sectia 10

Poliția Capitalei, obligată să plătească daune morale pentru hărțuirea unui tânăr pe criteriul orientării sexuale

5 februarie 2015 – Judecătoria Sectorului 3 București a hotărât că Poliția Capitalei trebuie să plătească daune morale în valoare de 5000 de euro pentru hărțuirea unui tânăr din cauza prezumatei sale orientări homosexuale. Tânărul solicita ajutorul poliției și, în schimb, a fost agresat chiar în curtea Secției 10. Hotărârea poate fi atacată cu apel.

La data de 27 iulie 2011, în curtea Secției 10 de Poliție din capitală, un tânăr a fost batjocorit, amenințat și bruscat de mai mulți polițiști în legătura cu presupusa sa orientare homosexuală. Tânărul a depus plângere la Secția 10 de Poliție împotriva comportamentului polițiștilor care l-au hărțuit, angajați ai acestei secții. Timp de patru luni, Secția 10 nu a luat nicio măsura de investigare a faptelor reclamate, de identificare și sancționare a persoanelor vinovate, în ciuda faptului că în Statutul Polițistului sunt interzise comportamentele discriminatorii. În consecință, Asociația ACCEPT și victima au dat în judecată Poliția Capitalei, solicitând daune morale .

„În ultimii 4 ani am încercat să tragem la răspundere reprezentanți ai forțelor de ordine care și-au încălcat grav atribuțiile și au intimidat o persoană pe care ar fi trebuit să o protejeze. Parcursul a fost dificil, dar am reușit să stabilim un precedent legal important: este pentru prima dată când poliția trebuie să plătească daune morale pentru felul în care a gestionat un caz de discriminare petrecut în propria instituție, ” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului.

Hotărârea Judecătoriei Sectorului 3 dovedește lipsa de capacitate a poliției de a gestiona plângerile referitoare la infracțiunile motivate de ură. Deși Codul Penal prevede că discriminarea ca bază a comiterii unei infracțiuni este o circumstanță agravantă, există lacune majore în aplicarea acestui principiu în practică.  În România nu există proceduri speciale de investigare a infracțiunilor motivate de ură, nu există o monitorizare reală a acestei criminalități și nici o modalitate de raportate a statisticilor reale către instituții internaționale și publicul larg.

Acest caz demonstrează că poliția ignoră victimele infracțiunilor motivate de ură, intensificând stigmatizarea la care sunt expuse. Instituțiile publice nu pot deveni insule ale arbitrariului și discriminării, ele trebuie să fie primele care să dea acest mesaj către proprii angajați și către societate. Cerem autorităților statului  să dezvolte politici interne pentru combaterea discriminării  și  să dovedească public toleranța zero față de infracțiunile motivate de ură!” a declarat Florin Buhuceanu, Directorul Asociației ACCEPT.

Hotărârea favorabilă a Judecătoriei Sector 3 este cu atât mai importantă cu cât mulți membri ai comunității LGBT evită să ia atitudine împotriva celor care îi discriminează. „Încurajăm persoanele discriminate, indiferent pe ce criteriu, să lupte pentru apărarea drepturilor ce le-au fost încălcate. În acest moment Asociația ACCEPT si Coaliția anti-discriminare pun la dispoziția persoanelor care se confruntă cu discriminarea și hărțuirea, un program de consiliere juridică online, accesibil prin site-ul antidiscriminare.ro,” a declarat Carolina Marin, Coordonatoare de Programe a Asociației ACCEPT.

Pentru informații suplimentare, îi puteți contacta pe Florin Buhuceanu, la florin@acceptromania.ro, (004)0728 530 729 sau Iustina Ionescu, la iionescu@ecpi.ro, (004)0722 253 789.

_____________________________________

Infracţiunile motivate de ură sunt fapte penale comise în baza unei prejudecăţi faţă de un anumit grup de persoane, fie că este vorba de rasă, orientare sexuală, etnie sau convingeri religioase. Infracţiunile motivate de ură diferă de alte tipuri de infracţiuni, deoarece au o conotaţie socială privind scopul şi consecinţele. Motivul săvârşirii unor infracţiuni de tip hate crime este de a transmite mesaje către grupuri întregi, precum şi susţinătorilor acestora, că sunt nedorite şi nu sunt în siguranţă. România a introdus recent sancţionarea specifică a infracţiunilor motivate de ură – în 2006 s-a introdus în Codul Penal o prevedere care caracterizează drept circumstanţă agravantă discriminarea faţă de diverse categorii sociale sau economice că motiv al comiterii faptei.

Tags: No tags

Comments are closed.