Parlamentul-Romaniei

Parlamentul vrea să numească pe șest șase membri în conducerea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

Printre candidați: un arestat, un xenofob, un ultraortodox și o specialistă în cazane sub presiune

Coaliția anti-discriminare protestează față de modul total netransparent în care se derulează procedurile de numire a șase noi membri în Colegiul director al Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Ca parte a procesului de desemnare a celor șase membri în CNCD, audierea celor 18 candidați în comisiile de specialitate (cele juridice, de drepturile omului și pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților și Senat) ar trebui anunțată din timp, iar ședințele comisiilor ar trebui să fie publice. În realitate anunțul despre audierea candidaților a apărut ca un zvon la finele săptămânii trecute și s-a transformat azi, 23 martie, în realitate, când pe site-ul Senatului a apărut pe ordinea de zi de marți, 24 martie, a două comisii – cea juridică și cea de drepturile omului – punctul: „numirea a șase membri în cadrul Colegiului director al CNCD”. Mai mult, niciunul dintre cei patru candidați propuși de societatea civilă, prin Coaliția anti-discriminare, nu a fost anunțat oficial că trebuie să se prezinte marți la comisie ca să fie audiat. Iar unii dintre candidați nu sunt din București.

Conform Ordonanței 137/2000,  comisiile de specialitate nu sunt cele care numesc membrii, ci doar îi audiază. Desemnarea membrilor Colegiului director se face exclusiv  în plenul camerelor reunite ale Parlamentului, prin vot. Audierea candidaților în condiții de transparență este însă extrem de importantă pentru selectarea celor mai potrivite persoane care să fie numite în Colegiul Director al CNCD cu atât mai mult cu cât printre cei 18 candidați figurează persoane potențial incompatibile cu postul pentru care s-au înscris: amintim că Daniel Vasile a fost arestat săptămâna trecută pentru luare de mită, iar alți trei candidați au fost contestați de Coaliția anti-discriminare pentru lipsă de experiență profesională sau discurs discriminator pe care l-au avut în spațiul public. Semnalăm și faptul că, potrivit ordinii de zi de marți a Comisiei juridică a Senatului, ședința ar urma să dureze doar jumătate de oră, timp insuficient pentru altceva decât formalități.

Pentru motivele expuse mai sus solicităm Parlamentului să reprogrameze ședința de audiere a candidaților la Colegiul Director al CNCD, să anunțe din timp data audierilor pentru ca toți cei interesați să poată participa și să aloce un interval de timp care să fie suficient organizării unei audieri reale și nu formale.

Coaliția anti-discriminare este formată din nouă organizații non-guvernamentale care apără și promovează drepturile omului:

Asociaţia ACCEPT

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Asociația ActiveWatch

Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice (ECPI)

Centrul de Dezvoltare Curriculara şi Studii de Gen – FILIA

Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Liga Pro Europa

Institutul pentru Politici Publice (IPP)

Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii

 

Tags: No tags

Comments are closed.