Ziua internationala de comemorare a victimelor trans – Transgender Day of Remembrance

Asociatia ACCEPT si Asociatia  TRANSform va invita joi, 20 noiembrie, incepand cu ora 20:00, la GeoBar, pentru comemorarea persoanelor care au murit in urma violentelor motivate de transfobie, dar si pentru a trage un semnal de alarma asupra atitudinilor sociale negative la adresa persoanelor trans si a criminalitatii motivate de ura impotriva acestora.

Evenimentul va crea un spatiu deschis comunitatii, dedicat solidaritatii si dialogului, dar si rememorarii persoanelor care astazi nu mai sunt printre noi. Mesajul acestei zile este nevoia de a combate activ violenta impotriva persoanelor trans. Puteti gasi informatii despre eveniment aici.

Transfobia reprezinta ura nejustificata indreptata catre persoanele trans “In 2014 oamenii inca sunt ucisi cu bestialitate pentru simplul motiv ca exista si poarta identitatea de Trans – fie transgender, transsexual, genderqueer, agender, bigender sau pur si simplu persoane care nu se conformeaza cu normele de gen. Societatea trebuie sa constientizeze nevoia de dialog si intelegere a fenomenului, sa invete sa priveasca dincolo de prejudecati si de stereotipuri, iar fetele si baietii trans trebuie sa nu-si piarda curajul de a fi ei insisi in ciuda transfobiei, ” a declarat Sasha Ichim, Presedintele TRANSform. afis pt site In  ultimul an s-au inregistrat 226 de crime motivate de ura  impotriva persoanelor trans in intreaga lume. In ultimii sase ani, 1612 persoane trans au fost ucise. Aceste cifre sunt raportate de organizatii care monitorizeaza activitatea fortelor de ordine si stirile aparute in presa, pentru ca marea majoritate a tarilor, inclusiv cele din Europa, nu au un sistem de inregistrare si raportare a criminalitatii motivate de ura, mai ales cand actele de violenta se indrepta asupra persoanelor LGBT.

„Chiar saptamana trecuta o activista pentru drepturile persoanelor trans din Georgia, ea insasi o femeie trans, a fost ucisa si apartamentul ei incendiat. Faptasii acestei crime oribile nu au fost inca prinsi, pentru ca politia georgiana nu isi face datoria in asemenea cazuri. In primavara acestui an, o alta femeie trans a fost injunghiata in fata politistilor, fara ca acestia sa faca nimic. La noi in tara politia nu aduna date privind infractiunile motivate de ura – asta nu inseamna ca persoanele trans nu sunt afectate de violenta, ci ca autoritatile nu recunosc importanta combaterii hate crime” a declarat Daniela Prisacariu, Coordoantoare de Programe a Asociatiei ACCEPT.

Statisticile neoficiale vorbesc despre mii de acte de violenta fizica la care sunt supuse persoanele trans din toata lumea. Numarul crimelor rezultate din aceste abuzuri precum si lipsa unei atitudini concrete privind intelegerea si acceptarea diversitatii expresiei de gen ca parte din realitatea sociala au creat nevoia de a marca si in Romania Ziua internationala de comemorare a victimelor trans.

Va asteptam in solidaritate alaturi de noi in aceasta zi importanta pentru comunitatea LGBT!

Tags: No tags

Comments are closed.