Voluntari pentru drepturi egale

Voluntarii sunt cei care dau cu adevarat viata unei organizatii. Voluntarii reprezinta un grup putin numeros, dar dedicat, constient de contextul social din jurul lor si dornic sa schimbe lumea. Voluntarii nu sunt platiti – nu pentru ca munca lor nu ar avea nicio valoare – ci pentru ca, de fapt, implicarea loreste de nepretuit.

Asociatia ACCEPT si voluntarii sai va invita miercuri, 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului, la lansarea a trei initiative dezvoltate in cadrul proiectului Voluntari pentru drepturi egale. Voluntarii ACCEPT, prin proiectele pe care le dezvolta cu ajutorul organizatiei, sunt ei insisi activisti pentru drepturile persoanelor LGBTQAI ca drepturi ale omului. Evenimentul are loc in Epic Bar, Str. Coltei nr. 50, incepand cu ora 19:00.  Aveti ocazia sa cunoasteti tineri dedicati cauzei noastre si sa aflati cum puteti sustine proiectele lor. Va invitam apoi sa participati la o discutie organizata in formatul world cafe despre cele trei initiative ale voluntarilor ACCEPT.

Voluntarii au fost intotdeauna alaturi de noi in proiectele importante ale organizatiei, cum ar fi Bucharest Pride sau Luna Istoriei LGBT. Cu atat mai mult, programul de voluntariat trebuie permanent dezvoltat si consolidat pentru a oferi noi oportunitati de implicare. Voluntarii ACCEPT au identificat nevoi ale comunitatii LGBT si au dezvoltat trei initiative proprii prin care isi propun sa raspunda acestor nevoi:

QUEERO

QUEERO este o platforma online initiata de 5 voluntari ACCEPT din dorinta de a crea un spatiu propice exprimarii persoanelor LGBT+ din Romania precum si a sustinatorilor acestora.

De asemenea, ne propunem diseminarea in limba romana a stirilor internationale de interes pentru comunitate, farainsa a uita sa discutam despre ce se intampla sau nu prea in curtea noastra neaosa.

Sectiunea « Qultura »  va va pune periodic la dispozitie recenzii de carti si filme cu tematica LGBT, in timp ce sub titulaturile « Evenimente » respectiv « Spatii LGBTQIA+ friendly » veti gasi sugestii de petrecere a timpului liber sau de participare la activitatile din/pentru comunitate in locuri sigure si prietenoase.

Q-Space

Q-Space este initiativa voluntarilor Accept, ce isi propune organizarea de evenimente (concerte, dezbateri, petreceri, seri de lectura, implicare comunitara si multe altele) dedicate oamenilor din comunitatea LGBT+. Ne propunem sa cream spatiul si locul in care sa ne putem simti liberi, sa fim noi insine, fara teama de a fi judecati sau discriminati. Ne place ideea de comunitate unita si dorim sa o construim impreuna cu voi, astfel incat sa putem contribui la evolutia culturala a comunitatii LGBT+ si a prezentei vizibile a acesteia in societatea contemporana.

Grupuri de suport

Voluntarii ACCEPT initiaza doua grupuri de intalnire si suport pentru comunitatea LGBT, familiile si prietenii acestora. Aceste grupuri au ca scop crearea de spatii de intalnire, sprijin si discutie pe teme de interes comun ce tin de vietile de zi cu zi ale persoanelor LGBT si familiile acestora.

How to: Tips & Tricks

Vreti sa va faceti coming out-ul fata de prieteni si familie dar nu stiti exact ce sa le spuneti? Vreti sa stiti mai multe despre relatii sau dating? Vi s-a intamplat sa fiti la scoala/facultate/job si sa nu va simtiti in largul vostru in legatura cu sexualitatea, orientarea sexuala, identitatea de gen si/sau exprimarea voastra de gen?

Prin aceste intalniri ne propunem sa avem discutii informale despre noi, despre situatiile cu care ne confruntam zi de zi ca persoane LGBT si despre ce solutii putem gasi pentru ele. Vrem sa suplinim lipsa de informatii de folos pentru comunitatea LGBT prin aducerea in discutie de teme de interes pentru noi: sexualitate, atitudini negative, familii si coming out.

Rainbow Families – Parinti ai copiilor LGBT

Copilul tau este LGBT (lesbiana, gay, bisexual/a, transgender)? Vrei sa vorbesti cu cineva despre experientele tale sau vrei sa asculti experientele altor parinti ai caror copii sunt LGBT? Vrei sa afli mai multe despre subiecte precum orientarea sexuala si identitatea de gen?

Traim intr-o societate care inca stigmatizeaza persoanele LGBT si familiile acestora. Scopul crearii acestui spatiu de intalnire este sprijinul reciproc intre persoane care impartasesc experiente si provocari similare. Cu fiecare intalnire vom incerca sa intelegem mai bine experienta copiilor nostri si sa gasim raspunsuri impreuna la intrebarile care ne framanta.

______________________

Prin proiectul Voluntari pentru drepturi egale punem, de asemenea, bazele unui program de mentorat care va creste capacitatea voluntarilor de a se implica in cateva arii de activitate importante pentru ACCEPT –  consiliere psihologica, fundraising, aspecte legale care tin de non-discriminare si drepturile omului, comunicare si relatii publice si, nu in ultimul rand, implementarea programelor organizatiei. Acest program de mentorat este structurat pentru a facilita integrarea activitatilor voluntarilor in structura organizationala actuala a asociatiei. Pe parcursul acestui proiect, voluntarii vor avea ocazia sa intalneasca mai multi experti in drepturile omului si sa isi largeasca aria de cunostinte necesare in activismul pentru drepturile LGBT. Vor fi organizate intalniri lunare bazate pe nevoile de dezvoltare ale voluntarilor, unde vom aborda subiecte precum drepturile LGBT in Romania si in lume, cadrul legislativ, management de proiect, crowdfunding, comunicare etc. Educatia non formala este paradigma in care acest proiect va avea loc, ACCEPT beneficiind de consultanta in acest domeniu pentru a integra mai bine acest aspect in programul de voluntariat.

Programul de mentorat si intalnirile cu expertii in domeniul drepturilor omului sunt organizate in contextul modificarilor aparute anul acesta in legea voluntariatului, prin care implicarea ca voluntar intr-o organizatie constituie experienta recunoscuta in munca. ACCEPT doreste ca toti voluntarii sa beneficieze de resursele create in acest proiect pentru a isi dezvolta abilitatile profesionale si personale, sa popularizeze in randul publicului larg atat drepturile persoanelor LGBT ca drepturi ale omului, cat si cultura voluntariatului.

Proiectul Voluntari pentru drepturi egale este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Perioada de implementare: mai 2014 – noiembrie 2015. Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

 

logouri voluntari

Tags: No tags

Comments are closed.