Cazul Coman va ajunge la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Judecătorii europeni vor interpreta termenul „soți” în cadrul exercitării dreptului la liberă circulație al cuplurilor de același sex pe teritoriul Uniunii Europene

Asociația ACCEPT salută decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a consulta Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) asupra interpretării armonioase a legislației comunitare privind dreptul la liberă circulație pentru cetățenii europeni aflați în familii bazate pe cupluri de același sex. Decizia de a consulta judecătorii europeni este una istorică, fiind pentru prima dată când CCR trimite întrebări preliminare la curtea de la Luxembourg. De asemenea, CJUE se va confrunta pentru prima dată cu o întrebare concretă asupra semnificației termenului de „soți” din contextul directivei europene privind dreptul la liberă circulație, pentru a clarifica dacă acesta include și soții de același sex. Prin această decizie, CCR arată faptul că România aparține, totuși, unui spațiu european al valorilor, de care nu se poate despărți și în care nu se poate izola.

„Decizia CCR ne încurajează, întrucât este un pas important pentru interpretarea unitară a dreptului comunitar cu privire la exercitarea dreptului la liberă circulație a cetățenilor UE. CJUE se va pronunța asupra recunoașterii mutuale a statutului de membru de familie pentru cuplurile formate din persoane de același sex, prin interpretarea și clarificarea termenului de „soți”. Acest principiu de bază al dreptului comunitar permite românilor să circule liber în alte state membre ale Uniunii Europene, să locuiască, să muncească sau să învețe acolo; este firesc ca lucrurile să stea la fel şi invers, când cetăţeni europeni se stabilesc în România,” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră ACCEPT.

„Clai și cu mine ne-am promis atât unul altuia, cat și în fața legii belgiene, să ne iubim și să avem grijă unul de altul pentru restul vieții noastre. Recunoașterea familiei noastre în România nu rănește pe nimeni. Ne ajută însă pe noi să nu devenim străini unul față de altul când trecem frontiera țării mele materne. Ne ajută să ne păstram demnitatea umană și în fața statului român,” a declarat Adrian Coman.

Cazul familiei Coman-Hamilton este susținut de Coaliția anti-discriminare.

Parcursul cazului:

27.10.2016 – Asociația ACCEPT, Adrian Coman și familia sa sunt prezenți în fața judecătorilor constituționali pentru re-audierea cazului, în urma repunerii pe rol a speței la finele lui septembrie 2016. Date fiind elementele de drept comunitar pe care le implică garantarea dreptului la liberă circulație, Asociația ACCEPT solicită Curții Constituționale a României trimiterea unor întrebări preliminare de clarificare către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în analiza cazului. CCR a decis amânarea deciziei referitoare la transmiterea acestor întrebări pentru finele lui noiembrie. Clarificările solicitate de ACCEPT se referă la modul în care dreptul comunitar și prevederile constituționale din România pot fi interpretare în armonie de judecători, atunci când este pus la îndoială statutul de familie al persoanelor LGBT în momentul exercitării dreptului lor la liberă circulație. Întrebările se referă la modul în care judecătorii europeni definesc noțiunea de soți, în înțelegerea dreptului comunitar și a principiului libertății de circulație pe teritoriul UE, și dacă definiția acestui termen include și soții de același sex. De asemenea, dorim ca CJUE să clarifice dacă, din perspectivului dreptului Uniunii Europene, soții de același sex au drepturi egale în privința dreptului de ședere pe teritoriul României.

20.09.2016 – Deși curtea rămăsese în pronunțare, CCR decide să repună pe rol cazul familiei Coman-Hamilton și amână examinarea constituționalității prevederilor articolului 277 alineatele (2) și (4), care interzic recunoașterea căsătoriei între persoane de același sex încheiate în afara țării atât timp cât nu afectează dreptul la liberă circulație pe teritoriul Uniunii Europene (UE), pentru 27 octombrie. Adrian Coman și Clai Hamilton, alături de Asociația ACCEPT, solicită recunoașterea faptului că cei doi formează o familie care are dreptul să se stabilească în țara noastră. În tot acest timp, viața de familie a lui Adrian și Clai continuă la New York, departe de părinții din România.

20.07.2016 – CCR amână pentru 20 septembrie 2016 pronunțarea în cazul familiei Coman-Hamilton și permite inițiativei de redefinire a familiei în Constituție să își urmeze parcursul în parlament. Curtea urmează să reanalizeze propunerea după ce politicienii vor vota asupra ei.

Decembrie 2015 – Judecătoria Sectorului 5 admite cererea Asociației ACCEPT și familiei Coman-Hamilton și transmite excepția de neconstituționalitate ridicată de petenți către CCR.

Octombrie 2015 – Are loc prima audiere la Judecătoria Sectorului 5 în speța Coman-Hamilton. Asociația ACCEPT formulează cererea prin care solicităm ca CCR să analizeze constituționalitatea articolului 277 alineatele 2 și 4.

Septembrie 2015 – Curtea de Apel lămurește faptul că Judecătoria Sectorului 5 este instanța competentă să judece cazul familiei Coman-Hamilton.

Octombrie 2013 – Asociația ACCEPT și familia Coman-Hamilton dau în judecată statul român, reprezentat prin Inspectoratul General pentru Imigrări și Ministerul Afacerilor Interne. Judecătoria Sectorului 5 își declină competența să judece speța și urmează doi ani în care instanțele din România dispută cine este abilitat să judece cazul.

Ianuarie 2013 – Inspectoratul General pentru Imigrări transmite în scris refuzul de a acorda lui Clai Hamilton dreptul de a avea reședința stabilă în România, deși acesta este căsătorit cu un cetățean european, Adrian Coman. Dacă, în loc să fie căsătorit cu un bărbat, Adrian ar fi căsătorit cu o femeie din Statele Unite, aceasta ar fi putut să locuiască în România fără nicio restricție.

Decembrie 2012 – Adrian Coman solicită Inspectoratului General pentru Imigrări emiterea unui permis de rezidență pentru soțul său, Clai Hamilton, în baza dreptului la liberă circulație pentru cetățenii europeni și familiile lor, inclusiv soți care sunt cetățeni ai unui stat care nu e membru al Uniunii Europene.

Septembrie 2012 – Adrian Coman rămâne șomer și dorește să se întoarcă acasă, în România, alături de soț. Începe demersurile pentru a vedea cum poate veni acasă, încearcă să transcrie căsătoria la Consulatul României în Belgia. Este refuzat.

5 noiembrie 2010 – Adrian Coman și Clai Hamilton se căsătoresc în Bruxelles, Belgia, după 8 ani de relație stabilă.

Tags: No tags

Comments are closed.