Romania, audiata de ONU: sunt respectate in tara noastra drepurile economice, sociale si culturale, inclusiv cele sexuale si reproductive?

Membrii societatii civile au prezentat in fata Natiunilor Unite principalele deficiente ale statului in asigurarea respectului fata de drepturile sexuale si reproductive in Romania. ECPI – Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, SECS – Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala si ACCEPT, alaturi de alte organizatii care le-au sustinut demersul,[1] atrag atentia ca nu exista in scoli un program de educatie sexuala obligatorie si bazata pe respectul principiilor de drepturile omului. Lista de probleme continua: exista bariere nejustificate care impiedica accesul la informatie si metode contraceptive, femeile care traiesc cu HIV/SIDA sunt discriminate in accesul la servicii de sanatate reproductiva si statul este incapabil sa asigure in toate spitalele accesul femeilor la intreruperi de sarcina sigure si legale. Mai mult, Romania nu depune suficiente eforturi  pentru a preveni in termeni reali mortalitatea materna. Reprezentantii guvernului sunt audiati joi, 20 noiembrie, pentru a raspunde in fata Comitetului pentru Drepturile Economice, Sociale si Culturale al Natiunilor Unite, aflat la cea de-a 53 sesiune in Geneva.

In Romania, educatia sexuala nu este obligatorie, in conditiile in care tara noastra are una din  cele mai mari incidente a sarcinilor in randul adolescentelor din Uniunea Europeana. Datele disponibile arata ca doar  12% dintre elevi au fost inscrisi la disciplina optionala “Educatie pentru sanatate”, dar nu se stie cati dintre ei au avut oportunitatea de a participa si la lectii de educatie sexuala. Mai mult, subiectele predate acopera doar un numar mic de teme din domeniul educatiei sexuale, iar numarul de scoli care au profesori formati pentru a sustine aceste ore nu este cunoscut.

Statul nu depune suficiente eforturi  pentru a preveni mortalitatea materna. In ciuda scaderii ratei mortalitatii materne dupa 1990, Romania inregistreaza in continuare cea mai ridicata cifra din Uniunea Europeana. Guvernul ar trebui sa se asigure ca analizele nu se limiteaza doar la identificarea cauzelor care au dus la decesul mamelor ci se elaboreaza masuri adecavte in vederea prevenirii apartiei unor cazuri similare in viitor.

O alta problema importanta a Romaniei este accesul la contraceptie, inca restrictionat pentru multe femei. Contraceptivele nu sunt acoperite de asigurarea sociala de sanatate. Mai mult, femeile ce apartin unor categorii defavorizate au dreptul la contraceptie gratuita, dar guvernul nu mai aloca fondurile necesare pentru a achizitiona produse contraceptive din 2013. In ultimii cinci ani nu au fost alocate fonduri pentru promovarea informatiilor corecte privind contraceptia moderna, nici in randul specialistilor si nici in randul  publicului larg.

O problema grava este restrictionarea accesului la servicii de intrerupere de sarcina sigure si legale. In ciuda faptului ca legislatia din Romania permite si garanteaza dreptul la avort, exista femei care sunt in continuare nevoite sa recurga la intreruperi de sarcina ilegale si care le pun viata in pericol. In 2009, 53 de femei au recurs la o intrerupere de sarcina ilegala care a necesitat spitalizare. In 2012, numarul de asemenea cazuri a crescut la 119. Numarul spitalelor care nu mai ofera servicii de avort justificate prin invocarea obiectiei de constiinta de catre ginecologii angajati este in continua crestere.  Aceste decizii personale sunt transpuse  chiar in politici institutionale din ce in ce mai raspandite – in 2011, 6 spitale publice  din tara nu oferea  intreruperi de sarcina. In 2013, numarul acestora a crescut in mod ingrijorator la 13, lasand teritorii din ce in ce mai mari fara acoperire cu servicii de avort.

Nu in ultimul rand, accesul femeilor care traiesc cu HIV/SIDA la servicii de sanatate sexuala si reproductiva si este deseori limitat  sau restrictionat in totalitate. Numeroase spitale teritoriale, judetene, chiar  clinici universitare deseori refuza internarea femeilor care traiesc cu HIV/SIDA pentru asistenta la  nastere, invocand motive nejustificate de precautiuni suplimentare necesare in cazul acestor femei, ceea ce ridica fie suspiciunea nerespectarii normelor impuse de precautiunilor universale, deci a sigurantei oricaror persoane care se trateaza in aceste spitale, fie existenta unor cazuri flagrante de discriminare.

[1] Aceste organizatii sunt: Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociatia de Planificare Familiala din Romania, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Institutul pentru Politici Publice si Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate

Tags: No tags

Comments are closed.