coming out day

Jurnalul temerilor înfrânte – 11 octombrie, Ziua Internațională a Coming Out-ului

De multe ori fugim de propriile temeri. Fugim, le ignorăm, le ascundem în cele mai nepătrunse cotloane ale sufletului în speranța că vor dispărea cu timpul. Știm bine că ele nu dispar și nici nu se evaporă. Se-adună rând pe rând, toate laolaltă până când simți că nu mai poți, de parcă te-ar sugruma cu închistarea lor. Atunci simți nevoia să faci ceva.

Pe 11 octombrie sărbătorim coming out-ul, sau ieșitul din dulap, ca simbol al faptului că vizibilitatea persoanelor LGBT este importantă pentru recunoașterea egalității în drepturi și libertăți. Coming out-ul este un pas dificil și încărcat emoțional pentru tinerii LGBT. Pe 11 octombrie împărtășim poveștile unor oameni care au facut deja acest pas și care, prin exemplele lor, ne arată că familia și prietenii sunt cei care îți dau putere în lupta cu prejudecățile.

Grupul de suport Rainbow Families, platforma QEERO și grupul de organizare de evenimente Q-Space sunt trei inițiative ale voluntarilor ACCEPT, prin care persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) și familiile acestora pot găsi informațiile pe care le caută, oameni deschiși, dispuși să ȋi ajute și să contribuie la evoluția  societății ȋnspre diversitate.  Rainbow Families, grupul de suport pentru părinți ai copiilor LGBT, are ca scop crearea de spaţii de ȋntâlnire, sprijin şi discutie pe teme de interes comun ce ţin de vieţile de zi cu zi ale persoanelor LGBT şi familiilor acestora. Rainbow Families te invită să sărbătorești 11 octombrie, Ziua Internațională a Coming Out-ului, alături de voluntarii ACCEPT, în cadrul unui eveniment organizat la CARE Café și Librăria HECATE, Str. Olari nr.8, începând cu ora 14:00.

Rainbow Families – sau Cum să discuți cu copilul tău LGBT

Cu ce se confruntă o persoană LGBT în România? În primul rând cu rigiditatea și ostilitatea societăţii şi ȋn egală măsură cu propriile frici. Am stat de vorbă cu câțiva tineri, dar și părinți ai căror copii fac parte din comunitatea LGBT și care au avut puterea și curajul de a accepta invitația la o discuție deschisă, fără prejudecăți.

Iaromira, mama lui Luca, a mărturisit că momentul în care copilul tău vine și îți spune că este gay nu este unul ușor. ”Prima reacție a fost să ținem pentru noi, pentru că lumea e ostilă. Mie mi se părea o problemă, iar noi nu știam cum să trăim cu ea. Ne gândeam oare ce va spune lumea, am mers la psiholog, însă nu ne-a ajutat foarte mult. Cel mai important pentru mine a fost că ne-a comunicat. N-aș fi suportat să se ascundă de mine. Orice ar fi, e copilul tău, mergi alături de el, îl ajuți.”

Conștientizarea și procesul de acceptare din partea celor apropiați nu este de fiecare dată un parcurs simplu de străbătut. Elena (tânără din comunitatea LGBT) ne-a povestit cum momentul de coming out a fost mai neplăcut pentru ea ”După atâta vreme, mama mea este încă în faza de tolerare, nu a acceptat ideea.” Insă mai problematic este că există cazuri în care se recurge la violență fizică sau psihologică în momentul în care tânărul merge să vorbească franc în fața părinților săi și să le comunice situația cu care se confruntă. Rezolvarea unor astfel de cazuri este de multe ori dificilă și anevoioasă. ”În momentul în care lumea nu e pregătiă, trebuie foarte bine nuanțată cantitatea de informație și cântărit foarte bine cui ii va fi livrata aceasta”, ne spune Elena.

De aceea, primul pas către o societate capabilă să înțeleagă și să ridice pe picior de egalitate minoritatea LGBT este o societate corect informată, deoarece ”mulți dintre părinți nici nu cunosc diferența dintre identitatea de gen și orientarea sexuală” (Ioana, persoană din comunitatea LGBT ).  În realitate, marea majoritate a oamenilor nu realizează că orientarea sexuală este o simplă trăsătură a ființei umane, o caracteristică înnăscută atât pentru heterosexuali, cât și pentru persoane homosexuale, bisexuale sau asexuale. Similar, identitatea de gen, care nu trebuie confundată cu sexul biologic, este o caracteristică individuală a fiecărei persoane. Acesta poate corespunde cu sexul biologic – în cazul persoanelor cisgender – sau nu, în cazul persoanelor transgender.

Ce beneficiu a adus relației părinte-copil coming out-ul acestuia?

Cred că e o cale mai bună de comunicare și îmi este mai ușor să înțeleg prin ce trece.”, spune Luminița. Ioana (fiica sa) a găsit sprijin ȋn mamă, chiar dacă mai dificil la început: ”Eu mă simt mai bine că v-am zis. Fiecare trebuie să simtă când și cum trebuie să facă asta.”

Suportul trebuie să înceapă din familie” este de părere Iaromira, ”să discutăm între noi, să stăm de vorbă și cu alți părinți, să cerem sfaturi și să oferim la rândul nostru sprijin celor care se află în situații similare.”

Rainbow Families este o comunitate unită, unde sprijinul este cuvântul cheie pentru cei care fac parte din ea. Cei care fac parte din grup se întâlnesc regulat și încearcă sa găsească modalități de a micșora distanța dintre copiii LGBT și părinții acestora.

“Te așteptăm și pe tine, părinte de copil LGBT, să ni te alături pentru a ne cunoaște, pentru a învăța unii de la alți și pentru a ne fi alături.”

Găsești informații despre Rainbow Families, dar și despre întâlnirile grupului de suport, pe pagina de facebook https://www.facebook.com/rainbowfamiliesromania

Până pe 20 octombie Rainbow Families adună poveștile de coming out ale copiilor LGBT, dar și ale părinților acestora. Scrieți-ne despre ceea ce simțiți, despre întâmplările importante pentru voi, despre toate acele lucruri care vă frământă și pe care nu le puteți spune față-n față.

Trimiteți-ne apoi scrisoarea ta la adresa rainbowfamiliesromania@gmail.com până pe 20 octombrie, semnată sau anonimă. Scrisorile vor fi publicate pe blogul Queero, queero.acceptromania.ro, pentru că poveștile despre curajul de a fi voi înșivă merită împărtășite!

 

Rainbow Families, QUEERO și Q-Space sunt initiative ale voluntarilor ACCEPT, dezvoltate în cadrul proiectul Voluntari pentru drepturi egale, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania, www.fondong.fdsc.ro/. Perioada de implementare: mai 2014 – noiembrie 2015. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesati www.eeagrants.org.

Tags: No tags

Comments are closed.