CNCD: Regula impusa de World Class ce restrictioneaza accesul parintilor in vestiar alaturi de copii de sex opus este discriminatorie

19 noiembrie 2014 – Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a constatat ca World Class Romania a avut un comportament discriminatoriu in cazul reclamat de Lestat Monroe & Asociatia ACCEPT.  In luna martie 2014, compania World Class Romania a ramas indiferenta fata de un incident homofob care a avut loc in propriul vestiar, la World Class Downtown, impotriva unui tata gay si a familiei sale. Ulterior acestui incident, clubul de fitness si wellness a introdus o noua regula pentru a limita accesul lui Lestat Monroe si al familiei sale la serviciile oferite. Regula impusa de World Class interzice accesul persoanelor in vestiar insotiti de copii de sex opus, indiferent cat de mici si dependenti de parinti sunt acestia. Clubul a oferit ca unica alternativa o toaleta publica unde sa poata fi schimbati micutii. CNCD a decis ca regula impusa de World Class este una discriminatorie.

„Hotararea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii este o dovada de normalitate. Cred ca oricine intelege cum se simte un parinte cand este agresat de niste brute in fata copiilor lui in varsta de 3 ani. Si cat de frustrant trebuie sa fie atunci cand tot tu, cel agresat, esti scos din vestiar cu copilul tau si trimis simbolic la toaleta, in timp ce agresorii isi continua nestingheriti activitatile la club. Lestat Monroe si familia sa au avut puterea de a se ridica impotriva acestei nedreptati. Au gasit sprijin la Asociatia ACCEPT,” a declarat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului.

Lestat Monroe foloseste serviciile World Class Romania de mai bine de 11 ani de zile. In ultimii trei ani, a folosit nestingherit vestiarul filialei Downtown a clubului alaturi de copii sai, pana in momentul producerii incidentul homofob si aparitiei regulii discriminatorii. „Suntem multumiti de decizia CNCD.  Speram ca World Class si managementul clubului – Mikael Fredholm, Marius Nedelcu si Dan Ciornei – au inteles ca trebuie sa respecte persoanele si familiile LGBT. Speram ca aceasta decizie sa incurajeze si alti membri ai comunitatii sa lupte pentru drepturile lor. Persoanele homofobe doresc sa intimideze membrii comunitatii LGBT pentru a-i reduce la tacere. Primul pas in obtinerea egalitatii reale din punct de vedere social si legal pentru persoanele LGBT este acela de a lua atitudine in fata celor care discrimineaza sau faciliteaza discriminarea,” a declarat Lestat.

„World Class, spre uimirea noastra, s-a aliat pe parcursul procedurii la CNCD cu doua organizatii care au fost deseori sanctionate in trecut de CNCD pentru discriminare. Oricand se discuta despre drepturile persoanelor LGBT in Romania exista riscul de a provoca extremisti,” a adaugat Lestat.

„Asocierea dintre compania World Class, companie occidentala care pretinde ca ia in serios valorile secolului 21, precum diversitatea, egalitatea si responsabilitatea sociala si agenti dovediti ai discriminarii, precum Asociatia Pro Vita si Alianta Familiilor din Romania este inacceptabila, grotesca si impardonabila. Nu dovedesti nediscriminare pe criteriul orientarii sexuale cu sprijinul celor care isi fac un crez profesional din discriminarea pe criteriul orientarii sexuale si identitatii de gen. E ca si cum ai pretinde ca talibanii sustin drepturile omului!”, a declarant Florin Buhuceanu, Director ACCEPT.

Decizia favorabila din partea CNCD intr-un asemenea caz e cu atat mai importanta cu cat multi membri ai comunitatii LGBT evita sa ia atitudine impotriva celor care ii discrimineaza. „Incurajam persoanele discriminate, indiferent pe ce criteriu, sa lupte pentru apararea drepturilor ce le-au fost incalcate. In acest moment Asociatia ACCEPT si Coalitia Anti-discriminare pun la dispozitia persoanelor care se confrunta cu discriminarea un program de consiliere juridica online, accesibil prin site-ul antidiscriminare.ro,” a declarat Carolina Marin, Coordonatoare de Programe a Asociatiei ACCEPT.

Decizia CNCD ar trebui sa permita tuturor acestor parinti sa se bucure de acces neingradit la serviciile clubului de wellness in conditiile contractuale pe care si le-au asumat. Faptul ca CNCD considera regula discriminatorie creeaza o obligatie morala pentru World Class de a o elimina.

Pentru informatii suplimentare, le puteti contacta pe Carolina Marin, Coordonatoare de Programe, 0745 666 788, carolina@acceptromania.ro, sau pe Teodora Ion-Rotaru, PR & Comunicare, la 0723 503 162, teodora@acceptromania.ro.

Ce s-a intamplat la World Class

Lestat Monroe si partenerul sau sunt clienti ai World Class Romania de mai bine de 11 ani. Acestia au folosit alaturi de copiii lor facilitatile World Class, inclusiv vestiarul pentru barbati, timp de trei ani fara sa existe vreo tentativa din partea clubului de a le restrictiona accesul la serviciile oferite prin contact. Regula discriminatorie a aparut la scurt timp dupa ce Lestat si familia sa  au fost agresati de catre un grup de persoane neidentificate pe 29 martie 2014 in vestiarul folosit de clientii care utilizeaza bazinul de inot la World Class Health Academy Downtown, situat in incinta Hotelului Radisson Blu. Agresorii – doua persoane de sex masculin – au observat o familie homoparentala, formata din Lestat, partenerul sau de viata si cei doi copii gemeni ai lor, un baiat si o fata in varsta de trei ani. Cei doi agresori au contestat violent prezenta unei fetite in vestiarul pentru barbati; parintii le-au explicat ca regula general valabila in Europa este ca un copil cu varsta de pana la sapte ani sa fie schimbat de parinti in vestiarul disponibil lor, indiferent de genul copilului.  Agresorii au refuzat dialogul si au inceput sa ii insulte si sa ii bruscheze pe cei doi tati, de fata cu copiii, facand referiri derogatorii la orientarea lor sexuala.

Desi administratorul clubului, Dan Ciornei, a fost anuntat si a asistat la o parte din agresiune, nu a luat nici o masura imediata pentru a remedia situatia. Dupa incident, World Class Downtown a afisat o noua regula prin care interzice accesul parintilor in vestiar cu un copil de sex opus. Aceasta masura are ca rezultat interzicerea in fapt a accesului la bazin pentru familia lui Lestat, dar si pentru alte sute de familii, clienti sau potentiali clienti World Class. In baza noii reguli, mamele sau tatii care fac parte din familii monoparentale nu mai pot merge cu un copiii de sex opus la inot in cluburile World Class fara vestiare pentru familii. Mai mult, orice parinte, indiferent de tipul de familie din care face parte, ar trebui sa aiba dreptul de a isi insoti copilul in vestiar cand merge la un club de inot. Contactata in acest caz, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie sustine aceasta viziune:  „…primordiala este siguranta copilului care poate fi asigurata cel mai bine daca acesta este insotit de un parinte/persoana de ingrijire. […] Persoanele in masura sa evalueze impactul unei astfel de situatii asupra copilului sunt chiar parintii sai intrucat cunosc cel mai bine nivelul si nevoia de intimitate, de spatiu personal precum si credintele privind nuditatea care sunt impartasite in interiorul familiei.” (Adresa nr.1066/SJ/RP/28.05.2014 –)

In urma mediatizarii cazului initiat de Lestat Monroe si Asociatia ACCEPT, World Class a construit un vestiar pentru familii doar in incinta clubului Downtown unde s-a petrecut incidentul homofob. In ciuda acestui mic semn de bunavointa tardiva fata de parinti insotiti de copii mult prea mici sa se descurce singuri, exista multe alte cluburi World Class, atat in Bucuresti, cat si in tara, unde nu exista facilitati potrivite pentru familii.

November 19, 2014 – The National Council for Combating Discrimination (NCCD) found that World Class (WC) Romania had a discriminatory conduct in the case filed by Lestat Monroe & ACCEPT Association. In March 2014, the staff and the management of World Class Romania remained indifferent to a homophobic incident targeting a gay father and his family, which occurred in the World Class Downtown locker room. After the incident, World Class introduced a new rule intended to limit Lestat Monroe and his family’s access to the wellness club services. The rule imposed by World Class prohibits parents accessing locker rooms with children of the opposite gender, no matter how small and dependent they are. The club offered as the only alternative a public toilet, where the little ones should have been changed. NCCD decided that the rule imposed by World Class is discriminatory.

“The decision of the National Council for Combating Discrimination is a proof of normality. I think everyone understands how a parent feels when assaulted by bullies in front of his three year olds. And how frustrating it must be when you, the victim of aggression, are the one forbidden from using the locker room with your children – instead, you are symbolically sent to use the public toilet, while the bullies continue unhindered their routine. Lestat Monroe and his family had the strength to stand up against this injustice. They found support at ACCEPT, ” said Iustina Ionescu, human rights lawyer.

Lestat Monroe has been using the services of World Class Health Academy for more than 11 years. During the past three years, he has been able to use the WC Downtown locker room together with his children, up until the occurrence of the incident homophobic and the subsequent establishment of the discriminatory rule. “We are pleased with the NCCD decision. Hopefully World Class and the club management – Mikael Fredholm, Marius Nedelcu and Dan Ciornei – have learned to respect LGBT people and families. We hope that this decision will encourage other community members to fight for their rights. Homophobic individuals want to bully the LGBT community into silence, because they realize that the first step in our winning full legal and social equality is for us to stand up for ourselves and not allow discrimination — or facilitation of discrimination, like World Class Romania,” said Lestat.

“World Class, to our amazement, teamed up during the procedure with two organizations often sanctioned by NCCD for discrimination. Whenever discussing LGBT rights in Romania there is a risk of provoking extremists,” added Lestat.

“The association between World Class, a western company that claims to take seriously the values of the 21st century, such as diversity, equality and social responsibility and proven agents of discrimination like Pro Vita Association and the Alliance of Families in Romania is unacceptable, grotesque and inexcusable. One cannot prove their non-discriminatory behavior by displaying the support of those whose professional creed is exactly discrimination on grounds such as sexual orientation and gender identity. It’s like claiming that the Taliban support human rights,” said Florin Buhuceanu, ACCEPT Director.

A favorable decision from NCCD in such a case is even more important as many members of the LGBT community avoid taking a stand against those who discriminate. “We encourage people discriminated against, no matter on what grounds, to fight for their rights. Now ACCEPT and the Anti-Discrimination Coalition can provide online legal advice to persons facing discrimination, accessible through the site antidiscriminare.ro,” said Carolina Marin, Programs Coordinator for ACCEPT.

For further information, please contact Communications Officer Teodora Ion-Rotaru, teodora@acceptromania.ro, 0040 723 503162, or Carolina Marin, Programs Coordinator, at carolina@acceptromania.ro, 0040 745 666788. Initial details regarding the case can be found here.

Tags: No tags

Comments are closed.