Coming Out – definitie

CE INSEAMNA COMING OUT?

Coming out (insemnand literal iesirea afara in limba engleza) se refera la procesul de a afirma public ?i voluntar orientarea sexuala si/sau identitatea de gen si reprezinta un proces de recunoastere, acceptare si marturisire a orientarii sexuale sau identitatii de gen atat fata de tine cat si fata de ceilalti. Termenul complet in limba engleza este coming out of the closet, sau iesirea din dulap. A fi “out” inseamna a fi deschis si pregatit sa vorbesti in exterior despre orientare si/sau identitate, in timp ce a ramane “in the closet” (in dulap) inseamna a pastra secretul legat de acestea.

Din cauza discriminarii impotriva persoanelor LGBT, procesul de coming out este deseori dificil si dureaza un timp indelungat. O persoana poate fi “out” pentru o serie de persoane, precum familia ?i prietenii apropiati, dar sa ramana “in the closet” pentru altele, precum colegii de munc?.

De cand a luat amploare miscarea pentru apararea drepturilor LGBT, tot mai multe persoane trec prin acest proces, alegand sa isi declare public orientarea sexuala sau identitatea de gen. Acest proces reprezinta un demers sanatos din punct de vedere psihologic, fiindca reduce presiunea resimtita de individ in a-si ascunde identitatea reala. Deasemenea, coming out-ul este perceput de comunitatea LGBT ca un proces benefic de sporire a vizibilitatii persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si transgender, si de reducere a  marginalizarii si a discriminarii acestei comunitati.

CO este un proces foarte anevoios si complex (in care au loc transformari cognitive si afective); reprezinta o experienta individuala, personala, intinsa pe tot parcursul vietii. In parte, este vorba despre tine si reprezinta o decizie care iti apartine in exclusivitate. Acest proces trebuie sa aiba loc atunci cand tu vrei si esti pregatit, NU sub presiune exterioara. Imparti ceva foarte intim cu persoanele pe care le iubesti, care conteaza pentru tine.

Tags: No tags

Comments are closed.