o-GAY-CATHOLIC-SCHOOL-FIRED-facebook

Formare pentru profesori de liceu: E timpul pentru combaterea discriminării LGBT în liceele din România!

 

Formare pentru profesori de liceu: E timpul pentru combaterea discriminării LGBT în liceele din România!

Asociația ACCEPT vă invită să faceți parte din Rețeaua de Profesori pentru diversitate, în cadrul proiectului ”E timpul pentru combaterea discriminării LGBT în liceele din România!”

Dorim să identificăm 24 profesori de liceu dedicați combaterii disciminării în mediul liceal și educației pentru drepturile omului. Cele 24 de persoane selectate vor participa la un training de o zi în data de 9 aprilie 2016, unde vor fi formați de experții educaționali din proiect pentru a lucra cu subiecte ce țin de norme, discriminare și identități LGBT la clasă.

Obiectivele training-ului sunt:

 • Familiarizarea cu identitățile și problemele elevilor LGBT din mediul educațional românesc
 • Familiarizarea cu metode de abordare a tematicii LGBT la clasă
 • Consolidarea unei comunități de specialiști educaționali în promovarea egalității și incluziunii LGBT la școală

După participarea la training profesorii selectați vor pilota o curricula educațională adresată unei mai bune înțelegeri de către liceeni a realităților și drepturilor persoanelor LGBT la clasele unde predau ca opțional/ în ora de dirigenție;

Participarea în acest proiect vă dă posibilitatea să:

 • Faceți parte dintr-un proiect unic, ce își dorește să inoveze domeniul educațional
 • Faceți parte din Rețeaua de Profesori pentru diversitate, alături de oameni care au valori și viziuni similare pentru schimbarea sistemului educațional, precum și la oportunitățile viitoare derulate de către/pentru Rețea: cursuri, mobilități europene, cercetări, etc.
 • Accesați gratuit Centrul de Informare și Documentare ACCEPT, a cărei fond bibliografic urmează să fie extins și va conține multiple titluri din domeniul drepturilor omului, educație, diversitate etc.

Training-ul este gratuit pentru cele 24 persoane selectate pe baza informaţiilor furnizate de candidaţi în formularul de înscriere (criterii: motivaţia prezentată, posibilitatea de a aplica la clasa curicula, distribuţie geografică). ACCEPT acoperă cheltuielile de transport, seminarul fiind organizat în cadrul proiectului ”E timpul pentru combaterea discriminării LGBT în liceele din România!”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Program de lucru: Sâmbătă, 9 aprilie 2016 între orele 10.00 – 18:00.

Proiectul ”E timpul pentru combaterea discriminării LGBT în liceele din România!” vine în întâmpinarea unei creșteri a fenomenului homofobiei în rândul elevilor de liceu:

 • 1 din 4 elevi de liceu consideră că homosexualii și lesbienele sunt niște ființe inferioare
 • 2 din 5 liceeni cred că bărbații homosexuali ori femeile lesbiene nu ar trebui să predea în școli.
 • 1 din 2 ar fi deranjați să aibă un coleg homosexual iar 1 din 3 dintre elevi nu ar fi de acord să aibă o colegă lesbiană.
 • 2 din 5 elevi consideră că bărbații cu un comportament mai feminin ar trebui să se simtă rușinați de felul în care se poartă.
 • 3 din 10 elevi evită să vorbească cu colegi despre care se spune că ar fi lesbiene sau homosexuali.
 • Mai mult de 1 din 2 consideră că operațiile de schimbare de sex sunt condamnabile din punct de vedere moral.
 • 3 din 5 dintre liceeni declară că ar face orice ca să depășească o situație în care s-ar simți atrași de persoane de același sex.
 • Doar 5% dintre elevi ar cere ajutorul unui profesor sau al directorului în cazul în care ar fi martorul unei situații în care un coleg ar fi batjocorit sau agresat de colegi pe motiv că ar avea altă orientare sexuală.
 • Aproape 20% dintre respondenți nu ar interveni în situații violente sau- și mai grav- chiar ar participa la violențe împotriva colegilor săi considerați LGBT.
 • contactul direct cu o persoană LGBT corelează pozitiv cu atitudinea tolerantă față de toate grupurile de persoane – lesbiene, homosexuali, bisexuali și transgender.
 • Băieții sunt într-o măsură mai mare dispuși să manifeste o atitudine agresivă față de toate grupurile de persoane – lesbiene, homosexuali, bisexuali și transgender.
 • 1 din 2 dintre elevi au declarant că nu sunt elevi LGBT la ei în licee.

Pentru orice întrebări privind proiectul ”E timpul pentru combaterea discriminării LGBT în liceele din România!” sau procesul de înscriere la Rețeaua de Profesori ACCEPT vă rugăm contactaţi Asociația ACCEPT, la adresa mihnea@acceptromania.ro.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014.  

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

 În vederea înscrierii la Rețeaua de Profesori pentru diversitate, sunteți rugați să completați formularul de înscriere până cel târziu la data de 05.04.2016.

Tags: No tags

Comments are closed.