EU equality

Parlamentul European a declarat Uniunea Europeană „Zonă de libertate pentru comunitatea LGBTIQ ”

Joi, 11 martie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care declară spațiul Uniunii Europene „Zonă de libertate pentru comunitatea LGBTIQ”. Această inițiativă politică vine la doi ani după atacurile Poloniei asupra persoanelor LGBTI prin crearea unor așa-numite „Zone libere de LGBTI”, regiuni întregi care se poziționau ferm împotriva comunității LGBTI. Rezoluția Parmalentului European numește direct numeroasele violări de drepturi din cauza cărora suferă în continuare persoanele lesbiene, gay, bisexuale, trangender, intersex și queer din spațiul comunitar și declară UE drept un spațiu în care drepturile și libertățile persoanelor LGBTIQ sunt apărate.

Asociația ACCEPT salută inițiativa Parlamentului European și considerăm această rezoluție drept un pas în consolidarea eforturilor de apărare a drepturilor comunității LGBTIQ. Deși acest pas este unul important, trebuie să ne amintim că drepturile și libertățile persoanelor LGBTIQ sunt în continuare atacate în Uniunea Europeană. Această rezoluție reprezintă un moment în care trebuie să ne uităm și mai atent la problemele la care sunt supuși cetățenii LGBTIQ a fiecărui stat membru al UE.

Comunitatea LGBTIQ suferă în continuare de discriminare socială și se confruntă cu multe probleme de în asigurarea egalității la nivel legislativ sau în accesarea serviciilor publice, cum ar fi accesul la servicii de sănătate. Printre acestea se numără lipsa de protecție a vieții de familie pentru persoanele LGBTI, lipsa unor proceduri simple și demne pentru recunoașterea legală a genului. Alte dificultăți de care se lovesc persoanele LGBTI sunt și accesarea serviciilor medicale, în special pentru persoanele transgender sau HIV+, precum și prevenirea și combaterea infracțiunilor motivate de ură sau accesul la educație pentru tinerii LGBTI, fără ca aceștia să fie expuși bullyingului. Acestea sunt o parte din problemele cele mai acute cu care se confruntă și comunitatea LGBTIQ din România, iar Asociația ACCEPT se angajează să își continue eforturile de litigare până când fiecare cetățean român LGBTIQ se va bucura de aceleași drepturi și libertăți ca orice alt cetățean al Uniunii Europene.

Tags: No tags

Comments are closed.