Luna Istoriei LGBT 2016 – cel mai mare festival LGBTQI organizat de voluntari

Luna februarie este pentru a cincea orară Luna Istoriei LGBT. În 2016 vă invităm la 22 de evenimente prin care încercăm să construim în societatea românească o cultură pentru drepturile omului incluzivă față de persoanele LGBT. Homofobia, transfobia și atitudinile discriminatorii față de persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgender) rămân, conform statisticilor CNCD din 2015[1], probleme importante. 93 din 100 de români declară că nu ar accepta să fie rude cu o persoană LGBT, în timp ce 63 din 100 nu vor să împartă spațiul de muncă cu oameni din comunitate.

„Aceste atitudini discriminatorii manifestate de publicul larg duc la creșterea invizibilității comunității LGBT. Pentru a contracara aceasta situație, Asociația ACCEPT, prin voluntarii săi și cu suportul organizațiilor partenere, a organizat în ultimii cinci ani Luna Istoriei LGBT, un festival de cultură pentru drepturile omului. Festivalul cuprinde peste 20 de evenimente organizate pe  întreg parcursul lunii februarie și este o invitație la cunoaștere, auto-cunoaștere, descoperire şi sărbătorire a diversității culturii şi persoanelor LGBT+,” a declarat Daniela Prisacariu, Coordonatoare de proiect, Asociația ACCEPT.

„Evenimentele din cadrul celei de-a cincea ediții a Lunii Istoriei LGBT sunt organizate cu sprijinul voluntarilor ACCEPT și se axează pe subiecte importante pentru noi: auto-reprezentare, solidaritate, comunitate și vizibilitate. Prin acestea ne dorim să creăm un spațiu de dialog, să aducem omenii împreună şi să găsim noi căi ca glasurile comunității noastre să fie auzite, văzute şi reprezentate”, a declarat Cristina Iacob, Coordonatoarea voluntarilor Asociației ACCEPT.

Cei 50 de voluntari ACCEPT implicați în Luna Istoriei LGBT 2016 au fost recrutați și pregătiți în cadrul proiectului Voluntari pentru Drepturi Egale. Prin Voluntari pentru Drepturi Egale tineri din comunitate și nu numai au învățat despre cum se face activism pentru drepturile persoanelor LGBT prin 15 ateliere și activități de mentorat ce abordau subiecte precum identități LGBT, organizare comunitară, comunicare, fundrasing și management de proiect.  Aceștia au participat, de asemenea, la două tabere organizate pentru a identifica nevoi ale comunității LGBT, dar și soluții la care voluntarii au decis să răspundă prin trei inițiative: Rainbow Families, QUEERO și Q-Space.

Rainbow Families este un grup de întâlniri și suport pentru familiile persoanelor LGBT, QUEERO publică articole de știri și opinie despre subiecte relevante pentru comunitate, în timp ce Q-Space organizează evenimente sociale și culturale destinate comunității.

Elena Radu, tânăra care coordonează Rainbow Families, consideră organizarea acestor întâlniri un lucru necesar în acest moment pentru comunitățile LGBTQIA+ din România, cu precădere București. „Oamenii au primit destul de bine această inițiativă, am primit felicitări și încurajări. A fost destul de ușor să strângem primii părinți care să vină la întâlnirile de grup, dar mai dificil să le păstrăm interesul și constanța. Este foarte important ca aceștia să-și dea seama că astfel de întâlniri le-ar putea fi de folos, mai ales că nu este vorba despre terapie psihologică. Însă, cred că în România este foarte puțin dezvoltat acest sistem de peer support and education, iar oamenii sunt încă reticenți în a-și discuta problemele de familie sau personale cu niște necunoscuți. La acest lucru se adaugă și faptul că destul de puține persoane LGBTQIA+ și-au făcut coming out-ul față de familie. Cei care au făcut-o fie au primit reacții pozitive, de acceptare (prin urmare, părinții nu ar vedea rostul participării la un astfel de grup), fie reacții negative, de respingere (iar aceștia cred că copiii lor sunt cei care au nevoie de ajutor, și nu ei, deci nu ar considera necesar nici ei să participe la grup).  Cred că este vorba de un întreg proces, pentru oricare dintre aceste categorii. Pentru părinții deschiși, care-și susțin copiii, să realizeze că sunt niște oameni-resursă, care pot oferi ajutor prin simpla lor experiență și pot îmbunătăți relațiile celorlalți părinți cu copiii acestora. Pentru părinții critici, cred că e nevoie de mult curaj să recunoști că la un anumit moment în viață, și mai ales în relația cu propriul copil, ești depășit de situație și evenimente și ai nevoie de ajutor.”

La evenimentele organizate de voluntari au participat aproximativ 400 de persoane, în timp ce blogul QUEERO a avut, de la lansare până în acest moment, 24.671 de vizitatori unici. Grupul pentru familii are 5 participanți constanți care oferă sprijin celor care au întrebări despre modul în care pot relaționa cu proprii lor apropiați care fac parte din comunitate. În total, tinerii implicați în proiect au contribuit cu peste 2.500 de ore de voluntariat la promovarea drepturilor persoanelor LGBT. Efortul tuturor a fost recunoscut prin premiul câștigat de Luca Istodor în cadrul Galei Voluntarilor 2015. Luca a fost declarat Voluntarul Anului în domeniul activism civic și drepturile omului, primind peste 2.000 de voturi.

Ca voluntar la Accept am învățat că dacă vreau să văd o schimbare trebuie și pot să o încep eu și, în același timp, am scăpat de propriile prejudecăți. Iar rezultatele s-au văzut întotdeauna: fie în prezența mare la evenimentele sau grupurile de suport organizate de mine, fie că a fost premiul pentru voluntarul anului, care a însemnat o recunoaștere pe scară largă a activismului (meu) LGBT”, ne-a povestit Luca.

Deschiderea festivalului are loc luni, 1 februarie, la Club Control (Strada Constantin Mille 4, București). Vă invităm alături de noi începând cu ora 20:00 pentru a afla mai multe despre a cincea ediție a Lunii Istoriei LGBT. Pentru detalii referitoare la programul evenimentelor din Luna Istoriei LGBT 2016, puteți accesa http://www.acceptromania.ro/lunaistoriei/.

Proiectul Voluntari pentru drepturi egale este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, www.fondong.fdsc.ro. Perioada de implementare: mai 2014 – ianuarie 2016. Buget: 31684 euro.  Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru informații suplimentare despre proiect, festival și evenimente, o puteți contacta pe Daniela Prisacariu la daniela@acceptromania.ro.

___________

[1] Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Percepții și atitudini ale populației României față de Strategia națională de prevenire și combatere a discriminării, 2015

http://www.antidiscriminare.ro/library/files/studii_cncd/1.1._raport_cncd_quant_ro.pptx

Tags: No tags

Comments are closed.