Forme ale Coming Out-ului

CO are 2 forme: interior si exterior.

CO interior reprezinta etapa de recunoastere si acceptare a propriei orientari sexuale. Asta inseamna nu numai sa-ti recunosti propria sexualitate ci sa te simti confortabil in legatura cu ea, lucru ce-ti va mentine o stare psihica buna si o crestere a increderii in sine. Este necesar sa stii bine cine esti ca persoana, inainte de a incepe procesul de CO exterior.

CO exterior. Cand decizia de a impartasi cu ceilalti orientarea sexuala sau identitatea de gen este luata, verifica daca esti pregatit pentru eventuale reactii negative din partea celorlalti, cum ar fi: surprindere, furie, suparare, agresivitate verbala si fizica, respingere, abordarea subiectului din punct de vedere religios, precum si sugestii de tratament (psihologic si psihiatric). Aceste reactii pot avea consecinte grave la nivel emotional pentru tine.

Alege un moment bun cand decizi sa-ti faci CO exterior. Alege o modalitate prin care sa te simti confortabil, iar celorlalti sa le fie usor de inteles. Incearca sa te gandesti cum se vor simti ei si ce intrebari vor avea pentru tine.

Cand este vorba de familia ta, nu este indicat sa alegi un moment in care te simti furios sau iritat, riscand sa le spui noutatile doar pentru a te razbuna pe ei. Acest lucru va duce probabil la un raspuns negativ din partea lor, ce va face ca procesul sa fie mai dificil pentru tine si familia ta pe termen lung.. Ia in considerare “cel mai negru scenariu”, anticipeaza reactia si mersul posibil al lucrurilor. Este recomandat ca momentul ales sa fie unul in care relatia cu familia este buna si apropiata. Incepe prin a exprima ceea ce simti pentru ei, respectul si recunostiinta purtate, cat de mult curaj ti-a trebuit pentru a face o asemenea dezvaluire in fata lor. Creeaza un cadru afectiv pozitiv care te va ajuta in a-ti face marturisirea.

Fii pregatit si documentat pentru a putea da explicatii clare in ceea ce priveste orientarea ta sexuala si/sau identitatea de gen, pentru a raspunde la eventualele intrebari, nu uita sa mentionezi ca poti oferi oricand informatii despre tine si experienta ta si pune accent pe faptul ca nu este vina lor, ca nu au facut ceva “gresit”. Pentru ca ii iubesti, nu vrei sa fii necinstit cu ei. Explica cat de greu iti este si ce stres implica sa ascunzi un asemena secret fata de ei si apropiatii tai.

Analizeaza bine situatia (socio-economic). Daca inca locuiesti cu parintii tai, depinzi financiar de ei si nu este momentul unei schimbari in viata ta, amana pana cand vei putea sa le spui fara teama ca se va putea ajunge la deteriorarea si in final la ruperea relatiei voastre.

Este recomandat sa ai un sprijin emotional, rude, prieteni, care te vor sustine la nevoie, apropiati care stiu ceea ce simti, ceea ce esti si care au hotarat sa-ti fie alaturi. Lor le poti impartasi starile emotionale (frica, teama, nesiguranta, dezorientare, irascibilitate, agresivitate, stari de anxietate, atacuri de panica, culpabilizare, dorinta de izolare si diminuarea relatiilor sociale, depresie) prin care treci. Nu ezita sa ceri ajutor atunci cand simti ca ai nevoie, atat apropiatilor tai cat si ajutor de specialitate – psiholog/psihoterapeut.

Acorda timp (fii rabdator si pregatit) tie si celor din jur sa te inteleaga si sa te accepte asa cum esti. Prietenii, colegii, rudele si mai ales familia ta vor trece alternativ de la perioade de respingere la cele de acceptare. Acest lucru este firesc.

Exista cazuri cand familia resimte ca o pierdere faptul ca tu esti altfel decat ei credeau si le distrugi mitul social si asteptarile legate de firescul lucrurilor, de exemplu  casatorie si nepoti. In acest caz vor fi dispusi sa recurga la diferite metode pentru “a te aduce pe calea cea buna”.

Coming out-ul este un proces complex, dificil si riscant care se intinde pe tot parcursul vietii, dar este un proces care te va ajuta sa te autodefinesti ca persona, sa fii tu insuti, care iti va asigura o stare psihica buna si o bunastare personala. Coming out-ul inseamna inceputul unei noi vieti normale si demne pentru o persoana gay.

Tags: No tags

Comments are closed.