Comunicat de presă Bucharest Pride 2015

Bucharest Pride 2015, 17 – 23 mai

Marșul Diversității, aflat la cea de-a zecea ediție, celebrează schimbarea socială prin implicare personală și activism pentru drepturile persoanelor LGBT. Anul acesta, TU ești schimbarea!

În 2015 Bucharest Pride debutează pe 17 mai, Ziua Internațională Împotriva Homofobiei și Transfobiei.  Festivalul va marca acest moment printr-un flashmob care atrage atenția asupra faptului că drepturile persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, trans) sunt drepturi ale omului, și că numai prin implicare personală putem lupta împotriva prejudecăților. Flashmobul are loc duminică începând cu ora 13:00 în Parcul Izvor, aproape de ieșirea de la metrou.

În acest moment, persoanele LGBT din România nu se pot bucura de o viață de familie protejată de lege. Marți Comisia Juridică din Camera Deputaților a dat un aviz negativ propunerii de legiferare a parteneriatului civil, un proiect de lege menit să asigure drepturi minime, legate de moștenire sau partajul bunurilor, atât cuplurilor heterosexuale care conviețuiesc în relații de parteneriat, cât și cuplurilor de același sex. Acești parlamentari, care au decis să ceară un punct de vedere din partea Patriarhiei Române într-o problemă ce privește statul de drept, demonstrează că  nu respectă valorile unei societăți democrate. Totuși, parteneriatul civil a primit  pentru prima dată un aviz favorabil din partea a două comisii parlamentate. Acestea recunosc parteneriatul civil ca fiind o reglementare importantă pentru asigurarea unor drepturi egale în fața legii,  mai ales în ceea ce privește viața privată și de familie, pentru toți cetățenii acestei țări.

Comunitatea LGBT din România se confruntă, în continuare, cu multe alte probleme. Suntem ținta unui discurs homofob din partea persoanelor publice, precum Mihaela Rădulescu, care ne compară cu niște teroriști ca urmare a exercitării libertății noastre de exprimare prin Marșul Diversității sau a oricărui gest de afecțiune publică. Comunitatea LGBT rămâne una dintre cele mai discriminate categorii sociale, confruntându-se cu reacţii homofobe şi transfobe extreme, infracţiuni motivate de ură pe criteriul orientării sexuale şi identităţii de gen  și, nu în ultimul rând, cu lipsa de interes, de înţelegere sau cu incapacitatea autorităților de a le proteja drepturile și demnitatea.

În 2015, Bucharest Pride vorbește despre schimbare. Schimbarea realizată în ultimii zece ani de Marș, alături de membri ai comunității și prietenii lor. Schimbarea care încă trebuie înfăptuită pentru a obține respectul față de drepturi fundamentale în România. Dorim să identificăm, alături de comunitate și de cei care ne susțin, pașii pe care îi avem de urmat în viitorul apropiat pentru a obține drepturi egale pentru persoanele LGBT și alte grupuri care se confruntă cu discriminarea. Programul festivalului cuprinde, așa cum v-am obișnuit, proiecții de film, dezbateri, seri comunitate și expoziții. Programul întregii săptămâni poate fi consultat la: http://www.acceptromania.ro/bucharestpride/

Îi invităm pe toți cei care cred în egalitate și demnitatea tuturor persoanelor să ni se alăture la Marșul Diversității. Marșul are loc pe data de 23 mai, începând cu ora 4.00 p.m., de la Arcul de Triumf până la Piața Victoriei, traseu pe care l-a urmat și în ultimii ani. Îi așteptăm alături de noi pe membrii comunității LGBT, susținătorii ei, reprezentanții altor minorități, dar și pe cei care își doresc să trăiască într-o lume în care avem cu toții drepturi egale.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2017 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

close

Log in with your credentials

Forgot your details?

Sari la bara de unelte