Asociația ACCEPT condamnă cenzura persoanelor LGBTI în instituții publice de cultură

 Asociația ACCEPT condamnă cenzura împotriva comunității LGBTI la care a fost supus colegul nostru, activistul pentru drepturile persoanelor transgender Patrick Brăila. În data de 21 februarie 2018 Ateneul Popular din Focșani, o instituție publică de cultură, a retras sprijinul pentru găzduirea unui eveniment organizat la inițiativa unor liceeni din Focșani, explicând că nu pot permite ca o persoană transgender să se adreseze tinerilor din județ.

În data de 24 februarie 2018, Patrick urma să participe la conferința Women Talk, dedicată liceenilor de clasele 9-12, adică vârstele 15-19 ani, al cărei obiectiv era informarea tinerilor vrânceni despre rolurile de gen, drepturile femeii și combaterea discriminării acesteia. Evenimentul trebuia să aibă loc la Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” din Focșani, instituția confirmând în scris faptul că evenimentul putea fi găzduit. Mai mult, evenimentul a fost promovat pe site-ul instituției și în presa locală.

„Ceea ce nu știu dumnealor e că mă adresez tinerilor dintotdeauna și o s-o fac întotdeauna. Așa cum sunt deschis întotdeauna către un dialog onest, empatic, asumat. Le-aș fi vorbit elevilor la Ateneul Popular despre cum o societate e sănătoasă numai atunci când are grijă de cei mai vulnerabili membri ai săi, despre cum nu îi va fi nimănui bine dacă nu ne e bine tuturor. La fel se va întâmpla, cu drag, și în noua locație a conferinței, doar că s-au adăugat inevitabil niște puncte de discuție în plus,” a declarat Patrick Brăila.

Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” a retras sprijinul pentru organizarea acestui eveniment la presiunea membrilor Coaliției pentru Familie, așa cum relevă investigația realizată de jurnalista Venera Dimulescu, pentru comunitatea de reporteri independenți Casa Jurnalistului. Conform investigației, printre cei care au cerut anularea evenimentului se numără:

  • Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, al cărei purtător de cuvânt, Ioan Șolea, este și reprezentant al Coaliției pentru Familie,
  • Asociația „Părinți pentru Ora de Religie”, care este membră a Coaliției pentru Familie
  • Baroul Vrancea – în consultare cu Ana-Corina Săcrieru, avocat în cadrul Baroului și purtătorul de cuvânt al Coaliției pentru Familie.

Considerăm că persoanele LGBTI au dreptul la libertate de exprimare, la fel ca orice alți cetățeni ai României. Acest drept, garantat de articolul 30 din Constituția României, stipulează că „libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”, și că „cenzura de orice fel este interzisă.” Decizia unei instituții publice de cultură să anuleze un eveniment pentru că urma să abordeze inclusiv  situația femeilor din comunitatea LGBTI contravine legislației naționale anti-discriminare și principiilor fundamentale de drepturile omului.  Faptul că această decizie apare la presiunea unui grup ultra-conservator a cărei misiunea publică este instigarea la ură și discriminare față de persoane LGBTI, în contextul în care în luna februarie, am asistat la noi tentative de impunere a cenzurii prin incidentele de la MȚR, cu încălcarea dreptului la liberă exprimare al comunității LGBTI, arată lipsa de moralitate și civism a conducerii Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia”.

”Spațiile culturale precum cel al Ateneului focșănean trebuie să rămână deschise întregii comunități locale, inclusiv celor ce aparţin minorităţilor etnice, sexuale sau religioase. Cenzura nu poate fi instituită sau justificată în numele unei majorități, invocarea sensibilităților acesteia nu constituie un drept din perspectiva legislației române sau europene”, a declarat Florin Buhuceanu, președinte executiv ACCEPT.

Asociația ACCEPT va depune luni, alături de Patrick Brăila, o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării împotriva Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare pe criteriul identității de gen.

_____

Conferinața Women Talk are loc astăzi într-un alt spațiu închiriat. Menționăm că organizarea evenimentului este susținută de Biroul de Afaceri Educaționale și Culturale al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii și administrat de American Councils for International Education. Alături de Patrick, pe lista vorbitorilor se aflau  Oana Băluță, conferențiar universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, Raluca Negulescu-Balaci, director executiv al Fundației Policy Center for Roma and Minorities, jurnalista Venera Dimulescu și Cristiana Tăutu, fondatoarea colectivei feministe Vagenta.

Tags: No tags

Comments are closed.