cover noichl

Parlamentul European a aprobat raportul Noichl

Pe 9 iunie eurodeputații au votat în favoarea raportul privind Strategia Uniunii Europene pentru egalitate între femei și bărbați post 2015, redactat de Maria Noichl, reprezentantă a social democraților. Parlamentul European dă astfel un semnal clar și puternic Comisiei Europene, care îi va permite acesteia să propună o strategie ambițioasă în materie de egalitate de gen pentru perioada 2016-2020.

Raportul Noichl identifică aspecte care sunt vitale în promovarea egalității de gen, toate în cadrul domeniilor de competență ale Uniunii Europene: combaterea stereotipurilor de gen în domeniul muncii, creșterea gradului de conștientizare în domeniul violenței împotriva femeilor, reducerea inegalităților salariale între femei și bărbați, adoptarea flexibilității în efectuarea orelor de muncă pentru a permite femeilor și bărbaților să reconcilieze viața lor profesională cu cea de familie. Raportul Noichl se concentrează pe egalitate de gen și drepturile femeilor, și accentuează nevoia ca femeile să dețină un control deplin asupra sănătății și drepturilor lor sexuale și reproductive, în limita competențelor Comisiei și în acord cu alte poziții adoptate în trecut de Parlamentul European.

Mai mult, raportul reiterează un semnal dat de Parlamentul European și în trecut Comisiei: în UE, avem nevoie de o strategie privind respectul față de drepturile persoanelor LGBT ca drepturi ale omului. Comisia Europeană ezită să propună o strategie privind egalitatea și nediscriminarea persoanelor LGBT, deși Parlamentul European a avut pe parcursul ultimilor ani o poziție clară în favoarea acestui demers.

În plen, raportul a primit 341 de voturi pentru, 281 împotrivă și 81 de abțineri. Asociația ACCEPT, alături de alte organizații ale societății civile, au contactat toți europarlamentarii români, solicitându-le susținerea egalității de gen, a drepturilor sexuale și reproductive și a respectului față de drepturile persoanelor LGBT în întreaga Uniune Europeană. Acest demers de advocacy a coalizat numeroase organizații de drepturile omului din toate statele membre, contribuind astfel la adoptarea Raportului Noichl. Toți social democrații români care au susținut acest demers politic, alături de cele două reprezentante ale României în Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Renate Weber și Norica Nicolai (PNL). Reprezentanții României în Partidul Popularilor Europeni (EPP) au votat, în general, contra raportului. Cu toate acestea, o parte dintre politicieni români parte a PPE au decis să susțină egalitatea în Europa, fie printr-un vot pozitiv (Iuliu Winkler de la UDMR) fie prin abținere care nu împiedică adoptarea rezoluției (Monica Macovei și Cristian Preda ca independenți afiliați popularilor, dar și Marian Jean Marinescu de la PNL și Siegfrid Mureșan – PMP) sau non-vot (Daciana Sârbu pentru PSD și Mircea Diaconu independent afiliat la ALDE).

Puteți urmări dezbaterea din cadrul Parlamentului European aici:

Tags: No tags

Comments are closed.