Asociația ACCEPT realizează în principal următoarele activități de lobby și advocacy:

 • Influenţarea legislaţiei şi politicilor publice care afectează LGBT
 • Lobby cu privire la legislaţia anti-discriminare: relaţia cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cursuri adresate poliţiştilor, medicilor
 • Lobby în domeniul educaţieiActivităţi: scrisoare adresată ministrului educaţiei cu privire la lista tulburărilor psihice incompatibile cu activităţi didactice; realizarea ghidului Orientarea sexuală în cadrul educaţiei despre sex adresat profesorilor de educaţie pentru sănătate şi consilierilor şcolari.
 • Lobby în domeniul sănătăţii LGBT şi prevenirii BTS (cursuri adresate medicilor, relaţia cu ministerul sănătăţii şi ONG-uri active în domeniul educaţiei)
 • Litigare strategică (acţiuni semnificative în instanţa)
 • realizarea unei cercetări pe 200 de subiecţi cu privire la accesul LGBT la serviciile de sănătate din România (septembrie – decembrie 2004, proiect finanţat de OSI-ILGA);
 • realizarea campaniei de vara (10 iulie – 4 septembrie 2005, proiect finanţat de Fondul Global) a ACCEPT care a constat în distribuirea gratuită de către voluntarii şi angajaţii ACCEPT a peste 52 574 mii de prezervative, 19 419 de pliante informative, tricouri inscripţionate cu sloganul campaniei, în organizarea de ateliere interactive despre modalităţile de transmitere şi prevenire a bolilor cu transmitere sexuală;
 • publicarea cărţii „Orientarea sexuală: ghid pentru profesori” destinat cadrelor didactice care predau disciplină educaţie pentru sănătate în şcoli;
 • publicarea pliantului „Nu renunţă la sex! Renunţă la riscuri!”
  publicarea broşurii informative „Despre noi. Minorităţile sexuale în România”
 • realizarea cercetărilor „Atitudini ale medicilor dermato-venerologi din Bucureşti faţă de pacienţii MSM” (ACCEPT, 2002), „Comportamentul sexual al MSM din Bucureşti” (ACCEPT, 2002), „Discrimination Based on Sexual Orientation în România – a Survey” (produs de ACCEPT şi ILGA-Europe, 2001), „Consideraţii generale despre aspiraţiile şi nevoile comunităţii LGBT din cadrul ACCEPT” (ACCEPT, 2000), „Atitudini, credinţe, experienţe şi comportamente referitoare la HIV ale MSM din Bucureşti” (produs de ACCEPT în 2000).

ACCEPT monitorizează constant mass-media scrisă din România în privinţa felului în care tratează subiectul homosexualităţii şi trimite cotidienelor monitorizate feedback personalizat pozitiv sau negativ, precum şi informaţii folositoare jurnaliştilor pentru a trata acest subiect într-o manieră profesională şi non-discriminatorie. În viitor ACCEPT îşi propune să devină şi un furnizor de subiecte pentru articole şi reportaje despre LGBT ziarelor interesate să preia aceste ştiri.

ACCEPT emite comunicate de presă şi organizează conferinţe de presă cu ocazia unor evenimente speciale (declaraţii oficiale vis-à-vis de acţiuni ale guvernului, promovarea festivalului gay, etc.). Reprezentanţi ai ACCEPT se pun la dispoziţia jurnaliştilor şi reporterilor pentru a comenta evenimente sau pentru a exprimă luări de poziţie.

Reprezentanţi ai ACCEPT participa deseori la emisiuni radio şi TV care abordează tema homosexualităţii şi ocazional intermediază contactul reporterilor şi jurnaliştilor cu persoane LGBT a căror prezenţa sau punct de vedere sunt solicitate.

Campanii de reducere a homofobiei şi educare a publicului larg cu privire la LGBT şi campanii de creştere a conştiinţei politice printre Bucharest Pride și Luna Istoriei LGBT.

Sprijinirea organizaţiilor gay şi gay-friendly din ţară. ACCEPT oferă grupurilor LGBT care doresc să se înregistreze că organizaţii neguvernamentale informaţii despre formalităţile care trebuie îndeplinite, modele de acte necesare, asistenţă în redactarea statutului şi a actului constitutiv. La cerere, grupurile pot primi şi asistenţă pentru dezvoltare organizaţională (scriere de proiecte, planificare strategică, managementul voluntarilor).

Pe durata proiectului Balkan Triangle (martie 2001 – februarie 2004), au fost sprijinite 19 grupuri LGBT locale şi peste 30 de persoane LGBT (de pe tot cuprinsul ţării) care au iniţiat acţiuni pentru dezvoltarea comunităţilor gay locale. Sprijinul acordat a constat în asistenţă directă pentru înregistrare juridică, scriere de proiecte, dezvoltare organizaţională, oferire de cursuri de instruire şi asigurarea accesului la cursuri susţinute de alte organizaţii (peste 20 de cursuri), scriere, editare şi distribuire de materiale informative (antidiscriminare, prevenire HIV, subiecte LGBT; peste 450 titluri de materiale distribuite).

Sprijinirea intitiativelor particulare care deservesc comunitatea gay şi colaborarea cu organizaţiile existente: colaborarea cu cluburile gay din Bucureşti; sponorizarea cărţii „100 cele mai influenţe personalităţi gay” editată de Paralelă 45, a volumelor „Homofobia” de George Bălan şi „Politică sexelor” de Liliana Popescu apărute la editura Maiko.

Menţinerea contactului cu persoane particulare şi reţele informale care pot impulsiona mişcarea gay (artişti, intelectuali, politicieni, oameni de afaceri, profesionişti în varii domenii, tineri implicaţi activ în comunitate, etc.)

ACCEPT va sprijini în viitor programe şi activităţi militante la nivelul străzii şi al indivizilor particulari („grass-roots”) cu scopul de a impulsiona constinta politică a comunităţii gay şi de a coagula comunitatea autohtonă. Aceste activităţi pot fi acţiuni directe de protest (precum pichetarea unor instituţii, manifestaţii şi marşuri) sau artistice (happening-uri şi performanţe publice) şi îşi propune să crească vizibilitatea LGBT. Prin eforturi de networking personal, ACCEPT încearcă să fie conectat cu restul comunităţii gay, să catalizeze dezvoltarea acesteia şi să integreze activismul politic celorlalte aspecte ale lumii gay.

Festivalul Diversităţii 2004 a cuprins un festival de film gay, o expoziţie de afişe şi de fotografii, lansări de carte şi dezbateri publice

GayFest 2005. Pe lângă programul obişnuit al festivalului – dezbateri, spectacole, proiecţii de film – un moment special al programului a suscitat în mod deosebit interesul societăţii româneşti: primul Gay Pride românesc desfăşurat în centrul capitalei. De atunci, an de an, organizăm alături de parteneri și simpatizanți GayFest. În 2014, la zece de la primul festival, an redenumit evenimentul pentru a reflecta importanța lui și faptul ca a devenit o tradiție a orașului. GayFest a devenit Bucharest Pride, o sărbătoare a întregului oraș, care reflectă diversitatea capitalei României.

În februarie 2011 ACCEPT a organizat prima Lună a Istoriei LGBT, un festival care promovează istorii personale și cultura pentru drepturile omului. Anul acesta, în 2015, vă așteptăm la a patra ediție.