilor de discriminare cu care se confrunta.

In plus, website-ul antidiscriminare.ro a fost remodelat pentru a deveni o platforma utilitara in domeniul drepturilor omului. Acesta este compus din module informative cu privire la legislatia anti-discriminare din Romania, institutiile care implementeaza aceasta legislatie, stiri, evenimente si actiuni pentru respectarea drepturilor omului din Romania si din lume.
In cadrul proiectului ‘Acces la justitie si remedii adecvate pentru persoanele care sunt victime ale discriminarii’, Coalitia si-a planificat sa monitorizeze legislatia anti-discriminare din Romania si modul de aplicare a acesteia, sa isi stabileasca o strategie pentru urmatorii trei ani, sa creasca capacitatea organizationala a membrilor acesteia prin programe de training dedicate si sa se dezvolte prin atragerea de noi organizatii in cadrul Coalitiei anti-discriminare. In paralel, Coalitia depune eforturi pentru atragerea de noi finantari care sa permita constituirea serviciului de asistenta juridica gratuita online, in serviciu permanent.

La evenimentul de lansare a platformei antidiscriminare.ro au participat Csaba Ferenc Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Mircea Toma, presedintele ActiveWatch, Iustina Ionescu, avocata, Carolina Marin, managerul proiectului, reprezentanti ai societatii civile si ai mass media, persoane afectate de discriminare in Romania.

Csaba Ferenc Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii
„Este necesara elaborarea unui cod al nediscriminarii in Romania, un cod care sa clarifice competentele fiecarei institutii abilitate in domeniul combaterii discriminarii, un cod cu care sa opereze toate institutiile statului.”

Mircea Toma, presedintele ActiveWatch
„Discriminarea este permanent prezenta in spatiul public romanesc. Mai mult, cercetarile arata ca societatea romaneasca se plaseaza pe ultimul loc in clasamentul discriminarii in spatiul Uniunii Europene. In particular fenomenul discriminarii fata de persoanele cu orientare sexuala diferita de cea heterosexuala se manifesta in Romania cu o intensitate de doua ori mai mare decat media europeana.”

Iustina Ionescu, avocata, program manager al Centrului Euroregional pentru Initiative Publice
„Experienta de peste 20 de ani a organizatiilor neguvernamentale vrem sa o punem in slujba cetatenilor. Toata aceasta experienta va fi sintetizata pe website-ul antidiscriminare.ro, de unde persoanele discriminate isi vor putea descarca modele de sesizari catre CNCD sau alte institutii abilitate.”

Matei Ghigiu, Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania
„Suntem inainte de votare. Exista un spot la TV care ne invita pe cei care avem dizabilitati motorii sau mobilitate redusa, sa apelam la urna mobila. Eu insa vreau sa merg la vot in scaunul rulant. La sectia de votare, am de urcat patru trepte la intrare si inca sase pana in sala de vot. Cabina de vot, apoi este improprie pentru persoanele in scaun rulant. Asa ca voi fi nevoit intai sa apelez la forta fizica a prietenilor ca sa pot ajunge pana in sala de votare, iar mai apoi va trebui sa votez pe genunchi, pentru ca pupitrul este mult deasupra capului unei persoane asezate in scaun rulant.”

Cristian Irimescu, student la UMF „Carol Davila”, Bucuresti
„La liceu am intrat pe locurile alocate romilor. M-am gandit atunci ca daca exista locuri destinate romilor, eu trebuie sa candidez pe acele locuri ca sa nu ocup locul unui alt candidat, nerom. Am avut apoi uimirea sa descopar ca pe listele de admitere eram trecut ultimul pe lista, chiar daca media mea era mult peste media ultimului admis, iar in dreptul numelui meu aparea scris <rom>.”

Daniela Prisacariu, Asociatia Accept
„ Vreau sa fac un apel de solidarizare si implicare din partea oamenilor care cred ca violenta in orice forma a acesteia nu este de tolerat. A venit momentul sa trecem peste credinta ca doar violenta brutala cu sange si spitalizare este demna de a fi luata in considerare si pedepsita. Nici o persoana nu trebuie sa fie supusa violentei si dezumanizarii datorita identitatii sale. De la copii de etnie roma izolati in ultimele banci, la femeia fluierata si pipaita pe strada, la persoanele cu dizabilitati excluse din spatiul public, la persoanele transgender care sunt obligate sa isi ascunda identitatea la locul de munca si in familie, pana la boicotarea unui eveniment cultural si adresarea de injurii celor prezenti: toate acestea sunt forme de violenta! Violenta perpetuata zi de zi, pe care autoritatile nu o considera valida, si ai caror agresori si responsabili raman nepedepsiti.”

Carolina Marin, managerul proiectului Acces la justitie pentru persoanele care sunt victime ale discriminarii
„Proiectul Coalitiei anti-discriminare este important pentru ca raspunde la doua realitati extrem de importante: in primul rand, aceea a discriminarii – fenomen care exista si se manifesta puternic in societatea romanesca, afectand in special anumite grupuri de persoane, pe anumite criterii; in al doilea rand, aceea a nevoii de informare, de cunoastere, de sprijin a celor care sunt afectati de discriminare si care adesea nu isi cunosc drepturile, nu cunosc mecanismele de remediu, procedurile sau institutiile abilitate carora se pot adresa pentru a li se face dreptate. Din punct de vedere strategic, Coalitia anti-discriminare isi propune in urmatorii trei ani sa contribuie la imbunatatirea mecanismelor de sanctionare a discriminarii prin procese consultative la care va invita atat actori institutionali relevanti, cat si membri ai societatii civile. Mai mult, un obiectiv major al Coalitiei este incurajarea comportamentelor nediscriminatorii si de respingere a discriminarii, in speranta schimbarii atitudinilor sociale din Romania.”

‘Acces la justitie si remedii adecvate pentru persoanele care sunt victime ale discriminarii este un proiect implementat de Asociatia ACCEPT alaturi organizatiile partenere pentru consolidarea Coalitiei anti-discriminare. Coalitia este o structura nonguvernamentala informala de advocacy, formata din organizatii active in domeniul drepturilor omului in Romania. Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.’

 

Tags: No tags

Comments are closed.