11 octombrie: Ziua internationala a Coming Out-ului!

Pe 11 octombrie 1988, in Statele Unite, avea loc aniversarea primului an de la Marsul pentru drepturile persoanelor lesbiene si gay, de la Washington. Aceasta a fost declarata Ziua Nationala a Coming Out-ului, sarbatorita anual in foarte multe tari din lume. Evenimentul celebreaza persoanele LGBT care isi asuma public orientarea sexuala sau identitatea de gen,  urmareste sensibilizarea opiniei publice cu privire la diverse aspecte legate de coming out, precum si cresterea vizibilitatii comunitatii LGBT.

Coming out sau „iesirea din dulap” inseamna asumarea si afirmarea publica a orientarii sexuale si/sau a identitatii de gen de catre o persoana gay, lesbiana, bisexuala, transgender, queer sau asexuala.

Procesul de coming out este unul complex; de multe ori, persoanelor LGBT le este greu sa faca pasul de a le spune prietenilor sau familiei, din teama de a nu fi respinsi.

 

Daca esti o persoana LGBT care vrea sa isi faca coming-out-ul, iata cateva lucruri de care sa tii cont:

 

1.Acorda-ti timp!

Fa lucrurile asa cum simti. Nu uita ca fiecare persoana este diferita si ca nu exista un termen limita pentru a-ti face coming out-ul.

Nu este nevoie sa faci pasul asta daca nu te simti pregatit/a. Inainte sa le spui celorlalti, este foarte important sa te accepti tu.

 

2.Alege, pentru inceput, persoanele de incredere.

Pentru inceput, alege câteva persoane cu care te simti confortabil si care crezi ca te vor sustine. Daca vrei sa fii sigur/a de parerile lor cu privire la a fi LGBT poti deschide subiectul legandu-te de un film care are un personaj trans sau o vedeta care tocmai a spus ca e gay. Astfel, vei „testa apele” si vei vedea care sunt reactiile imediate ale prietenilor tai cu privire la acest subiect.

 

3.Nu te descuraja daca primesti reactii negative.

Lasa-le timp oamenilor sa proceseze informatia. Nu este ceva usor de digerat pentru toata lumea si e posibil sa primesti si reactii negative, dar asta nu trebuie sa te descurajeze. Cauta sprijin in alte persoane LGBT pentru ca ele vor putea intelege cat de greu iti este in momentele in care prietenii sau familia ta nu reactioneaza asa cum ti-ai fi dorit.

 

Si, nu uita, nu exista un mod bun sau rau prin care sa-ti faci coming out-ul. Coming out-ul este un proces ce se desfasoara pe tot parcursul vietii, care presupune sa fii deschis si sincer cu tine insuti si cu ceilalti, si care se realizeaza in propriul tau mod ?i ritm.

Pentru sprijin in procesul de coming out te poti adresa Asociatiei ACCEPT pentru urmatoarele servicii:

– consiliere psihologica individuala: http://accept-romania.ro/servicii/consiliere-psihologica/

– grup de suport: http://accept-romania.ro/servicii/grupuri-de-suport/

Poti citi mai multe despre coming out aici: http://issuu.com/asociatia_accept/docs/brosuracomingout

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.