cover CJUE

Marea Cameră a Curții de Justiție a Uniunii Europene analizează recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex în scopul liberei circulații

Luxemburg, 21.11.2017 – Adrian Coman, Clai Hamilton și Asociația ACCEPT au fost audiați de Marea Cameră a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru stabilirea definiției termenului „soți” în legislația europeană privind libera circulație pe teritoriul UE.

„În fața Curții am susținut faptul că libertatea de circulație trebuie să fie un drept aplicat în realitate pentru toți cetățenii, și nu unul imaginar când vine vorba de persoanele gay. Asta înseamnă ca o familie căsătorită, formată dintr-un cuplu de același sex, să poată beneficia de prevederile Directivei 38/2004 privind libera circulație și în România. Ca să se poată întâmpla asta, autoritățile române trebuie să recunoască faptul că odată ce doi soți de același sex și-au încheiat legal căsătoria într-un alt stat membru și că  au drepturi egale cu cele ale soților de sex opus privind șederea în România,” a declarat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului care reprezintă familia Coman-Hamilton și Asociația ACCEPT.

Poziția ACCEPT a fost susținută de reprezentanții Comisiei Europene, care au participat la audiere. Aceștia au subliniat faptul că, în scopul aplicării Directivei privind libera circulație, trebuie recunoscute căsătoriile încheiate oriunde în lume, inclusiv între parteneri de același sex. Comisia Europeană a arătat că există o evoluție clară în UE privind recunoașterea și protecția cuplurilor gay, având în vedere că 22 din 28 de state membre oferă fie căsătorie, fie parteneriat civil, ca formă de reglementare juridică. Argumente similare a depus  în scris și Olanda.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, reprezentat de Președintele Csaba Asztalos, a susținut faptul că persoanele de același sex căsătorite pe teritoriul UE și aflate într-o situație similară cu cea a lui Adrian și Clai trebuie să aibă posibilitatea de a își stabili reședința ca cetățeni UE în România, pentru a respecta principiul egalității și demnitatea umană.

La audieri s-au prezentat împotriva familiei Coman-Hamilton statul român, dar și reprezentanții Poloniei, Ungariei și Letoniei. Polonia și Ungaria au fost criticate în trecut de oficialii europeni pentru derapaje nedemocratice, precum limitarea libertății de întrunire sau slăbirea independenței justiției.

„Ne întristează gândul că există state europene care simt nevoia să intervină împotriva noastră, doi oameni simpli, ca să țină la distanță toate familiile gay care și-au consfințit relația peste graniță. Avem încredere în înțelepciunea judecătorilor europeni și capacitatea lor de a lua o decizie în favoarea noastră, care să corecteze nedreptățile din România. În Uniunea Europeană trăiesc aproape 4 milioane de români, și o parte dintre ei sunt gay. Cazul meu nu e unul izolat,” a declarat Adrian Coman.

“Simplul fapt că audierea acestui caz are loc în cadrul Marii Camere a Curții Europene de Justiție arată importanța lui. Audierile în Marea Cameră  sunt ținute rar; acestea sunt rezervate pentru cazuri de complexitate juridică și importanță excepțională. Aceasta va fi o zi uriașă, pentru Adrian și Clai și pentru multe familii bazate pe cupluri de același sex care în prezent nu au nicio certitudine juridică că vor fi recunoscute atunci când vor să se bucure de libertatea de circulație în UE (așa cum o poate face orice altă familie). Acest caz va oferi, sperăm,  protecția, siguranța și securitatea necesară tuturor acestor familii,” a declarat Directoarea Executivă ILGA-Europe Evelyne Paradis.

Decizia CJUE se va emite în următoarele luni. Ea este obligatorie pentru judecătorii Curții Constituționale a României, dar și pentru celelalte 5 state membre UE, care nu oferă la acest moment protecție juridică cuplurilor gay: Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și Letonia.

Tags: No tags

Comments are closed.