Atelier: De la autopotret la selfie – autoreprezentarea ca reflexie asupra identitatilor LGBT+

Va invitam sa construim impreuna o instalatie de arta comunitara pentru  luna februarie, a 4-a editie a Lunii Istoriei LGBT. Ideea expozitiei este simpla: o naratiune vizuala formata dintr-o serie de auto-reprezentari realizate in cadrul unor ateliere teoretice si practice care vor avea loc la Accept incepand cu luna noiembrie.

In cadrul acestor ateliere vom cauta raspunsul unei singure intrebari: cum as vrea sa fiu reprezentat/a?

Vorbim foarte mult de identitate si reprezentare, de conditionarea dintre cele doua si de foarte multe ori nu ne regasim in discursurile mainstream. Exista o mitologie foarte puternica in jurul acestor concepte pe care ne propunem sa o chestionam pe parcursul atelierelor. Sexualitatea este normata dupa criterii etico-religioase, genul este o constructie rigida si constrangatoare, frumusetea se judeca dupa regulile societatii de consum etc.

Cum raspundem acestor probleme? Noi credem ca personalul este politic si ca avem deja raspunsurile in noi!

Nu este nevoie sa aveti experienta de lucru in domeniu artei, trebuie doar sa va doriti sa va exprimati pe sine ca persoana gay, lesbiana, bisexuala, queer, trans, intersex, asexuala, etc. prin mijloace artistice. Subiectele pe care vom lucra tin de identitatile noastre si de felul in care ne dorim sa fim reprezentati, asa ca nu aveti nevoie decat de dorinta de auto-exprimare.

Atelierele vor avea loc in perioada noiembrie 2014 – ianuarie 2015 si se vor incheia printr-o expozitie de arta comunitara in februarie in cadrul Lunii Istoriei LGBT. Atentie: faptul ca lucrarile pe care le vom realiza vor fi parte dintr-o expozitie nu inseamna ca trebuie sa fiti out sau sa va semnati lucrarile cu numele vostru. Doar persoanele care vor sa apara cu numele alaturi de lucrarile lor vor face asta.

Atelierele vor fi coordonate de Valentina Iancu, istoric de arta si curator la Muzeul National de Arta al Romaniei, voluntara ACCEPT si curator al mai multor expozitii realizate de ACCEPT.

Primul atelier va avea loc la sediul ACCEPT, pe 9 noiembrie – Ziua internationala de lupta impotriva antisemitismului si fascismului – de la ora 12. Atelierul va dura 4 ore.

Va rugam sa va inscrieti pana pe 7 noiembrie trimitand un email la adresa daniela@acceptromania.ro care sa contina numele si numarul vostru de telefon. Avem 20 de locuri disponibile pentru acest atelier.

Tags: No tags

Comments are closed.