Consiliere psihologică / Psihoterapie

 

Începând cu 15 septembrie 2014, serviciul de consiliere psihologică pentru persoanele LGBTQIA şi familiile acestora este disponibil în cadrul Asociaţiei ACCEPT.

Cine poate beneficia de serviciul de consiliere psihologică?

Serviciul de consiliere psihologică oferit de Asociaţia ACCEPT se adresează persoanelor LGBTQIA (lesbiene, gay, bisexuale, transgender, queer, intersex, asexuale), celor care au întrebări în legătură cu propria orientare sexuală sau identitate de gen, familiilor şi prietenilor persoanelor LGBTQIA, precum şi cuplurilor (de acelaşi sex sau cu orientări mixte).

În cadrul şedinţelor, pot fi abordate tematici precum: coming out, relaţii de cuplu, relaţii de familie, discriminare şi homofobie, depresie, anxietate, dar şi orice altă tematică de interes pentru client (indiferent dacă are sau nu legătură cu problematica LGBTQIA). Consilierea psihologică poate constitui, de asemenea, un suport pentru procesul de tranziţie şi reatribuire de gen pentru persoanele transgender.

Puteţi opta pentru:

– consiliere psihologică individuală

– consiliere psihologică de familie

– consiliere psihologică de cuplu

Cum mă programez?

Programările pot fi realizate:

– prin e-mail, trimiţând un mesaj pe adresa psiholog@acceptromania.ro;

– prin telefon: 021.252.56.20.

Solicitarea dumneavoastră de programare va fi preluată de către un psiholog din echipa ACCEPT, în funcţie de disponibilitate, şi veţi fi contactat de acesta, pentru a stabili detaliile programării.

Echipa de psihologi care activează în programul de consiliere/psihoterapie al ACCEPT:

Alexandra Ciucu - consilier psiholog experienţial

Alexandra Ciucu este consilier psiholog format în domeniul consilierii experienţiale, MA în evaluarea, consilierea si psihoterapia copilului, cuplului şi a familiei. Din 2013, organizează un grup de suport pentru persoane LGBT (împreună cu Claudia Soare). A inițiat programul actual de consiliere psihologică individuală în cadrul ACCEPT. Are experienţă de lucru cu problematica coming out-ului, imagine şi stimă de sine, anxietate, depresie, atacuri de panică, homofobie internalizată, dependenţă de droguri, relaţii abuzive, impactul emoţional al problemelor cronice de sănătate şi consiliere cu părinți ai persoanelor LGBT. De asemenea, lucrează la cabinetul propriu şi a colaborat cu Claudia Soare pentru a organiza workshop-uri de educaţie non-formală pentru elevi de liceu şi studenţi, precum şi un grup de suport pentru consumatori de opiacee. A susținut sesiuni de art-terapie şi dezvoltare personală la conferinţe LGBT din Estonia şi Rusia. Este implicată în mişcarea pentru drepturi civile, ca activist LGBT, începând din 2006.

Claudia Soare - consilier psiholog experienţial

Claudia Soare este consilier psiholog format în domeniul consilierii experiențiale, MA în evaluarea, consilierea şi psihoterapia copilului, cuplului şi a familiei. Din 2013, organizează un grup de suport pentru persoane LGBT (împreună cu Alexandra Ciucu). Are experienţă de lucru cu problematica identității de gen, a coming out-ului, stimă şi imagine de sine, dramaterapie, homofobie internalizată, traumă emoţională, travaliu de iertare şi problematica relaţiilor de cuplu şi familie. A organizat grupuri de art-terapie şi dezvoltare personală pentru copii preşcolari, precum şi un grup de terapie ocupațională pentru persoane cu tulburări psihotice. A colaborat cu Alexandra Ciucu pentru a organiza workshop-uri de educație non-formală pentru elevi de liceu şi studenți şi un grup de suport pentru tineri toxicodependenți. În prezent, lucrează la cabinetul său individual şi manifestă un interes deosebit pentru consilierea psihologică de cuplu.

Silvia Goliță - psihoterapeut cognitiv-comportamental și psiholog clinician.

Experiența mea ca terapeut m-a învățat că nu există reguli clare, rețete infailibile pentru a fi ”normal”, a fi fericit sau a te simți bine în pielea ta. Există în schimb câteva moduri clare și bine cunoscute prin care oamenii își fac rău singuri, se judecă, nu se plac, nu se acceptă, nu se iubesc. E interesant cât de ușor știm să ne facem rău și cât de greu învățăm să ne facem bine. Cu toții avem acei pitici care ne spun că nu sunt suficient de bun, nu sunt suficient de puternic, ar fi trebuit să fac altfel, să mă port altfel și că sigur ceilalți se descurcă mult mai bine decât mine.

Scopul meu în general în terapie este să îmi ajut clienții să-și trăiască viața conform valorilor lor și conform suferinței lor. Nici pentru asta nu există o rețetă universală, dar împreună o putem descoperi calea potrivită ție. Psihoterapia te învață să renunți la lupta interioară și să reîncepi să îți trăiești viața, să trăiești pe deplin cu (nu în ciuda!) trecutului tău, amintirilor tale, fricilor și tristeților tale. Prin psihoterapie poți învăța să-ți dezamorsezi durerea cu scopul de a trăi o viață mai plină de sens și de vitalitate, să îți dezvolți abilități, să îți cultivi compasiunea și recunostința. Pe acestea le vei aplica relațiilor cu ceilalți, dar mai ales relației cu tine!

Vlad Ionescu - Psihoterapeut cognitiv comportamental

Salut! Sunt Vlad, am absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educației în cadrul Universității din București și am continuat cu programul masteral Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică și Psihoterapie din cadrul Universității Babeș – Bolyai din Cluj. Astfel mi-am început formarea în psihoterapie.

După experiențele de până acum în acest domeniu, consider că în orice moment din viață, indiferent cât de dificil, avem puterea să schimbăm două lucruri: felul în care privim realitatea și felul în care ne privim pe noi înșine. Nu întotdeauna avem opțiunea de a evita o situație dificilă, dar întotdeauna ne putem da un pas în spate și putem încerca să descoperim ce anume ne pune în dificultate și cum am putea să ne simțim mai confortabili cu situația și cu emoțiile și gândurile noastre.

Psihoterapia poate fi de mare ajutor, fie că o privim ca o necesitate într-o problemă gravă, fie că o abordăm la fel ca un antrenament sportiv – o metodă de a ne optimiza și dezvolta în plan personal sau un efort menit a îmbunătăți viața noastră și pe a celor din jur.